Back to top

A DAC mai ellenfeléről

Publikálva: 2016, február 9 - 08:52
A törökországi összetartás első felkészülési mérkőzésén a DAC holnap a 2011-es év macedón bajnoka, az FK Shkëndia Tetovo ellen lép pályára. Íme néhány adat az ellenfélről.

Az FK Shkëndia csapata az 53 ezer lakosú Tetovo városában székel Macedónia északnyugati részén. Az ország ötödik legnagyobb városának lakosságát főként albánok alkotják. A klubot 1979-ben alapították pont az egykori Jugoszláviában élő albán kisebbség egyesítésének céljából, és a segítségükkel már létrejötte után két évvel feljutott a második vonalba.

Ám a klub legnagyobb sikereit csak Macedónia függetlenné válása után érte el. A legfelső osztályba való történelmi feljutásukat követően (1996) jelenleg még csak a tizenkettedik élvonalbeli idényét futja a Shkëndia, de ez is elég volt nekik négy dobogós helyezés megszerzéséhez: a 2010/11-es évadban az eddigi egyetlen bajnoki címüket szerezték, a 2008/09-es, 2011/12-es és a 2014/15-ös szezonban pedig a harmadik helyen végeztek. 2011-ben a hazai Szuperkupát is elhódították.

Az idei évad 18 őszi fordulója után a piros-feketék a tabella második helyén állak, ötpontos hátránnyal a címvédő Vardar Szkopje mögött. A macedón legfelső osztály tavaszi küzdelmei egy héttel a Fortuna liga előtt, február 21-én kezdődnek.

Az FK Shkëndia az elmúlt öt év során négyszer is kijutott az európai kupaporondra, ám mindegyik alkalommal rögtön az első akadályon elbukott. Fokozatosan a Partizan Belgrád, a Portadown FC, a Zimbru Chișinău és tavaly ősszel az FC Aberdeen búcsúztatta őket. A Shkëndia nyolc nemzetközi találkozójának a mérlege 1-2-5, gólarányuk pedig 4:11.

Ellenfelünk a 15 ezer férőhelyes városi stadionban játssza a hazai mérkőzéseit csakúgy, mint a másik két tetovói klub - a jelenleg második ligás FK Teteks, valamint az ötödik vonalban szereplő FK Ljuboten.

A Shkëndia együttesét a 48 éves Bruno Akrapovic irányítja, aki egykori bosnyák válogatottként gazdag tapasztalatokat szerzett a német Bundesligában.

A mértékadónak tekinthető nemzetközi futballpiaccal foglalkozó transfermarkt.de portál szerint ellenfelünk játékoskeretének megközelítőleges összértéke 6,65 millió euro (a DAC-ot ugyanez a honlap 3,62 millió euróra taksálja). Jelenleg a támadó középpályás, Ferhan Hasani a legdrágább játékosuk (750 ezer euro). Rajta kívül még Jovanovski kapus, a középpályások, Alimi, Radeski, Polozhani, Todorovski és a támadó Ibraimi is tagjai az aktuális macedón válogatott keretnek. 

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies