Back to top

Daganatos betegek és lelki betegséggel küszködők vezetik a rokkantsági listát

Publikálva: 2020, augusztus 4 - 15:08
Szlovákia nem nevezhető éppen egészséges országnak. A lakosság jó része már a negyvenes-ötvenes éveiben súlyos egészségi gondokkal küzd, miközben a nyugdíjkorhatár egyre magasabb.
Daganatos betegek és lelki betegséggel küszködők vezetik a rokkantsági listát

Az elmúlt fél évben a teljes rokkantságot, vagyis a munkaképesség 70 százalék fölötti csökkenését, legtöbbször a rákbetegségben szenvedőknek ismerték el. Ezek az összes betegség 56 százalékát tették.

Tegyük hozzá gyorsan, hogy a jelenleginél jóval hatékonyabb szűrővizsgálatokkal nemcsak a rokkanttá váló rákbetegek száma, de a betegségben elhunytaké is jelentősen csökkenhetne. Az időben felismert onkológiai betegség ugyanis jól gyógyítható.

Hasonlóképp, mint a múlt évben, továbbra is a daganatos betegségek vezetik a Szociális Biztosító felülvizsgáló orvosai által megítélt teljes rokkantság listáját, ismerte el Peter Višváder, a biztosító szóvivője.

A viselkedészavarok csökkentik a munkateljesítményt

Hogy a világ nem jó irányba tart és nagy kihívásokkal kell még szembenéznünk a jövőben, azt jelzi, hogy a második leggyakoribb rokkantsághoz vezető ok (249 új rokkantság) valamilyen lelki eredetű betegség.

Aki ilyenben szenved, az sokszor felkelni is képtelen az ágyból, nemhogy dolgozzon.

A rokkantság harmadik leggyakoribb oka (242 új eset) a keringési rendszer betegségei. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen rengetegen szenvednek magas vérnyomásban, aminek sokszor agyvérzés vagy szívinfarktus a következménye. 

Ami a részleges rokkantságot (félinvalid) illeti, vagyis amikor a munkaképesség-vesztés 40-70 százalékos, abban sem állunk jól. A biztosító az első hat hónapban 6 693 esetben ismerte el, hogy a kérelmező olyan egészségkárosodásban szenved, ami miatt jogosult a juttatásra. A részleges rokkantság leggyakoribb okai az izmok, a csontok és ízületek betegségei (1818 esetben) voltak, de itt is második helyen szerepelnek a lelki betegségek és viselkedészavarok (1081 esetben), a harmadikon pedig a szív- és érrendszeri betegségek (712 esetben).

Több mint kétszázharmincezren kapnak rokkantsági nyugdíjat

A teljes rokkantsági nyugdíj átlagösszege június közepén 392,85 euró, a részlegesé pedig 216,63 euró volt.

A Szociális Biztosító 2020 első félévének végén 233 629 rokkantnyugdíjat fizetett ki.

A súlyos betegségben szenvedők összesen 52 hétig (1 évig) lehetnek betegállományban.

Ezután vagy visszatérnek dolgozni, vagy ha egészségi állapotuk ezt nem engedi meg, igénylik a rokkanyugdíjat. Ez orvosi felülvizsgálattal jár, hogy kiderüljön, milyen mértékű az egészségkárosodás, s ennek alapján teljesen vagy csak részlegesen válik-e munkaképtelenné az igénylő.

Mivel a rokkantsági nyugdíjak összege alacsony, aki képes rá, dolgozik mellette. Erre a törvény is lehetőséget nyújt, mégpedig korlátozások nélkül, miközben a rokkantsági nyugdíjára is jogosult marad az érintett.

Sokan – egészségi állapotuk függvényében – csak napi pár órát, mások teljes munkaidőben dolgoznak. A fizikai munka, mint terápia, kimondottan ajánlott a lelki eredetű betegségben szenvedőknek.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség, zdravie
Cookies