Back to top

A DAC szombati ellenfele: FC Kassa

Publikálva: 2023, január 19 - 23:04
Az öt tervezett edzőmérkőzés közül a másodikat eredetileg az MTK Budapest ellen kellett volna vívnia a DAC-nak. Mivel azonban az ellenfél lemondta a találkozót, a MOL Akadémián a szlovák élvonalba való feljutás egyik nagy esélyesével, a Kassával mérkőznek.
A DAC szombati ellenfele: FC Kassa
Az összecsapást január 21-én, szombaton 11:00 órai kezdettel rendezik. A belépés ingyenes.

Alapinformációk az ellenfélről:

Név: FC Kassa
Az alapítás éve: 2018
Klubszínek: sárga és kék
Stadion: Kassai Futball Aréna – befogadóképesség: közel 6 000 néző
Város: Kassa (csaknem 230 000 lakos)

A magyar másodosztályú Soroksár volt a DAC első ellenfele a 2022/23-as szezon tavaszi felére való felkészülése során. A mezőnyfölényünk ellenére az 1. félidőben a vendégek szereztek vezetést, Željko Gavrić szépségdíjas találata csak az 1:1-es végeredményhez volt elég.

Másodszorra is egy másodosztályú együttes látogat hozzánk, ezúttal Szlovákiából. Az FC Kassa 2018-ban alakult. A kassai labdarúgás azonban sokkal gazdagabb múlttal rendelkezik, amelyben sok siker és kudarc váltja egymást. Talán a legnagyobb eredmény az 1. FC Kassa Bajnokok Ligájának csoportkörébe való bejutása (1997/98) – az önálló Szlovákia történetében nekik sikerült ez elsőként. Ezt a megszűnésükhöz vezető krízis követte, majd közvetetten az MFK Kassa lett az utódklub, amely egy idő után szintén megszűnt.

Az FC Kassa csak ezt követően jött létre a TJ FK Szilvásapáti (Vyšné Opátske) és az FK Kassa-Bárca (Barca) klubok összeolvadásával. Rögtön az első szezonjukban (2018/19) feljutottak a második ligába, ahol sorrendben a tizedik, ötödik, majd ismét az ötödik helyen végeztek. Úgy néz ki, szombati ellenfelünk csak a negyedik idényére vált eléggé erőssé a feljutás kivívásához: az ősz után a tabella 2. helyén állnak, hárompontos hátránnyal az éllovas Sároseperjes mögött. A szlovák kupából a 4. körben búcsúztak.

A klub gazdasági ereje a magyarországi befektetőben – Borsodsport Invest Zrt – rejlik, és nekik is köszönhetően épült meg az új Kassai Futball Aréna, amelynek tervezője a mi MOL Arénánkhoz hasonlóan Ambrus Csaba és az Adif csapata volt. A további tervekben szerepel egy nagy és modern akadémia megépítése is. A klub részvényesei közé tartozik például Ondrej Dudaid. Ján Kozák pedig a szakértelmével segíti a munkát.

Ezenkívül az FC Kassa sikeresen működik együtt egy menedzserirodával, amely fiatal afrikai futballistákat képvisel. Rajtuk keresztül jött létre Landing Sagna átigazolása is, aki 8 góljával a csapat legeredményesebbje volt ősszel. A sárga-kékek húzóemberei közé tartoznak az általunk is nagyon jól ismert Erik Pačinda, aki mindössze egy találattal szerzett kevesebbet, és Matúš Kira vagy Ján Krivák is. A legérdekesebb téli erősítés pedig kétségkívül Miloš Lačný. A csapatot az élvonalbeli tapasztalatokkal is felvértezett Anton Šoltis irányítja.

A kelet-szlovákiai klub január 9-én kezdte meg a felkészülést, és már egy magyarországi edzőmérkőzés mögöttük van: a másodosztályú Nyíregyháza ellen 1:1-es döntetlen (gólszerző: Turčák) született. Ebben a szezonban sérülés miatt már nem léphet pályára az egyik kulcsember, František Pavúk, de Magda, Gladiš és Pačinda is kisebb gondokkal bajlódik. Szombati szereplésük kérdéses.

Az ambiciózus második ligás gárda értéke a transfermarkt szerint 3,46 millió euró, a mi keretünket pedig 12,68 millióra taksálja a honlap.   

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies