Jelenlegi hely

Csökkentenék a műanyag csomagolóanyagok használatát

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, október 20 - 08:46 | Színes
A Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának határozott célja, hogy minimálisra csökkentsék azoknak a műanyagtermékeknek a forgalmazását, így főleg az üzletekben sebtében megvásárolt műanyagszatyrokat, amelyek néhány használat után a természetben, a tengerekben vagy a szeméttelepeken végzik.
Csökkentenék a műanyag csomagolóanyagok használatát

A környezetvédelmi tárca folytatja a harcot a műanyagtáskák alkalmazása ellen. Sólymos László környezetvédelmi miniszter legutóbbi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a közeljövőben várható, hogy ezeket teljesen betiltják Szlovákiában.

„Jelenleg ott tartunk, hogy olyan törvényt készítünk elő, amely korlátozza bizonyos műanyagtáskák használatát. A most előkészületben levő hulladékgazdálkodással kapcsolatos törvénybe már pontos meghatározást iktatunk be arról, mi számít műanyagzacskónak, mert ennek köszönhetően a jövőben egyértelműen elkülöníthető a műanyagzacskók fogalma. Ennek értelmében meghatározható, melyek azok a műanyag termékek, amelyek a higiéniai előírásoknak megfelelően készülnek és melyek a teljesen felesleges és káros műanyagtáskák” – fejtette ki a tárca vezetője.

A minisztérium fő célja, hogy csökkenjen a műanyagból készült termékek forgalmazása.

Sólymos László hangsúlyozta, hogy 2018 januárja óta Szlovákiában már fizetni kell az egyszerű, úgynevezett könnyű, vékony műanyagtáskákért, azaz nálunk már egy évvel korábban bevezették ezt a rendszert, mint azt az Európai Unióban feltételezték. Szerinte ezek az intézkedések nagyban hozzájárultak az ország természetvédelméhez, környezetünk megóvásához.

Tíz évvel ezelőtt Szlovákia vezető helyen állt a műanyagból készült szatyrok, műanyag csomagolóanyagok használatában. Az Európai Bizottság felmérése szerint  2010-ben személyenként 466 műanyagszatyrot vittünk haza az üzletekből, ez a szám 2018-ban már 17-re csökkent.

A környezetszennyezésben, életterünk rombolásában azonban nemcsak a műanyagtáskák, csomagolóanyagok játszanak szerepet, hanem a műanyagpalackok, a sörök és üdítőitalok dobozai is.

„Szlovákiában, térségünkben elsőként vezetjük be a műanyagpalackok és a dobozos italok betétdíjazását. A parlament előtt van az a törvény, amely betiltja egyes egyszer használatos műanyagtermékek használatát. A törvény jelenleg az első olvasatban van a képviselők előtt, várjuk a második olvasatot. Ennek elfogadásával az elsők között leszünk, ahol ezt a törvényt bevezetjük” – hangsúlyozta a miniszter.

A műanyagok használatának korlátozásában azonban nagyon fontos az együttműködés az állam, a kereskedelem és a felhasználók, a vásárlók között.

forrás: Felvidék.ma