Back to top

DAC Aréna – több lesz, mint egy stadion...

Publikálva: 2016, június 23 - 04:00
A DAC régi stadionjának bontási, illetve a készülő DAC Aréna építkezési fázisairól Csápai Bernadettet, a DAC Aréna, a.s. elnökségének alelnökét, a projekt egyik menedzserét kérdeztük.

– Már áprilistól nagy ütemben zajlik a stadion bontása, első fázisban eltűnt a B- és D-lelátó, valamint a műfüves pálya, a fényszórók négy oszlopa, és már a füves pályát is felszedték. Mik a közeljövő további tervei?
– Igen, sikeresen lebontottuk a stadion B- és D-lelátóit a fényszórókkal együtt, valamint megvalósult a pálya füvének felszedése is. Jelenleg zajlik az építkezés a már tavaly lebontott C-tribün, illetve a régi B-tribün helyén. Terveink szerint ennek a két új tribünnek az átadására ősszel kerül sor. A lelátók építésével pedig egyidőben zajlanak a pálya elfordításának és előkészítésének a munkálatai is, s ezek eredményeképpen szeptemberben már az új pályán szeretnénk játszani.
– Hogyan állnak az ütemezéssel? Az új stadion építésének megkezdését májusra tervezték...
– Májusban megkezdtük a területen az előkészületeket, majd az építkezési engedély jogerőre lépése után az építkezést is.
– Mikorra tervezik az új pálya elkészítését? Milyenek az ütemtervek?
– Ahogyan említettem, augusztus végére már egy új, fűtött, az UEFA 4. kategóriájának megfelelő natúr füves pálya állna rendelkezésünkre..
– Mennyivel több helyet lehetett nyerni, hogy 90 fokkal elfordították magát a pályát?
– Nem kifejezetten helyspórolás céljából terveztük így a stadiont, sokkal inkább azért, mert az UEFA 4-es kategóriás előírásai szerint a VIP részhez biztosítanunk kell minimum 150 parkolóhelyet is, amely a Sport utca felől nem lett volna megoldható…
– Voltak olyan hangok, amely szerint az építkezések és a bővítés miatt veszélybe kerül a vásártéri játszópark. Fennáll ennek a veszélye?
– Ilyen veszély semmiképpen nem fenyeget, sőt… Folyamatosan együttműködünk, egyeztetünk a város képviseletével, és a tervek szerint a stadion körüli terület még inkább hozzájárulna a park területéhez, a köré kiültetett fákkal, sétálóutcával, padokkal és esetleg a lelátók alatti vendéglátóegységek, büfék, toalettek meccsen kívüli kihasználásával is.
– A munkálatoknál helyi cégekkel dolgoznak, vagy mivel ez egy bonyolultabb építkezés, ezért külföldi építőcégeket kellett megszólítaniuk?
– Az építkezés egy részére közbeszerzés útján választottuk ki a kivitelezőt – így a munkálatok nagy részét a galántai AVA-stav, s.r.o. végzi. Természetesen vannak olyan részei a stadionnak, amelyet szerettünk volna a mi irányításunk alatt végezni, mint pl. a pálya, a stadion megvilágítása … Ezeknél úgy belföldi, mint külföldi cégeket megszólítottunk. Jelenleg folyik a beérkezett árajánlatok kiértékelése.
– A DAC a szlovák bajnokság második legmagasabb átlagnézőszámú csapata – ez az öröm néha gondként ott mutatkozik meg, hogy meccs idején alig lehet parkolni a stadion környékén. Hogyan enyhül mindez majd az új stadion, a DAC Aréna mellett?
– Természetesen az új stadion többfázisos építésénél számoltunk új parkolóhelyek kialakításával is, valamint azáltal, hogy a stadion fekvésének köszönhetően körbe utat tudtunk tervezni, mindenképpen könnyebbé válna a stadion megközelíthetősége is.
– Mindösszesen mennyivel fog megnövekedni az új stadion befogadóképessége a korábbihoz képest?
– Az új stadion kb. 12 700 néző befogadására lesz képes, amelyek az előírások szerint 100%-ban fedett ülőhelyek lesznek.
– Milyen szintű és típusú meccsek megrendezése és szervezése válik ezentúl majd lehetővé? Esetleg vannak olyan távlati tervek, amely felé, mondjuk így, kacsingatni lehet?
– Az UEFA 4. kategóriás stadionjai alkalmasak női Európa- és világbajnokság, férfi Európa- és világbajnokság csoportmérkőzések, UEFA kupa csoportmérkőzések és selejtezők, Bajnokok Ligája csoportmérkőzések, valamint az U21 és kisebb nemzeti válogatott csapatok világbajnokságának megrendezésére is.
– A projektet látva nem csupán egy egyszerű stadion kerül majd átadásra, hanem egy olyan épületkomplexum, ahol új étterem, söröző, de egy DAC-múzeum és fanshop is várja majd a szurkolókat. Mondhatjuk azt, hogy főleg az utóbbival nemcsak egy sportkomplexum, hanem egy új turisztikai vonzerő is megjelenik Dunaszerdahely szívében?
– Igen, mindenképpen. Szeretnénk az új stadiont a város „élő részévé“ tenni, melyet szívesen látogatnának az emberek, nemcsak a mérkőzések ideje alatt, hanem szabadidejükben is.
– Számolnak további munkahelyek teremtésével?
– Szükség lesz a munkaerőállományunk bővítésére a stadion működtetéséhez, tehát egyértelműen igen.
– Drágulnak-e majd a belépőjegyek, illetve lesznek-e helyjegyek az új stadionban?
– Az új stadionban szeretnénk egy olyan praktikus és új rendszert is kialakítani, amely alapján mindenki rendelkezne helyjeggyel, így megszűnnének a klasszikus belépőjegyek, s mindenki saját kártyával rendelkezne, amelyekkel további előnyökre tenne szert.
– Mennyi VIP-hellyel, illetve „skyboxszal“ számolnak?
– Körülbelül ezer VIP-ülőhellyel számolunk, ezeket szintén szeretnénk felosztani VIP Bronze, Silver és Gold csoportokra, valamint 15 „SkyBox” kialakítását tervezzük – egy nagyobb, 24 férőhelyes „páholyt”, valamint további tizennégy 12 személyes „skyboxot“.
– Tudható, hogy a vendégszektor számára mekkora rész lesz elkülönítve, illetve, hogy a stadion melyik részében lesz?
– A vendégszektor a jövőbeli D-tribünön kapna helyet – az UEFA és a Szlovák Futballszövetség minimum 5%-os előírásait betartva pedig kb. 610 vendégszurkoló fogadására lenne alkalmas.
– A komplexum kihasználását csak labdarúgómérkőzésekre tervezik, vagy egyéb események megszervezésére is alkalmas lesz?
– Más események megrendezésére is alkalmas lesz.

 

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC-stadion
Cookies