Jelenlegi hely

A DAC Európa-ligás ellenfelének bemutatása: MKS Cracovia

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, június 20 - 11:31 | DAC hírek
Az Európa-liga első selejtezőkörében a legrégebb lengyel csapattal mérkőzik meg.
A DAC Európa-ligás ellenfelének bemutatása: MKS Cracovia

Tavaly 25 év után szerepeltünk az európai kupaporondon – akkor a 2. selejtezőkörben búcsúztatott minket a Dinamo Minszk. Az új szezonban ismét Európa-liga szereplés elé nézünk, és kedden az 1. selejtezőkörös ellenfelünk nevét is megismerhettük – az MKS Cracovia Krakkóval mérjük majd össze erőnket. Július 11-én, csütörtökön a MOL Arénában, egy héttel később, július 18-án idegenben csapunk össze lengyel ellenfelünkkel. Ismerjük meg közelebbről a Cracovia együttesét!

Hova utazunk?

Krakkó Lengyelország második legnépesebb városa, mely Dunaszerdahelytől 430 km-re fekszik. A Kis-lengyelországi vajdaság fővárosát az ország és Európa egyik legszebb városaként tartják számon. A város neve a 12. századi krónikaírók szerint Krak fejedelem nevéből származik. Lakosainak száma 770 000, az elővárosokkal együtt 1 730 000 fő. A város kulturális, oktatási és turisztikai központként működik.

Alapinformációk az ellenfélről:

Név: Cracovia Krakkó

UEFA-ranglista: 268. hely

Alapítás éve: 1906

Klubszínek: piros és fehér

Stadion: Marshal Józef Pilsudski Stadium – befogadóképesség: 15 016 néző

Város: Krakkó (770 000 lakos)

A klub legnagyobb sikerei: ötszörös lengyel bajnok (1921, 1930, 1932, 1937, 1948)

Érdekességek

A Wisla Krakkó csődje óta a Cracovia a lengyel nagyváros központi futballklubja, s egyben a leggazdagabb lengyel klubok egyike is. Tulajdonosa, Janusz Filipiak, aki egy nemzetközi szoftvercég, a Comarch tulajdonosa is. A csapat vezetőedzője a nemzetközileg is elismert szakember, Michal Probierz, aki tapasztalt trénerként a klub egyik meghatározó alakjának számít. A 2018/19-es szezon során kinevezték a klub alelnökének is.

Lengyelország legrégebbi klubjának legnagyobb sikere kétségkívül az öt lengyel bajnoki cím, melyből az utolsót az 1947/48-as szezonban szerezte. Az utóbbi évek legjobb élvonalbeli helyezését idén érték el, amikor is a 4. helyen végeztek. Ezidáig egyetlen alkalommal jutottak az Európa-ligába, három évvel ezelőtt – akkor a macedón Skendijával szemben mindkét mérkőzést elveszítették. Az UEFA Intertoto Cup-ban legutóbb, 2008-ban szintén az első körben búcsúztak – a fehérorosz FK Sahcjor Szalihorszk csapata ellen.

A klub 15 ezres otthona, a Marshal Józef Pilsudski Stadium volt a 2017-es, Lengyelországban megrendezett U21-es korosztályos Európa-bajnokság döntőjének a helyszíne.

A 2018/19-es idény során átlagban 6958 néző látogatta a Cracovia hazai bajnoki mérkőzéseit, amivel 9. volt a 16 csapatos lengyel élvonalban.

Játékosok és szlovák vonatkozás

A Cracovia játékoskerete a trasfermarkt szerint 7,6 millió eurót ér, tehát alacsonyabb, mint csapatunké, mely 8,33 millió euró. Lengyel ellenfelünk csapatában több szlovák játékos is szerepel: Sipľak (hátvéd), aki a lengyel bajnokságban mutatott játékával beküzdötte magát a szlovák válogatottba is, Peškovič(kapus), Dimun (hátvéd – Huk egykori csapattársa Kassán), Mihalík és Vestenický (vendégjátékról tértek vissza), Hroššo (a csapat új kapusa).

A Cracovia legértékesebb játékosai a 33 éves lengyel védekező középpályás, Janusz Gol, aki korábbi csapatával, a Legia Varsóval egy bajnoki címet és három lengyel kupagyőzelmet könyvelt el, illetve a 27 éves román válogatott jobbszélső, Sergiu Hanca.

Az aktuális keret

Kapusok: Hroššo (szlovák), Majchrowicz, Peškovič (szlovák), Wilk. Védők: Rapa (román), Datkovič (horvát), Zieba, Sipľak (szlovák), Ditiaťov (ukrán), Helik, Ferraresso (bolgár). Középpályás: Wdowiak, Dabrowski, Hernandez (spanyol), Serafin, Rákoczy, Budzinski, Čečarič (szerb), Dimun (szlovák), Hanca (román), Gol, Luszius. Csatárok: Dias (spanyol), Pisczek, Strózik, Pik, Mihalík (szlovák), Vestenický (szlovák).

Forrás: fcdac.sk

Címkék: DAC