Back to top

Díjátadó ünnepség a Dunaszerdahelyi Felsőoktatási Központban

Publikálva: 2023, január 23 - 14:21
A magyar kultúra napján szerte a Kárpát-medencében, ahol még jelen van a magyarság, a Himnusz megszületésének ünnepén rendre díjakkal és kitüntetésekkel ismerik el azoknak a munkásságát, akik a közösségért dolgoznak, akik tevékenységükkel gazdagítják szellemi kincsestárunkat, vagy éppen a környezetükben élő emberek életét próbálják szebbé és élhetőbbé tenni. Ennek jegyében az egyetlen magyar nyelvű felvidéki katolikus hetilap, a Remény szerkesztősége is több díjat osztott ki január 22-én, a Dunaszerdahelyi Felsőoktatási Központban, az Academia Prima dísztermében.
Díjátadó ünnepség a Dunaszerdahelyi Felsőoktatási Központban

A hetilap főszerkesztője, dr. Pápay György Pál címzetes apát ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy társadalmunknak mindenkor szüksége volt olyan emberekre, akik a saját mindennapjaikon túl tudtak látni, és a nemzetet, a közösségüket szolgálták. Az első kitüntetést, a Remény embere-díjat főtisztelendő György Ferenc ipolybalogi plébános vehette át, akinek több évtizedes lelkipásztori munkáját, az Ipoly mentén élő katolikus magyarság lelki gondozásában végzett áldozatos tevékenységét Csáky Pál, az Európai Parlament egykori képviselője méltatta. A díjat Pápay György Pál adta át, aki személyesen is megköszönte az atya munkáját.

A nádszegi Forrás Zenekar Remény-díjban részesült. A katolikus egyházi könnyűzene terén végzett szolgálatukról Albán József, a sikabonyi Mindenszentek-templomának gondnoka számolt be laudációjában. Ők Bartalos Nikolasnak, a Remény egyik főszerkesztő-helyettesének a kezéből vehették át a kitüntetést.

Harmadikként Kürti Mónika szerepelt a kitüntettek között. Neki szintén Pápay György Pál adta át a Boldog Batthyány-Strattmann László szellemi örököse díjat, amit a Gúta és környékén élő rászorulók megsegítésében végzett több éves fáradhatatlan munkájáért kapott. Az elismerést az is nyomatékosította, hogy a laudációt Gúta város polgármestere, Halász Béla mondta el, aki külön is köszönetet mondott a példaértékű tevékenységért.

Ugyancsak Remény-díjban részesült az ipolybalogi Szent Korona Kórus, akiknek több mint két évtizedes szolgálatát határon innen és túl nagyon sokan ismerik, és számos más kitüntetéssel is jutalmazták. Érdemeiket Nagy András udvardi esperesplébános, a Remény hetilap másik főszerkesztő-helyettese méltatta, és az ő kezéből is vehették át a díjat jelképező aranyozott fehér stilizált keresztet.

A Himnusz születésének 200. évfordulójára emlékezve, a résztvevők elszavalták a teljes nemzeti imádságunkat, az ünnepség pedig a Szózat és a Boldogasszony Anyánk eléneklésével ért véget.

SJ.

Ezt már olvasta?

Cookies