Back to top

Desszertek bűvöletében

Publikálva: 2021, január 18 - 09:05
A cukrászat korunk egyik újonnan felfedezett szakmája, virágkorát éli a tortakészítés- és díszítés, az igényes desszertek iránti kereslet pedig egyre nő. De vajon milyen út vezet a média és kommunikáció szakos diplomától a cukrászkötényig?
Desszertek bűvöletében

Miként lehet elköteleződéssel, lelkesedéssel és tanulni akarással – rövid idő alatt – egy új mesterséget megtanulni? Egyáltalán, hogyan lett a dunaszerdahelyi származású Takács Rékából, „Eureka the baker“? A KlikkOUT interjújából minden kiderül.

Honnan ered a cukrászat iránti vonzalmad, mikor döntötted el, hogy komolyabban szeretnél foglalkozni vele?

Eleinte a cukrászat és a sütés nagyon távol állt tőlem. Gyermekkoromban többfajta kézművestechnikát, foglalkozást kipróbáltam – ékszertervező szerettem volna lenni, de első nekifutásra nem vettek fel a pozsonyi Képzőművészeti Egyetemre. A Pázmány Péter Egyetemen média és kommunikáció szakon végeztem, ezután a páromhoz költöztem Angliába. Náluk nem volt szokás sütni, én viszont hozzászoktam a hazai finom süteményekhez, kalácsokhoz.

Történt egyszer, hogy egy lisztes zacskó hátoldalán a klasszikus, angol répatorta receptjére bukkantam, amit itt mindenki imád. Megsütöttem, nagy sikere volt – ezután kezdtem egyre többet sütni.

Eleinte nem voltak kellékeim, konyhai eszközeim, csak egy edényem. Később a munkahelyemen házi cukrászversenyt rendeztek, amit két alkalommal megnyertem. Jótékonysági rendezvényekre is mindig sütöttem valamit, de sajnos tavaly ezek is elmaradtak a vírushelyzet miatt.

A közösségi média felületein megcsodálhatjuk a szép sütiket és tortákat, amiket készítesz. Ezek komplex feladatok, amik bizonyos szakmai tudást igényelnek. Hol tanultad meg az édességek elkészítését és dekorálását?

Kezdetben autodidakta módon tanultam meg a sütikészítés technikáját. 2018-ban aztán elmentem egy macaron készítő tanfolyamra a Seasoned Cookery Shool-ba, pár hónappal később pedig egy cupcake készítő tanfolyamra, Birminghambe. Na, onnantól elindult a cupcake mániám! Megmutatták, hogyan kell vajkrémet készíteni, a díszítő csövek használatát és sok minden mást. Ezután egy darabig csak cupcake-kel és ételfestékekkel kísérleteztem.

2018-ban Nagy Tímeánál jártam egy makaronkészítő tanfolyamon, ahol ismét új tudással gyarapodtam. 2019 májusában a DesszertNeked budapesti cukrászdájában Fehér Judit mestercukrásztól tanultam meg a tükörglazúr mousse torta elkészítését. Akkorra tudatosult bennem, hogy mennyire kreatív a cukrászat világa, s hogy milyen közel áll hozzám a cukrászművészet.

Az interjú folytatását elolvashatja a KlikkOUT oldalán.

Ezt már olvasta?

Címkék: KLIKKout