Back to top

DAC 1904 - Nagyszombat 3:1 (1:0)

Publikálva: 2023, március 19 - 20:39
Fantasztikus győzelem a kerületi rangadón! Szépségdíjas találatokkal fektette a DAC két vállra a nagyszombati Spartakot, és megmutatta, hogy Krstovićon kívül is vannak gólvágók a csapatban. Ezúttal is parádés hangulat uralkodott a MOL Arénában, ahová az újabb győzelemnek köszönhetően megérkezett a tavasz!
DAC 1904 - Nagyszombat 3:1 (1:0)

 

Az első a harmadik ellen – ebben a szereposztásban feszült egymásnak a két csapat a kerületi rangadón. Mostanában mindenki minket akar legyőzni, de mi is le akarunk győzni mindenkit. A nagyszombati Spartakot is. Őket meg pláne! A piros-feketék ellen vívott csaták mindig különlegesek az évtizedekre visszanyúló rivalizálás miatt. Most is valami ilyenre számítottunk.

Adrian Guľa két helyen változtatott a legutóbbi felálláson: Kružliak és Ramadan került be a kezdőbe Brunetti és Nebyla helyére. A kezdőrúgás előtt a „Kezdődik a vadászat!” – felirat emelkedett a magasba a B-közép előtt, a szöveget 9 piros-fekete bárányka és egy hatalmas sárga-kék farkas rajza egészítette ki, elég kifejezően. A futballisták ennek ellenére nem ugrottak vérszomjas fenevadként egymás nyakának, megfontolt, taktikus játék volt kialakulóban a pályán.

A vendégeknek már az 5. percben cserélniük kellett: Ofori fájdalomtól meggyötört arccal rogyott a fűre, és nem tudta tovább folytatni. Helyette Iván avatkozott játékba. A meccs első sarokrúgását a 9. percben láthatta a szépszámú közönség: a nagyszombatiak kicsiben oldották meg a szögletet, az akció végén pedig Paur fejéről tartott a kapunk irányába a labda, szerencsénkre épp Petráš kezébe. A középpályán Káčer volt csapatunk motorja. Szinte nem volt olyan támadásunk, melyhez ne lett volna köze. Aprították is őt rendesen, de a megítélt szabadrúgásokat sajnos nem tudtuk gólra váltani. Mivel Kalmár a kispadon várt bevetésre, ezúttal Ramadan és Gavrić végezték el felváltva a pontrúgásainkat.

Kiegyenlített mezőnyjáték zajlott a játéktéren, a Spartak leggyakrabban a bal szélről igyekezett betörni a támadóharmadba, de Pinto, Káčer és Risvanis sikeresen visszaverte ezeket a próbálkozásokat. A 23. percben Gavrić leheletfinom csel után indította a bal szélen Ramadant. Szaporázta a szír srác rendesen, és nem is tudták őt máshogy elválasztani a labdától, csak szabálytalanul. A pontrúgást Gavrić küldte másfél méterrel kapu fölé. Öt perccel később egy újabb Káčer-buktatás után az egész DAC-kispad egy emberként ugrott fel, hogy lapot reklamáljon, de Smolák játékvezetőt nem hatotta meg a reakció.

Lecsorgó beadásokkal és Koštrna bal kapufát eltaláló éles lövésével folytatódott tovább a játék. Kevés volt ugyan az igazán komoly gólhelyzet, de lüktető volt a mérkőzés, és a MOL Aréna közönsége is élvezte a látottakat. A 35. percben már megelégelte a játékvezető a vendégek kemény játékát, és sárgával jutalmazta Bukata megmozdulását. A 37. percben a liga jelenlegi legjobb góllövője, Krstović került kishíján gólhelyzetbe, de a villámgyors támadás, melyet Káčer indított, sajnos nem végződött góllal.

A 39. percben viszont már felrobbant a stadion! Blackman jobbról érkező labdáját Gavrić fejelte védhetetlenül a hálóba – 1:0. Vantrubának esélye sem volt a védésre, annyira gyors és pontos volt a fejes. Ez volt az első kaput eltalált próbálkozásunk, és máris vezetést érő gól lett belőle. Reméltük, hogy a második félidőben is legalább ennyire hatékonyak leszünk.

Kívánságunk pedig parancsként teljesült, hiszen némelyek még el sem foglalták a helyüket a lelátón, mikor Káčer közel 20 méterről óriási gólt akasztott az ellenfél kapujába, rögtön a 46. percben – 2:1. Két kaput eltaláló lövés, két gól – ez állt a nevünk mellett a statisztikában a második félidő legelején. Hihetetlenül hangzik, de ez volt a hatalmas teherbírású középpályásunk első találata csapatunk színeiben. Naná, hogy a Spartak ellen! A két gól megnyugtató előnynek tűnt, de a Nagyszombat ennek ellenére nem adta fel a játékot.

Az örömöt a stadion fölötti eget beborító tűzijáték tette még ünnepibbé a mérkőzés 48. percében. Szurkolótáborunk ezzel emlékezett meg az 1848-as forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára. A B-középben egy március 15-i üzenetet is a magasba emelkedett. „Vitézeink” vették a lapot, és a pályán folytatták a küzdelmet. Gyors, pörgős, a Fortuna Liga színvonalát magasan meghaladó volt a játék, nem unatkoztak sem a játékosok, sem a szurkolók.

Az 51. percben Krstović előtt adódott óriási lehetőség. Talán ő maga sem számított a védők lábáról lecsorgó labdára, ezért gurította kevéssel a bal kapufa mellé a montenegrói gólgyárosunk, aki a héten 2027-ig meghosszabbította klubunkkal kötött szerződését. A 72. percben a korábban nálunk is megfordult Taiwo tette izgalmasabbá a játékot, szöglet után közelről fejelt a léc alá – 2:1. Nagyon kellett koncentrálnunk, nehogy a Nagyszombat visszajöjjön a meccsbe, mert a mérkőzés e periódusában bizony ők voltak az aktívabbak, és néhány percre be is szorítottak minket. A közönség azonban ismét 12. játékosként állt a csapat mögött, a fiúk pedig keményen állták a sarat.

