Jelenlegi hely

DAC-szurkoló vagyok – Tóth Roland

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, augusztus 3 - 14:45 | Színes
2008-ban új bevonulózenére futottak ki a csapatok a zöld gyepre, a The football’s coming home fordításban annyit jelentett, hogy a foci hazatért. Igen, a foci hazatért Dunaszerdahelyre, miután a szenci klubbal való fúziót követően újra az első ligában kezdhetett (és küzdhetett) a DAC. A legtöbben ebben az időben ismerhették meg mai vendégünket, akit nemrég egy olyan kocsmába invitáltam, ahol minden mérkőzés alkalmával hatalmas a nyüzsgés.
DAC-szurkoló vagyok – Tóth Roland

Ha azt mondom Tóth Roland, talán nincs mindenki azonnal képben, hisz’ főleg úgy ismerik őt, Otelló. A dunaszerdahelyi „modernkori” szervezett szurkolás első előénekesét mi másról kérdezhettem volna, mint a DAC-ról, és az azt övező sárga-kék „lázról”. Előttem van még az a kép, amikor ez a fiatalember felmászik a kerítésre, és háttal állva a pályának irányítja a B-közép táborát. Vágjunk hát bele…

Mi az, ami először eszedbe jut, ha azt mondom, dunaszerdahelyi foci? Mikor kezdődött nálad a sárga-kék fociláz?

Egy csapat van csak a világon! Talán nem is tudnám jobban megfogalmazni, mint hogy 30 éve hozzá alakítom az életem. 1989-től két kezemen meg tudnám számolni, mennyi hazai mérkőzésről hiányoztam.

A vendéglátóiparban dolgozom, de hétvégenként nem volt még olyan lagzi, születésnapi buli, vagy más esemény, ami miatt kihagytam volna DAC-mérkőzést. Tényleg mindent a DAC-hoz alakítok, már a feleségem is beletörődött, egyszerűen megszokta, hogy ez van. ’

88-ban gyerekként a Bayern elleni találkozót még a televízióban néztem, édesapám, keresztapám ott volt a helyszínen. Aztán ami még megmaradt bennem a ’93-as Salzburg elleni UEFA kupa, vagy a ’95-ös szlovák kupadöntő – ezeken már a lelátón voltam.

2008-ban sokéves nélkülözés után visszatért a foci Szerdahelyre, az első meccsen, otthon a Nagyszombatot fogadtuk. Akkor ott a lelátón is elindult valami. Hogy emlékszel vissza erre az időszakra?

Az első félév még elég szervezetlen volt, ki kellet alakítani az egészet, pár rigmust betanítani a szurkolóknak. Ez akkor nagyon új dolog volt Szerdahelyen, viszont megvolt az összetartás, még mindenki elsősorban DAC-szurkoló volt. Az első szurkolói csoport is ekkor alakult, még a Kása Nándi, Pethő Csaba-féle Yellow Blue Supporters-ről beszélünk. Hétköznap bejártunk a stadionba szövegeket betanulni, így alakítottuk ki nagyjából az egészet. Még nem volt ilyen elterjedt a Facebook, mint manapság, nehezebb dolgunk volt. A meccseken először a kerítésen álltam, aztán lett egy pódium, vagy nevezzük ketrecnek, ahonnét irányítottam a szurkolást.

Bögi Róbert interjújának folytatását a KlikkOut weboldalán itt olvashatják el!

Címkék: KLIKKout