Back to top

December 21-én vetíti az M5 a pozsonyi csatáról készült animációs filmet

Publikálva: 2020, december 17 - 16:56
A magyarság megmaradásáért vívott leghősiesebb küzdelemről, az 907-es pozsonyi csatáról készített animációs filmet a Magyarságkutató Intézett. A filmet december 21-én, hétfőn, 21 órakor lehet megnézni az M5 tévécsatornán.
December 21-én vetíti az M5 a pozsonyi csatáról készült animációs filmet

„A történelem valóban ismétli önmagát, és mi, magyarok már megszokhattuk, hogy itt, a Kárpát-medencében olykor meg kell védeni magunkat a nagyhatalmi túlerővel szemben. Ilyenkor kerül előtérbe a film által is kidomborított bátorság” – nyilatkozta az intézet főigazgatója Horváth-Lugossy Gábor a demokrata.hu-nak.

Mint Horváth-Lugossy elmindta, a pozsonyi csata az egyik legmeghatározóbb, igazi sorsdöntő összecsapás volt a magyarság történelmében.

A pozsonyi csata, amely a kora középkor egyik legjelentősebb ütközete volt, 907. július 4. és 7. közé tehető időben zajlott, a mai Pozsony alatt.

A honfoglaló magyarok 895-896-os bejövetele után a magyar fennhatóság területe nyugat felé 907-re már megközelítette a mai Ausztriában lévő Enns folyó vidékét, ezért akart a Keleti Frank Királyság döntő katonai csapást mérni a magyarokra, hogy megsemmisítse, vagy jelentősen visszaszorítsa őket a korábbi frank területekről, a Morva Fejedelemség és Pannónia területéről.

A csata a keleti frank sereg megsemmisítő vereségével végződött, amelyben Luitpold bajor herceg és Theotmár salzburgi érsek is elesett. Szinte a teljes bajor nemesség életét vesztette az ütközletben. A magyarok újabb területeket nyertek az Enns folyóig, mely 955-ig a magyar határvonal lett. A győztes csatát követően több mint 120 évig nem lépett ellenséges katona a magyarok földjére, s a honfoglalók berendezkedhettek az új hazájukban.

A honfoglalás e sorsdöntő csatával fejeződött be, egyben ez volt az első honvédő háborúnk.

A csatát sokáig nem értékelte jelentőségéhez mérten a hazai történetírás.

(mki.gov.hu / wp)

Ezt már olvasta?

Címkék: történelem
Cookies