Back to top

A DAC biztonsági menedzsere, Herdics Zoltán

Publikálva: 2022, január 10 - 16:57
Egy DAC mérkőzés megszervezése nem kis feladatot jelent, amelynek probléma nélküli levezénylése sok ember közös munkájának gyümölcse. A szigorú védelmi intézkedések megfelelő szervezése és a szurkolók testi épsége a legfontosabb Herdics Zoltán számára, aki a DAC biztonsági menedzsere. Herdics Zoltánt és munkáját tartalomszolgáltató partnerünk, a Klikkout mutatta be.
A DAC biztonsági menedzsere, Herdics Zoltán

Mutatkozz be, mit kell tudnia annak rólad, aki nem ismer téged?

Az érettségit 1986-ban tettem le a dunaszerdahelyi gimnáziumban, majd megvalósítottam a legnagyobb álmomat, és rendőrnek álltam. A későbbiek folyamán elvégeztem a Rendőrakadémiát Pozsonyban. A huszonöt letöltött rendőri évem alatt különböző vezető pozíciókat töltöttem be a közlekedésrendészeten, a bűnügyi rendőrségen, a közrendvédelemben Dunaszerdahelyen, majd Pozsonyban a kerületi parancsnokság helyettes kapitányaként is.

A munkám során már a 90-es évek elejétől több alkalommal részt vettem a futballmérkőzések lebonyolításában mint közrendőr, majd későbbi évek folyamán egyes részlegek parancsnokaként is megálltam a helyem.

Az évek előrehaladtával már egy egész rendezvény biztonságáért felelős parancsnokként is tevékenykedtem a ligás meccseken Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban és Pozsonyban is. Mindezek mellett a 2011-es évben rendezett a jégkorong-világbajnokság keretein belül felelősséget vállaltam az esemény biztonsági előírásainak szervezésében vezetői pozícióban.

Hogyan kerültél a DAC klubhoz, és pontosan hogyan képzeljük el a te feladataidat?

A rendőrségi távozásom után több mint egy éven keresztül a városi rendőrség vezetője voltam Nagymegyeren. A 2014 évben biztonsági vezető lettem egy holdingban Világi úr érdekeltségeiben, aki ebben az évben márciusban átvette a dunaszerdahelyi klub tulajdonjogát és irányítását. Megbíztak a DAC biztonsági menedzsere funkció betöltésével, mivel megfelelő tapasztalattal rendelkeztem, jártas voltam a rendezvények megszervezésében, és még ezen felül a futball is érdekelt. A feladatköröm teljesítéséhez szükségem volt a megfelelő előírt iskolázásokra elvégzésére, elsősorban a labdarúgó szövetségnél. Mindezek mellett folyamatosan fejlesztve a tudásomat, különböző sporttal kapcsolatos továbbképzéseken és konferenciákon vettem részt, majd az UEFA biztonsági tréningjét is sikeresen teljesítettem. Egy mérkőzés alkalmával én felügyelem a mérkőzés szervezését, a stadionban lévő szurkolók, játékosok, illetve minden résztvevő biztonságát.

Nehéz problémamentes meccset összehozni, ahonnan mindenki ugyanolyan érzésekkel tér haza. Mesélj arról, hogyan zajlik a felkészülés egy DAC–Slovan derbi előtt, illetve mire kell odafigyelni, kik segítenek neked a biztonság megszervezésében?

Egy futballmeccs számos ember közös munkájának a gyümölcse. A törvény szerint az ilyen sportrendezvény szervezésének lebonyolítását ellátja egy biztonsági menedzser, egy főrendező, a mérkőzésért felelős személyek, a rendezőség, a biztonsági emberek, a tűzoltóság és a mentőszolgálat (egészségügyi dolgozók), a kamerások az irányító szobában, mindezek mellett a stadion technikai állapotáért felelős személyek, a marketingesek, ezenkívül nem szabad elfelejtenünk a pálya gondnokait, a takarítókat, a bemondót, a játékosokat szállító buszsofőrt, a büfékért és a kiszolgálásért felelősöket, illetve még sokan másokat, akik közvetve vesznek részt egy mérkőzés megfelelő leszervezéséért. Fontos, hogy mindig szükség van egy bizonyos számú rendőri jelenlétre is.

Ez bizonyítja, hogy a stadion biztonságos, és nézőink a legfegyelmezettebek és a legkorrektebbek az országban. A megmérettetésre való felkészülés már az előző meccs lejátszásával megkezdődik. Ami annyit jelent, hogy már 14 nappal a próbatétel előtt be kell jelenteni az eseményt a hivatalos szerveknek, azaz a rendőrségnek, a városnak, a Szlovák labdarúgó-szövetségnek, és újabban a covid miatt a Regionális Közegészségügyi Hivatalnak.

Rizikós mérkőzés esetén a kezdést megelőzően legalább öt nappal egy találkozót kell tartani azok számára, akik biztosítják a mérkőzés látogatóinak és résztvevőinek védelmét, ezen részt kell venni a biztonsági menedzsernek, a főrendezőnek, a Szlovák labdarúgó-szövetség által delegált mérkőzés ellenőreinek, a rendőri szerveknek, illetve az ellenfél biztonsági embereinek is.

A cikk folytatását elolvashatják a Klikkout oldalán.

Ezt már olvasta?

Címkék: Klikkout