Back to top

Csütörtöktől sem a diákoknak, sem szüleiknek nem kell már teszteltetniük

Publikálva: 2021, április 28 - 08:38
Az oktatási minisztérium sajtóosztálya is megerősítette a hírt, csütörtöki hatállyal a kormány eltörölte a diákok és szüleik tesztelési kötelezettségeit, azokban a járásokban, amelyek nem fekete besorolásúak a COVID-automatában.
Csütörtöktől sem a diákoknak, sem szüleiknek nem kell már teszteltetniük

Mivel ilyen járás jelen állás szerint egy sincs, így a rendelkezés az egész országban életbe lép. A tárca kihangsúlyozta, amint egy járás fekete besorolást kap, azonnal életbe lép a korlátozó rendelkezés, a járás minden oktatási intézményének újra tesztet kell kérnie diákjaitól és azok szüleitől.

A kormány hétfő este a kijárási tilalom alóli kivételek közé sorolta a gyerekek iskolába/iskolából való fuvarozását is. Ez érinti az óvodásokat, alapiskolásokat és középiskolásokat, illetve szüleiket is.

Amint egy járás visszatér a fekete zónába, azonnal szigorodnak a szabályok, amelyeket immár a vakcinációval is sikerült összehangolni. Mostantól ugyanis, függetlenül attól, hogy áll az aktuális COVID-automata, az is kivételt kap, magyarul teszt nélkül viheti, hozhatja iskolába, iskolából gyermekét, aki kapott valamelyik vakcinából. RNS-vakcina esetén 14 napnak kell eltelnie a második(!) adagtól (Moderna, Pfizer/BioNTech), a vektorvakcinával oltottaknak egy adag is elég (AstraZeneca), ebben az esetben négy hétnek kell eltelnie.

Újdonság, de hasonló kivételt kapnak azok, akik ugyan az mRNS-vakcina első adagját kapták csak meg, de 180 napon belül voltak COVID-osak.

Branislav Gröhling oktatási miniszter kijelentette, a járványügyi helyzet javulásával folyamatosan érkeznek a javaslatok a kötelező tesztelés elhagyására, ugyanis immár az oltásnak kell prioritást élveznie. Értékelem, hogy a szakértők elismerték, régóta azon dolgozunk, biztonságos körülményeket teremtsünk az iskolában, ami sikerül is!

Gröhling szerint az összes iskola szigorúan betartja a szabályokat, minden intézmény felelősen jár el, így a vártnál is kevesebb a fertőzött diák. A minisztérium nem mond le teljesen a tesztelésről.

Az egészségügyi tárcával együttműködve egy új rendszert dolgoztak ki, amelynek lényege, hogy csak azokban az iskolákban tesztelnék a diákokat, ahol felüti a fejét a fertőzés.

Szerintük ezzel elkerülhető, hogy újra általános iskolabezárást kelljen elrendelni.

ma7.sk / Pomichal Krisztián

Ezt már olvasta?

Cookies