Back to top

A DAC saját otthonában győzte le a nagyszombati Spartakot

Publikálva: 2024, február 18 - 21:39
A DAC jó színvonalú mérkőzésen saját otthonában fektette két vállra a nagyszombati Spartakot! A vezetést már az első félidőben megszerezte, de az igazi izgalmak a hajrára maradtak, s végül mindhárom pontot bezsebelte a kerületi rangadón.
A DAC saját otthonában győzte le a nagyszombati Spartakot

A Ligás Klubok Uniója által a Hónap mérkőzésének választott vasárnap esti rangadóra egész héten elszántan készült Xisco Muñoz együttese, amelyhez a Szakolca elleni győztes meccset követően három új játékos is érkezett. Az ukrán Haratint a középpályára, a szenegáli Konét a csatársorba, míg a magyar Keresztest a védelembe igazoltuk. A kerületi rangadó előtt Michal Gašparík csapata a harmadik, mi a hetedik helyet foglaltuk el a tabellán. A felsőházi részvételért vívott kiélezett küzdelem izgalmas összecsapást ígért.

Aktívan léptünk be a mérkőzésbe, melynek első perceiben csak a mi lábunkon járt a labda, igaz, végig a saját térfelünkön adogattunk. Aztán felbátorodtak a fiúk, olyannyira, hogy Trusa a 7. percben már megcélozta a hazai kaput, de Takáč a helyén volt. Rámenősebben, nagyobb akarattal és elszántsággal játszottunk, mint Koštrnáék, és a 16. percben majdnem sikerült nyomatékosítani a fölényünket, de Trusa emelése a kapufáról levágódott. Jürgenstől kapott nagyszerű labdát, alányesett – így csapta be a kapust – de a gólöröm elmaradt. A csapatunkat elkísérő 156 sárga-kék szurkoló így is nagy tapssal jutalmazta a próbálkozást.

A mérkőzésnek ebben a szakaszában 35:65 volt a labdatartási arány a javunkra. S ha már ennyit volt nálunk a labda, a gólszerzéssel is megpróbálkoztunk. A 24. percben egy szép támadóakciót bemutatva megvertük a Spartak középpályáját, a vége viszont már nem a számításaink szerint alakult. Vitális határozott labdaszerzésével indult az akció, és az ő lövésével is fejeződött be, de sajnos pontatlanul.

A piros-fekete szurkolóknak közel fél órát kellett várniuk csapatuk első komolyabb lehetőségére. Azango átadását Ďuriš válthata volna gólra, de hosszúnak bizonyult a passz, sőt a partjelző is beintette a lest. A két szurkolótábor ezután egymás verbális hergelésével volt elfoglalva. A hangosbemondó viszont ezúttal mindkét oldalt figyelmeztette az oda nem illő rigmusok berekesztésére és a sportszerű szurkolásra. A mezőnyben pattogott tovább a labda, és egyik kapu sem forgott igazán veszélyben, mígnem jött a 42. perc, és jött a gól! Gruszkowski előtt nyílt meg az út a büntetőterületen belül, laposan középre adott, ahol Kone előbb elvéttette a lövést, de szerencsére ott állt mögötte Ramadan, aki közelről bevette a kaput – 0:1. A ráadás perceiben Popovićnak is volt még egy komoly védenivalója, de a gyors egyenlítés nem jött össze a hazaiaknak.

Vendéglátóink cseréltek a szünetben, mi viszont ugyanazzal a tizeneggyel futottunk ki a pályára. A Nagyszombat volt támadási kényszerben, és az 51. percben nem is álltak távol az egyenlítéstől, de Ďuriš középreadását Daniel nem tudta gólra váltani, majd valamivel később Gruszkowskinak kellett döntő pillanatban elfejelnie a labdát Ďuriš elől. Az ellentámadásnál előttünk is ott volt a lehetőség, de csak egy szögletig jutottunk a kontrával. A vendégszektorból is zúgott a jól ismert „Mindent bele!” – buzdítás.

Új ritmust vett a mérkőzés, a középpályán keveset mozgott a labda, a játék hol az egyik, hol a másik tizenhatos környékén zajlott. A 60. percben Kacharaba veszélyes fejese szállt centikkel mellé egy sarokrúgást követően, az ellenkező oldalon pedig Popović állta útját Daniel próbálkozásának. A játék iramát csak némileg törték meg a cserék és a két bekapott sárga lap, de amint ezeket bekönyvelte Kružliak játékvezető, ismét a focié lett a főszerep. A nagyszombati drukkerek Ofori csavarása, majd Ďuriš fejese után sem tudtak még gólt kiáltani: előbbit kiütötte Popović, a másik helyzetnél pedig fölé szállt a labda.

