Back to top

DAC 120: A kezdetek

Publikálva: 2024, február 3 - 08:43
Az egész akkor kezdődött, amikor Dunaszerdahelyen még sokan úgy tartották, hogy a sport az őrültek kiváltsága, állítja a helytörténész. A DAC 120-as évfordulója alkalmából végzett történelmi visszapillantásunk első részében a városi sportélet kezdeteire emlékezünk Nagy Attila helytörténész segítségével.
DAC 120: A kezdetek

A múlt század elején a sport sokak körében még nevetség tárgyát képezte Dunaszerdahelyen. A város lakossága akkortájt nem haladta meg az 5 ezer főt, az itt élők többsége pedig a nehéz mezőgazdasági munka mellett eleinte kevésbé volt fogékony a sportok iránt. A korabeli feljegyzések szerint többen úri huncutságnak tartották a kedvtelésből és nem munkajelleggel végzett testmozgást, mígnem Vermes Ferenc földbirtokos, tiszteletbeli főszolgabíró ösztönzésére elindult egy folyamat. A külföldi sportesemények hatására a város fiataljai egyre érdeklődőbbé váltak az egyes sportágak iránt. „Vermes Ferenc ezen felbuzdulva közelebb hozta az embereket a sporthoz, és lerakta a Dunaszerdahelyi Sport Egyesület – vagyis tulajdonképpen a mai futballklub – alapjait, melynek elnöki tisztségét is betöltötte” – magyarázza Nagy Attila helytörténész.

Azt talán már csak a ma élő legidősebb dunaszerdahelyiek tudják (vagy éppenséggel még ők sem), hogy a városi sportélet tapintható kezdetei a Vermes-villához, ill. a mellette húzódó területhez, a mai Rózsakert területéhez nyúlnak vissza. 1904-ben a sportolásra és testedzésre a város képviselőtestülete két holdnyi területet jelölt itt ki, s ezért van az, hogy épp ettől az esztendőtől eredeztetjük klubunk történetét. A kezdetben faiskolaként működő, különböző tornaszerekkel telerakott szűk terület egyre szélesebb körben vonzotta a testmozgást rendszeresen igénylő fiatalokat. S hogy milyen sportokat űztek itt az idelátogató emberek? „A tornakertet a város tanulói, fiataljai használták. Népszerű sportágak közé tartozott akkortájt az ökölvívás és az atlétika. Az 1909 és 1914 közötti években már a tenisz, a sakk és a futballcsapata révén vált ismertté a klub. Magát a területet az első világháború után rendbe tették, ettől az időszaktól volt állandósult sportpályája itt a városnak. A labdarúgócsapat 1919-ben barátságos mérkőzéseken vett csak részt. 1920-ban aztán újjászerveződött a sportegyesület DAC vagyis Dunaszerdahelyi Atlétikai Club néven” – jegyzi meg Nagy Attila.

A szóban forgó területet egészen az 1950-es évek elejéig aktívan kihasználták a városiak, ám nemcsak sportrendezvények, hanem egyéb politikai események, nagyobb népünnepélyek, találkozók megszervezésére is használtak. „A futballmérkőzésre lovaskocsikkal jöttek a vendégszurkolók. Inkább baráti mérkőzések voltak ezek, melyek rendszerint mulatozással, táncesttel zárultak. Akár száz, kétszáz ember is összesereglett ilyen alkalmakkor, ami akkortájt népes tömegnek számított” – eleveníti fel a kezdeteket a város múltját jól ismerő helytörténész.

DAC 120 KVÍZJÁTÉK

Klubunk születésének 120. évfordulóját szeretnénk egy különleges történelmi kvízjátékkal is megünnepelni. Ebben a naptári évben a MOL Arénában rendezett hazai mérkőzéseken izgalmas kvízkérdéseket fogunk feltenni szurkolóinknak klubunk 120 éves múltjával kapcsolatban. A kvízjáték során értékes nyereményeket lehet majd hazavinni, amelyek még emlékezetesebbé tehetik ezt az évfordulót. A részleteket a mérkőzés előtt ismertetjük.

A klub 120 éves múltjára visszatekintő cikksorozat a jövő hónapban folytatódik…

dac1904.sk / Kiss Balázs, Nagy Krisztián, Iván Péter

Ezt már olvasta?

Cookies