Guľa mester érezte, hogy bele kell nyúlnia a játékba, és ezt olyan mesteri érzékkel tette, hogy a frissen pályára küldött Szánthó szinte első labdaérintéséből bődületes góllal köszönt be a Spartak kapusának – 3:1. A 85. percben jártunk már, amikor Szánthó jött, látott és győzött! Ballábas lövését sokszor fogjuk még ismételni az összefoglalókban. Épp akkor rúgtuk a harmadikat, amikor szorongatott bennünket Michal Gašparík együttese, de az újabb találattal kifogtuk a szelet a Spartak vitorlájából.

Álljatok föl, álljatok föl! – utasította a többieket a B-közép. A mérkőzés utolsó pillanatait így már állva szurkolta végig a MOL Aréna, amely kis szerencsével a negyedik gólnak is tapsolhatott volna a hajrában. Egy gyönyörű kontra végén Pinto tehette volna fel az i-re a pontot, de Vantruba óriási bravúrral hárított. Ez legyen a legnagyobb gondunk, remek játékkal megnyertük a kerületi rangadót, és továbbra is az élen állunk!

Sándor, József és Benedek vajon zsákban hozza a győzelmet? – tettük fel a kérdést a rangadó előtt, a válasz pedig egy egyértelmű és határozott: igen! Bár a három úriembernek inkább a melegebb tavaszi időt köszönjük, de Gavrić, Káčer és Szánthó bizony szállították az újabb győzelmet! 17 meccse nem találtunk legyőzőre, és úgy megyünk most kéthetes válogatott szünetre, hogy még mindig 4 ponttal vezetjük a bajnokságot a Slovan előtt. Két hét múlva a Zsolnát fogadjuk, mi mást kívánhatnánk, minthogy folytatódjon a tavaszi hadjárat! Mindent bele, fiúk!

Edzői értékelés:

Adrian Guľa (DAC 1904): „Nagyon értékes győzelem született. Nagy akarattal és óriási energiával játszottunk, melyet a szurkolóinktól is kaptunk. A Nagyszombat mindig nagyon felkészülten érkezik ide. Az elején sikerült is nekik a letámadásainkat és a támadásépítéseinket blokkolni. Kellett egy kis idő, míg megtaláltuk a ritmust. Kružliak jobblábasként a ballábas pozíción játszott, kellett egy kis idő, hogy összeérjen az egész. Nagyon fontos volt, hogy a félidei szünetig sikerült betalálnunk. Mondtuk a szünetben, hogy ki kell tartanunk, és továbbra is veszélyes ellentámadásokat kell vezetünk. A második játékrész elején Káčer egy nagyszerű letámadás után betalált. Tudtuk viszont, hogy a Spartak nem adja fel, hiszen harcias, jó csapat, és ez most is beigazolódott. A fontos az volt, hogy a szépítés után – mikor átálltunk a három belső védős és két támadós játékra – Szánthónak sikerült egy nagyon szép gólt szerezni. Az a pillanat, ami Besztercebányán nem jött neki össze, most saját közönség előtt sikerült. Ez nagyon lényeges volt. Óriási hangulat uralkodott a stadionban. Köszönöm a szurkolóknak a buzdítást. Nehéz mérkőzés volt, de nagyon örülünk a győzelemnek!”

Michal Gašparík (Nagyszombat): „Ajándékba adtuk a DAC-nak a gólokat. Nyílt focit akartunk játszani, és nyerni jöttünk ide. Az első félidőben magasan letámadtunk, vendéglátóinknak hosszú labdákkal kellett játszaniuk, de mikor megszereztük a lepattanókat, hiányzott a minőség a játékunkból ahhoz, hogy meg is tudjuk azokat tartani. Ebből következett, hogy sok ellentámadása volt a hazai csapatnak. A legnagyobb probléma pedig az volt, hogy összekevertük azokat a területeket, ahol konstruktívan akartunk játszani. Nem erre készültünk. Azt követően, hogy visszatértünk a meccsbe egy góllal, csináltunk egy újabb óriási hibát, amiből megszületett a harmadik hazai találat, és ezzel el is dőlt a mérkőzés.”

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS 

DAC 1904 - FC SPARTAK NAGYSZOMBAT 3:1 (1:0)
Fortuna Liga, rájátszás, 2. forduló, MOL Aréna, Dunaszerdahely, 2023.03.19., 17:30
Játékvezetők: Smolák - Hancko, Jekkel
Nézőszám: 7390
Gólszerzők: 39. Gavrić, 46. Káčer, 85. Szánthó, ill. 72. Taiwo
Sárga lap: 53. Káčer, ill. 35. Bukata, 41. Taiwo
DAC 1904: Petráš - Pinto, Risvanis, Kružliak (K), Andzouana - Káčer, Dimun, Ramadan (82. Szánthó) - Blackman (82. Muhamedbegović), Krstović (90. Kalmár), Gavrić (64. Nebyla)
Nagyszombat: Vantruba - Koštrna (K), Štetina, Savvidis, Kôša, Twardzik - Bukata (46. Procházka), Paur (46. Štefánik) - Daniel (68. Ristovski), Taiwo, Ofori (5. Iván), (68. Azevedo)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 45% : 55%
Lövések: kapura: 6:2, mellé: 6:7
Szabadrúgás: 12:5
Szöglet: 3:6
Les: 1:0

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Fortuna liga
Cookies