Back to top

Csinger Márk: Motivál Schäfer András útja

Publikálva: 2023, január 19 - 11:14
„Azt kéri tőlünk a vezetőedző, hogy belső védőként merjünk játszani, ne csak rugdossuk előre a labdákat.” A 19 éves magyar ifjúsági válogatott szeretne tavasszal a kezdőcsapat tagja lenni.
Csinger Márk: Motivál Schäfer András útja

Milyen út vezetett Jászboldogházáról az olasz SPAL együtteséhez?
„Óvodás koromban kezdtem el futballozni a szülőfalumban. Egy tornán a Zagyvarékas csapata felfigyelt rám és mivel jobbak voltak nálunk, odaigazoltam. Néhány évig futballoztam ott, jól éreztem magam és az edzőt is kedveltem. Néhány esztendő elteltével Szolnokra kerültem, mivel kinőttem a falusi szintet. Három évet töltöttem Szolnokon, majd tizenhárom évesen a fővárosba kerültem az MTK-hoz. Ekkor már egyedül laktam egy kollégiumban. A Budapesten eltöltött három év után egy válogatott mérkőzésen figyelt fel rám a SPAL. Miután a menedzserem kiutazott hozzájuk és megnézte az ottani viszonyokat, úgy döntöttünk 2019 nyarán, hogy Olaszországba igazolok.”

Mit adott a ferrarai csapatnál eltöltött három esztendő?
„Mivel az olasz foci elsősorban a védekezésről szól, védőként rengeteget tanultam. Emberileg is nagyon sokat adott az ottani időszak, hiszen tizenhat évesen egyedül kerültem külföldre. Először ott is kollégiumban laktam, majd később egy apartmanházban csapattársakkal. Három év alatt megtanultam a nyelvet, amire szükségem is volt, hiszen Olaszországban nem sokan beszélnek angolul, bár én sem beszéltem túl jól. Aztán az olasz nyelv elsajátítása után bárkivel tudtam már kommunikálni.”

2022 nyarán pedig jött a DAC ajánlata. Mivel győzött meg a klubunk?
„Szerettem volna még kint maradni és kiharcolni a helyem a csapatban, viszont nem szerettem volna az olasz másodosztályban padozni. Az olasz harmadosztály, a Serie C, a magyar élvonal vagy a másodosztály mellett épp a DAC jött szóba lehetséges állomáshelyként. Ezek közül a Dunaszerdahely ajánlata tűnt a legjobbnak: fél évet futballoztam az NBII-ben, jelenleg pedig a DAC-cal készülök.”

Milyen volt a Győrben eltöltött fél év?
„Kellemesen meglepődtem. A társak és a körülmények is kiválóak voltak, minden adott volt a fejlődésem elősegítéséhez. Magammal nagyjából meg voltam elégedve, bár csak helyzetig jutottam, gólig nem. Sajnos sérülés miatt három hónapot ki kellett hagynom, már régóta nem léptem pályára meccsen.”

Nem egy tipikus futballsérülésed volt, hiszen a kulcscsontod törött el. Már teljesen rendben vagy?
„A Kecskemét elleni kupamérkőzés 94. percében egy kapuskirúgást követően felugrottam fejelni, az ellenfél egyik játékosa befeküdt alám, én pedig rosszul fogtam talajt, a hátamra és a vállamra esve. Eltört a kulcscsontom. Bár néha még érzem, de a sérülés már a múlté.”

Az eredeti tervek szerint egy évet töltöttél volna Győrben, de hat hónap után visszarendelt a DAC. Hogyan fogadtad a hírt?
„Nagyon örültem, hiszen ez volt a célom. Azért küzdöttem, hogy fél év után visszakerülhessek Dunaszerdahelyre. Itt is mindent megteszek annak érdekében, hogy bekerüljek a csapatba. Szeretnék minél előbb a kezdő tizenegy játékosa lenni, a két belső védő egyikeként.”

Olaszországban nem volt téli felkészülés, hiszen a bajnokságban nincs annyi szünet. Az idei tehát az első ilyen tapasztaltod a felnőtteknél. Hogyan bírod a terhelést?
„Elég kemény a felkészülés, hiszen három hónapig nem edzettem, a szünetben próbáltam formába hozni magam az egyéni edzéstervek segítségével. Fárasztóak az edzések, de szerintem napról napra jobban bírom, egyre frissebb, erősebb leszek.”

Miben más a feladatköre egy belső védőnek a DAC rendszerében, mint máshol?
„Itt két középső védővel futballozunk, míg Győrben hárommal. Olaszországban szintén kettővel játszottunk. A csatárok nem voltak fizikálisan erősebbek nálunk. A DAC-nál fontos a helyezkedés és azt kéri tőlünk a vezetőedző, hogy merjünk játszani, ne csak rugdossuk előre a labdákat.”

A felkészülést edzőmeccsek színesítik, az első már mögöttünk is van. Milyen volt egy félidőt a pályán tölteni a Soroksár elleni találkozón?
„Szerintem jól szálltam be, megérttettem magam a csapattársaimmal. Jól is játszottunk, csak a gól hiányzott, be kellett volna lőni a helyzeteket.”

Egykori klubod, az MTK elleni mérkőzés következett volna a hétvégén. Mennyire sajnálod, hogy elmarad a találkozó?
„Örültem volna a meccsnek, mert jónéhány futballistát ismerek a csapatból, jó lett volna velük beszélni. Viszont a Kassa ellen is ugyanolyan szívesen lépek pályára.”

Mik a hosszútávú célkitűzéseid?
„Elsőként szeretnék bemutatkozni a felnőttválogatottban, de ahhoz rendszeresen jó teljesítményt kell nyújtanom a DAC színeiben. A csapattal szeretnék trófeákat nyerni. Bízom a jó tavaszban, az éllovas Slovan előnye nem nagy, megpróbálunk nyomást gyakorolni rájuk.”

Schäfer András jó példával járhat előtted, hiszen ő is vidékről került fel az MTK-hoz, onnan Olaszországba, majd a DAC-ba igazolt, jelenleg pedig a német Bundesligában szerepel.
„Szeretném én is azt az utat bejárni, mint ő. Nagyon örülnék neki, hiszen Európa egyik legerősebb bajnokságában futballozhat hétről hétre. Schäfer Andris története jó motiváció. Mint annyi más játékos, én is arról álmodozom, hogy egyszer majd egy európai topligában futballozzak.”

dac1904.sk / Nagy Krisztián

Ezt már olvasta?

Cookies