Back to top

A DAC pénteki ellenfele: FC Koper

Publikálva: 2023, február 2 - 22:10
Az FC Koper elleni mérkőzéssel zárja a DAC a horvátországi edzőtábort és a téli felkészülést. A szlovén élvonal harmadik helyezettje után egy még rangosabb csapattal találkoznak. A 2022/23-as szezon tavaszi felének főpróbáját a szlovén első liga ezüstérmese ellen abszolválják.
A DAC pénteki ellenfele: FC Koper

Az összecsapást február 3-án, pénteken 15:00 órától rendezik az ellenfél otthonában.

Alapinformációk az ellenfélről:

Név: FC Koper
Alapítás éve: 1920
A klub színei: sárga és kék
Becenév: Kanárik
Stadion: Bonifika – befogadóképesség: 4 047 néző)
Város: Koper (több mint 25 000 lakos)
A klub legnagyobb sikere: 1x bajnok a szlovén 1. ligában (2009/10); a Szlovén Kupa 4x győztese (2005/06, 2006/07, 2014/15, 2021/22); a Szlovén Szuperkupa 2x győztese (2010, 2015); egyszeres résztvevője az Intertotó-kupa elődöntőjének (2003).

 

A téli felkészülés a végéhez közeledik. Bár ilyenkor nem az eredmények a legfontosabbak, mégis örömmel állapíthatjuk meg, hogy veretlenül vágunk neki a főpróbának. Sorrendben a Soroksár (1:1), a Kassa (2:1), a Ruch Lvov (0:0) és az NK Celje (2:0) ellen léptünk pályára. Akárcsak a bajnokságban, a felkészülési időszakban is Nikola Krstović a csapat legeredményesebbje a két góljával, Željko GavrićDominik Kružliak és Szánthó Regő egy-egy találatot szerzett.

Az FC Koper több mint százéves történelmi múlttal rendelkezik, amely során egyszer a szlovén bajnoki címet is elhódította (2009/10). Az európai kupasorozatokban még 2003-ban érte el legnagyobb sikerét, amikor is a Máriatölgyest is búcsúztatva bejutott a nyári Intertotó-kupa elődöntőjébe. A további európai szereplésük során a 2. előselejtezőbe jutottak el legmesszebb.

A 2016/17-es idény után jött el a klub legsötétebb időszaka. A jelenlegi tulajdonos, Ante Guberac ideiglenes távozását követően (nem hivatalosan a koperi polgármester a klub életébe való nem megfelelő mértékű beleszólása miatt távozott) nem kapták meg a licencet és egészen a 4. ligából kellett felkapaszkodniuk. Mindegyik idényben sikerült egyre feljebb jutniuk, élvonalbeli újoncként a selejtezőben sikerült kivívniuk a bennmaradást, legutóbb pedig a kiváló 2. helyen végeztek.

A szlovén élvonalból érkező második ellenfelünk ősszel egy ponttal szerzett többet, mint a Celje. A jó védelemmel rendelkező Koper fő célkitűzése, hogy a táblázat sűrű felsőházában kiharcolják az európai kupaszereplés jogát. Az éllovas Ljubljana 13 pontnyira van tőlük, a csapat legeredményesebb játékosa pedig a 9 gólos Andrej Kotnik.

Az olasz és a horvát határtól nem messze székelő klub január 4-én kezdte meg az idény tavaszi felére való felkészülését. Mögöttük van egy törökországi edzőtábor és 7 felkészülési találkozó is. Kezdésképp az eszéki B-csapattal játszottak 4:4-es döntetlent, majd 3:2-re verték a Radomlje együttesét. Még ha a Jadran Dekani (3:4), Crvena zvezda (0:1) és a Zoria (0:1) ellen vereséget is szenvedtek, a Bajnokok Ligája-résztvevő Sahtyor Donyeck elleni 2:2-es döntetlennel és a Rudar 3:2-es legyőzésével javítottak a mérlegükön. A DAC elleni mérkőzés a szlovén élvonalbeli gárda számára is a tavaszi idény főpróbáját jelenti.

Ellenfelünknél a legnagyobb visszhangot kapó változás a klublegenda, Aleksandar Rajčević távozása volt. A jelenlegi idénytől a klub tagja az egykori hátvédünk, Milan Šimčák, továbbá Vid Koderman személyében van egy 21 éven alatti válogatottjuk is. Legközelebbi ellenfelük játékoskeretének összértéke a transfermarkt szerint 5,83 millió euró, a DAC értékét pedig 12,53 millióra teszi a honlap.   

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Cookies