Elérkezett a 81. perc, amikor egy elrontott hazaadást Ďuriš kíméletlenül kihasznált, és közelről a hálónkba küldte a labdát. Ujjongtak a piros-feketét, de örömük csupán pár percig tartott, épp addig, amíg megszületett a VAR-döntése: Ďuriš lesgólt szerzett, így mégsem ért a találat. Nagy pofon volt ez a vendéglátóinknak, ami igazán csak akkor csattant nagyot, mikor a verdikt után másodszor is rezdült a hazai kapu. A 86. percben a csereként beállt Herc fejjel tálalt Andzouana elé, aki parádésan kilőtte a hosszú sarkot – 0:2. Pár másodperccel korábban még 1:1 állt a kijelzőn, a rendes játékidő leteltével viszont már számunkra sokkal szimpatikusabb eredményt mutatott. De még nem volt vége, hiszen a VAR-vizsgálat miatt a bíró 7 percet rápakolt a meccsre. A hazaiak erejéből viszont már csak a szépítésre futotta: a 94. percben a cserepadról beálló Mikovič egy védhetetlen lövést akasztott a kapunkba – 1:2. Egy izgalmas mérkőzésen szereztünk újabb nagyon fontos három pontot, a meccs végén pedig jogosan szólt a „Szép volt, fiúk!” a csapatnak.

Elég sok idő telt már el azóta, hogy megízlelhettük, milyen is az íze egy nagyszombati győzelemnek. Annál édesebb így ez a siker. Xisco Muñoz tavasza eddig százszázalékos, két meccsből kettőt nyertünk, s ez máris a tabella negyedik helyét jelenti a számunkra, mindössze egy pontra lemaradva a dobogóról. Jövő héten ismét vasárnap este játszunk, ezúttal Zólyombrézón, és ha azt az akadályt is sikerrel vesszük, akkor még közelebb kerülünk az élbolyhoz. Aki csak teheti, kísérje el a csapatot idegenbe is!

Edzői értékelés:

Xisco Muñoz (DAC 1904): „Mindkét csapat részéről nagyon jó mérkőzés volt. Az első félidőre felállított taktikánkat a másodikra megváltoztattuk. Reagálnunk kellett arra, hogy a hazaiak is taktikát váltottak. A nézők a liga két nagyon jó csapatát láthattak ma játszani. Mindkét fél győzelemre törően futballozott, helyzeteket alakított ki. Mindez arról szól, hogy berúgja-e az egyik csapat a helyzeteit vagy sem. Nekünk ma kettőt sikerült gólra váltani, aminek köszönhetően megnyertük a meccset. Az intenzitás átlagon felüli volt. Gratulálok a hazaiaknak, noha az eredmény ma nem kedvező a számukra, de így is remek taktikát dolgoztak ki. Igazi kihívás volt a számunkra, hogy legyőzzük őket. Élveztem ezt a meccset, és gratulálok a fiúknak.”

Michal Gašparík (Nagyszombat): „Egyetértek a vendégek edzőjével, mert valóban egy jó színvonalú meccset játszottunk. Érezni lehetett, hogy mindkét csapat győzelemre játszik, és jó ritmusa van a mérkőzésnek. Az első 15 percben lassúak voltunk, ám utána fokozatosan felélénkült a játékunk, és többet kezdeményeztünk. A találkozó egy feszült periódusában kaptunk egy könnyen elkerülhető gólt. Elegen voltunk hátul, mégis átjátszották a labdát a túloldalra. Nagyon nehéz volt aztán egy olyan ellenféllel szemben, amely kiválóan védekezik. Ennek ellenére sikerült helyzeteket kialakítanunk, még az első félidőben is voltak lehetőségeink. A végeredmény ellenére a csapat második félidőben nyújtott teljesítménye dicséretet érdemel. Nagyon jól játszottak a fiúk, sikerült nyomást helyeznünk az ellenfélre. Sok lehetőség adódott, de korábban kellett volna betalálnunk. Jött ugyan a gól, de néha ilyen kegyetlen a futball: érvénytelenítették, majd néhány másodperccel később bekaptuk a döntő találatot. Igyekeztünk változtatni, amikor a vendégek átálltak az ötvédős rendszerre. Nézői szemmel jó meccs volt, számunkra kedvezőtlen végeredménnyel.”

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS

FC SPARTAK TRNAVA - DAC 1904 1:2 (0:1)
Niké Liga, 20. forduló, City Aréna, Nagyszombat, 2024. 2. 18., 17:30
Játékvezetők: Kružliak - Hancko, Vorel
Nézőszám: 5247
Gólszerző: 94. Mikovič, ill. 42. Ramadan, 86. Andzouana
Sárga lap: 11. Kóša, 75. Procházka, ill. 45. Vitális, 66. Popović, 67. Trusa, 92. Goure
DAC 1904: Popović - Gruszkowski, Kacharaba, Brunetti, Andzouana (K) - Jürgens (77. Herc), Dimun, Vitális - Trusa (77. Goure), Koné (57. Mendez), Ramadan (64. Yapi)
Nagyszombat: Takáč - Koštrna (K), Štetina, Kóša, Šulek (66. Mikovič) - Procházka - Bukata (76. Poznar), Bainović (46. Bernát) - Daniel, Ďuriš, Azango (66. Ofori)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 57% : 43%
Lövések: kapura: 6:4, mellé: 8:4
Szabadrúgás: 17:14
Szöglet: 7:2
Les: 0:1

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Niké Liga
Cookies