Back to top

A DAC több mint egy klub, a MOL Aréna pedig több mint egy stadion

Publikálva: 2017, október 12 - 09:18
Ambrus Csaba, a MOL Arénát tervező Adif kft. ügyvezetője mutatja be a stadion főtribünjét.

„Valójában minden modern futball stadion egyforma a maga külső es belső területeivel. Mivel az UEFA és a Szlovák Labdarúgó-szövetség által egy előre kidolgozott, a stadionok kategorizálására irányuló modellrendszert szükséges betartani, a kreatív egyedi kialakítás az építész fantáziájára és a beruházó „takarójára“ hárul” - kezdi mondandóját Ambrus Csaba mérnök, a MOL Arénát megálmodó és megtervező Adif kft. műépítésze és társtulajdonosa.

„Természetesen az alap a füves vagy műfüves pálya, a pályát körülvevő lelátok, a lelátok alatti vagy beépített higiéniai, üzleti és kommunikációs területek, valamint a főtribünnel egybekötött fejépület. A beruházó és a mi célunk egyöntetűen a DAC filozófiájára alapul, hogy ne csak a DAC legyen több mint egy klub, hanem a stadionunk is több legyen egy egyszerű stadionnál - vagyis a szurkolók szentélyévé válhasson. Hiszen az épület nem ér semmit, ha üresen tátong. Az anyagok tömegét élő-hellyé csak a az emberek, meccs alatt a szurkolók és a játék teszi, meccsnapokon kívül pedig a látogatók, a fanshop a söröző és az éttermek kihasználása teszi,” ismerteti az alapelveket Ambrus Csaba.

A stadion három lelátója nagyjából másfél év alatt épült meg. Tavaly novemberben került átadásra a B és C lelátó, a november 3-i DAC-Slovan rangadó napján pedig használatba vesszük az új főtribün egy részét is. Ezt követi majd az utolsó, negyedik rész építése, és a tervek szerint jövő nyáron elkészül városunk és a régió új dominánsa, a 12 700 ülőhellyel rendelkező MOL Aréna. „Az etapizált építkezés nagyon jól szemlélteti, hogy milyen módon váltsa fel a régit egy új, ikonikus, a klubbal identifikálható komplexum. Már a B és a C tribun megépültével sikerült részben összekötni a városi parkot a Sport utcával, és ez az alapelv a főtribün és a főépület átadása után még fokozottabban fog érvényesülni. Az adott, nagyon jó városon belüli hely lehetővé tette, hogy az épület architektúrája minden oldalról kitűnően érvényesüljön. Jövő nyárra, a Sport utcai rész elkészültével, ez a mai U-alak véglegesen bezáródik.”

A sárga-kék pixeles székek mellet számos több elem is egyedivé, a szurkolók számára különlegessé teszi a dunaszerdahelyi stadiont. „E nagy tribüntömegek és tetők megbontását sikerült elérnünk a vonalkódos osztással, amelynek sötét és világos vonalai a DAC-logót és a csíkos mezünket idézik vissza. A tribünök geometrikus homlokzatkialakítását ívekkel törtük meg, melyek a futballhoz kapcsolódó „mexikói hullám“ absztrakt megjelenítései. Belül a nagy vasbeton oszlopok vertikális sorai egy gótikus templom belterét lopják a kerengőbe, mely idézni véli a vaskos, tartós, elszánt dac-szellemet is. A markáns főépületet, mint két kéz fogják körül az oldalsó új BAL és JOBB A lelátó részek, a kiszolgáló büfékkel és toalettekkel. Szemléltetés kép az új főtribününk 122,4 méter hosszú és a főépület alap méretei 90,30 m x 30,50 m. A stadion-épület ikonikus jellegének kialakításánál próbáltunk letisztult, a DAC-cal és városunkkal identifikálható formaelemekkel dolgozni. A csíkos, szürke külső tribun-homlokzatok kontrasztja a fejépület egyszerű és tiszta fekete-fehér színvilága, amely utal  a foci fair-play elveire. A harmadik szint konzolos kinyúlása dinamizálja a tömeg kialakítást, és mint egy nagy ablak tekint a város és a világ fele, hiszen A CÉL: EURÓPA LIGÁI!“ - zárja Ambrus Csaba.

Néhány érdekesség az új főtribünnel kapcsolatban:

Az új főtribün teljes kapacitása 3062 ülőhely. A fejépületben összesen 360 helyiség található, és a négyszintes elrendezés a következőket foglalja magába:

- két 300 m2-es pince a catering raktárak és a műszaki helységek számára

- a szinteltolásos 2270 m2-es földszint utcai résszel, a galériás főbejárattal, kápolnával, fanshoppal és fan-sörözővel, klubmúzeummal, melyek mögött terülnek el az öltözők a warmupokkal (bemelegítő helyiségekkel), a sajtóhelyiségek és a karbantartási raktár

- az első emeleti Silver- és Bronz VIP szint 1760 m2-es területét 4 lift és 3 lépcsőház szolgálja, melyek látogatóit higiéniai és catering helységek szolgálják ki. E szint építészeti érdekessége a két, pályára néző, 100 m2-es VIP-balkon és a városra tekintő VIP-étterem üvegfüggönyfal

- a legfelső emeleti Gold VIP és a 13-skyboxos szint 1650 m2-es területén, a vendégeket egy 300 négyzetméteres étterem, két bár és a catering konyha látja el. Ezen a szinten vannak a működtetéshez szükséges irodák, rendező- és felügyelő helyiségek, a két, pályára tekintő tv-stúdióval. Erről a szintről érik el a tv-kamerások a tribüntető alatti, három új kameraállást is.

- a fejépület 1560 m2-es lapos teteje van kihasználva a környezetkímélő légtechnikai fűtés- és hűtés-rendszer külsőegységeinek elhelyezésére

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Cookies