Back to top

Csökkenő infláció, dráguló élelmiszer

Publikálva: 2020, május 18 - 08:55
Szlovákiában áprilisban 2,1%-ra, márciusban pedig 2,3%-ra csökkent az infláció mértéke. Mindez az elemzők véleménye szerint a legnagyobb mértékben az üzemanyagárak csökkenésének tudható be.
Csökkenő infláció, dráguló élelmiszer

„Az áprilisi inflációcsökkenéshez a koronavírusjárvány hatásai közül főleg az üzemanyagárak jelentős visszaesése járult hozzá. Az elkövetkező hónapokban minden bizonnyal tovább lassul a pénzromlás“ – feltételezik a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elemzői.

Emlékeztetnek rá, hogy a kőolajárak a gazdasági aktivitás visszaesése és a járvány terjedésének megakadályozását szolgáló korlátozó intézkedések következtében lanyhuló keresletre reagálva csökkentek. Az árak további alakulása a gazdaság újraéledésétől függ majd. Az üzemanyagárak április folyamán Szlovákiában csaknem 6 százalékos csökkenést mutattak. Ezzel szemben 4,3%-kal drágult az élelmiszer, figyelmeztetett Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője.

„A rendelkezésre álló adatok alapján megállapíthatjuk, hogy az élelmiszerárak januártól történő alakulására az egészséges élelmiszerekre vonatkozó legalacsonyabb áfa sem gyakorolt különösebben kedvező hatást.

Azok a feltételezések igazolódtak be, hogy ez az intézkedés ugyan némileg mérsékelheti az élelmiszerárakat, de nem vezet azok számottevő csökkenéséhez” – magyarázza az elemző, hozzátéve, hogy más árképző tényezők dominánsabban hatnak az élelmiszerárakra.

„Nem feledkezhetünk meg az egyéb tényezőkről sem, például az afrikai sertéspestis hatásáról a húsárakra. Ugyancsak szerepet játszik az élelmiszerárak alakulásában az éjszakai és ünnepi munkavégzésért járó pótlékok vagy a minimálbér emelkedésének hatása a bérköltségekre. További lényeges befolyásoló tényezők az időjárás, a terméshozam ennek függvényében való alakulása, valamint a világpiaci árak. A mostani szárazság szintén nem kedvez a mezőgazdasági termelésnek“ – magyarázta Sadovská.

Az év végéig azonban várhatóan lelassul az élelmiszer és az alkohol árának drágulása. „Ebben közrejátszhat, hogy az emberek megfontoltabban vásárolnak majd a recesszió, valamint a jövedelemcsökkenés miatt. Ilyen körülmények között a fogyasztó átértékeli a vásárlást, s az elengedhetetlenül szükséges árucikkeket és szolgáltatásokat előnyben részesíti a luxuscikkekkel szemben. Bár az élelmiszer a szükséges árucikkek közé tartozik, ezek vásárlása során is körültekintőbbé válik a fogyasztó“ – magyarázta a közgazdász.

Az UniCredit Bank elemzője, Ľubomír Koršňák szerint az évközi infláció mértékének lassulása várható májusban is, ugyancsak a kőolajárak világpiaci csökkenése miatt.

Bizonytalansági tényezőként hat főleg az élelmiszerárak alakulása szempontjából a határforgalom korlátozása, s a szigorított higiéniai követelmények is. Viszont a járvány elvonulása után, ha az élet visszatér a megszokott kerékvágásba, csökkenhet az élelmiszerárak növekedésére gyakorolt nyomás, melyet közvetve mérsékelhet az olcsóbb kőolaj is. „A bizonytalansági tényezők ellenére várakozásaink szerint az infláció az elkövetkező hónapokban 2% százalék alatt marad“ – tette hozzá Koršňák.

(Felvidék.ma/TASR)

Ezt már olvasta?

Cookies