Back to top

A dohányzás környezeti hatásaira is figyelmeztet a Dohányzásmentes Világnap

Publikálva: 2022, május 31 - 06:33
A dohányzás káros egészségi hatásairól sok szó esett már a múltban. A Dohányzásmentes Világnap 2022-es kampánya az egészségügyi vonatkozás mellett a dohánytermékek termesztése, előállítása során jelentkező negatív környezeti hatásokra hívja fel a figyelmet.
A dohányzás környezeti hatásaira is figyelmeztet a Dohányzásmentes Világnap

A világnap alkalmából az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete is kiveszi részét az információk terjesztéséből, egyben figyelmeztet a dohánytermékek környezetünkre gyakorolt veszélyeire.

Világszerte évente mintegy 3,5 millió hektárnyi területet pusztítanak el amiatt, hogy dohányt termelhessenek, 600 millió fa esett áldozatul. A dohánytermesztés a Föld víz, tüzelőanyag és fémkészleteit is nagymértékben használja, ugyanakkor a dohányellátási lánc és az értékesítés is magas energiaigényes forrásokra támaszkodik, amellyel szintén a természet készleteit meríti. Az évi 4,5 billió nem megfelelően ártalmatlanított cigarettacsikk pedig több mint 725 ezer tonna mérgező hulladékot jelent, mely vegyi anyagot bocsát a levegőbe, vízbe és a talajba.

Mivel a fogyasztók is egyre környezettudatosabbá váltak, fenntarthatóbb termékeket választanak. A dohányipari vállalatok a fenntarthatóságot társadalmi felelősségvállalási stratégiáik részévé tették, például az új termékek környezetbarátként hirdetésével. A WHO (Egészségügyi Világszervezet - World Health Organization) ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy mindez csupán a közvélemény figyelmének elterelése a környezetkárosító tevékenységükről.

Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete közleményében kiemeli, a Dohányzásmentes Világnap 2022-es kampányának célja – a kormányok és a döntéshozók segítségével – elérni, hogy a gyártók felelősek legyenek a dohányhulladékkal kapcsolatos termékek kezelésének környezeti és gazdasági költségeiért.

euro.who.int és egeszsegesvarosok.hu alapján

Ezt már olvasta?

Cookies