Back to top

DAC-játékosok a nagy tornákon

Publikálva: 2021, június 8 - 08:25
Pár nap múlva kezdetét veszi a 16. labdarúgó-Európa-bajnokság, melyet az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) a koronavírus-járvány miatt egy évvel későbbre halasztott. Erre az Eb-k története során még sosem volt alkalom, valamint arra sem, hogy a tornát Európa-szerte, tizenegy városban rendezzék meg (többek között Budapesten is).
DAC-játékosok a nagy tornákon

Az előző (2016-os) Európa-bajnoksághoz híven, a szlovák mellett, a magyar labdarúgó-válogatott is sikeresen kvalifikálta magát a kontinenstornára. Bár a magyar válogatott a legnehezebbnek vélt csoportba, a „halálcsoportba” került (Portugália, Franciaország és Németország lesz az ellenfél), nekünk, DAC-drukkernek külön öröm, hogy a végleges Eb-keretben egy DAC-játékosnak is bizalmat szavazott Marco Rossi magyar szövetségi kapitány. Ez a labdarúgó pedig nem más, mint a huszonkét esztendős Schäfer András, aki a szövetségi kapitány bizalmát meghálálva, múlt pénteken győztes gólt szerzett a Ciprus elleni felkészülési mérkőzésen. A szombathelyi születésű középpályásnak ez volt az első találata nemzeti színekben.

Schäfer sikerén „felbuzdulva” összegyűjtöttük azokat a labdarúgókat, akik DAC-színekben, a klub aktuális játékosaként vehették részt felnőtt nagy tornákon (világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon). Ha a futball világában „nem léteznének” sérülések, akkor most egy másik DAC-labdarúgó, a csapatkapitány, Kalmár Zsolt is a magyar keret tagja lenne, aki még az Andorra elleni vb-selejtező-mérkőzésen sérült meg márciusban. A támadót legjobb esetben csak ősszel „engedik vissza” a pályára, így sajnos nemcsak az Eb-szereplést, hanem a futballidény elejét is ki kell majd hagynia.

Bármilyen meglepő, de Schäfer eddig az első DAC-futballista, aki a dunaszerdahelyi sárga-kék színekben lett egy felnőtt Eb-keret tagja (nem beleszámítva természetesen a korosztályos utánpótlás tornákat).

Labdarúgó-világbajnokságokon viszont már két aktuális DAC-játékos is tagja volt egy-egy vb-keretnek.

Az első Fieber Péter volt, aki csehszlovák színekben vett részt az 1990-es olaszországi vb-n.

Csehszlovákia egészen a negyeddöntőig jutott a tornán, ahol csak egygólos különbséggel (Lothar Matthäus büntetőgóljával) a végső győztes, NSZK (nyugatnémet labdarúgó-válogatott) állította meg őket. A pozsonyi születésű futballista sajnos nem lépett pályára a tornán, viszont így sem lehetett oka panaszra, ugyanis a vb után külföldre, Belgiumba igazolt. Fieber két időszakban is játszott a DAC csapatában: először 1986 és 1990 között, majd Belgiumból hazatérve 1993 és 1996 között volt DAC-labdarúgó.  A 2000-es években edzőként kétszer is visszatért Dunaszerdahelyre.

A másik DAC-játékos, aki szerepelt világbajnokságon jelenleg is a csapat tagja. Úgy hívják: Eric Davis.

A harmincéves hátvéd 2015 óta erősiti a dunaszerdahelyi egyesületet és a legutóbbi, 2018-as világbajnokságon vett részt panamai nemzeti színekben. Panama újoncként jutott ki az oroszországi vb-re, ahol olyan csoportellenfelek mellett, mint Anglia, Belgium és Tunézia sajnos nem sikerült pontot szereznie. Eric Davis mindkét európai „sztárválogatott” (később e két válogatott játszotta a világbajnokság bronzmeccsét) elleni találkozót végigjátszotta. A panamai hátvéd a vb mellett négy CONCACAF-aranykupán (Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációjának legrangosabb kupája) is részt vett már a válogatottjával.

Természetesen több olyan labdarúgó is pályára lépett, vagy kerettag volt már felnőtt tornákon, aki nem „aktuálisan”, hanem „korábban” vagy „később” játszott a DAC-ban.  Ha megtekintjük többek között a mostani szlovák Eb-keretet, megtalálhatjuk Ľubomír Šatka nevét is, aki jelenleg a lengyel Lech Poznań csapatát erősíti, viszont 2017 és 2019 között a DAC csapatának egyik állandó hátvédje volt (innen igazolt Lengyelországba). A szlovák Eb-keretet nézegetve „ismerős lehet” számunkra Bénes László neve is, aki ugyan nem lépett pályára a DAC felnőttcsapatában, ám 2007 és 2011 között a klub utánpótlásában nevelkedett. Ha viszont a 2010-es vb, valamint a 2016-as Eb szlovák keretét nézzük meg, akkor megláthatjuk Saláta Kornél nevét is, aki a 2014-ben kölcsönben szerepelt a dunaszerdahelyi klubban. De megemlíthető Németh Krisztián neve is, aki a 2016-os Eb-n vett részt a magyar labdarúgó- válogatottal, a DAC-ban pedig a 2020-as évben játszott.

Bartalos Nikolas

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC