Back to top

A Csemadok lett az Európai Polgári Díj kitüntetettje

Publikálva: 2016, október 1 - 13:35
Dunaszerdahelyen adták át pénteken a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – Csemadok részére, idén egyedüli díjazottként, az Európai Polgári Díjat.
A Csemadok lett az Európai Polgári Díj kitüntetettje

Az ünnepi alkalmon megjelent Anna Záborská és Csáky Pál európai parlamenti képviselők, Dionýz Hochel, az Európai Parlament Szlovákiai Tájékoztatási Irodájának vezetője, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, Berényi József, Nagyszombat megye alispánja, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, illetve a Csemadok életének számos egykori és mai prominens képviselője is.

Az est Boráros Imre Kossuth-díjas színművész Petőfi szavalatával, illetve a békei Búzavirág női népdalkör dalválogatásával kezdődött az eseménynek helyet biztosító Vermes-villában.

Elsőként városunk polgármestere, Hájos Zoltán köszöntötte a megjelenteket, kifejezve, mennyire megtisztelő a város számára az, hogy Dunaszerdahelyen, Csallóköz kulturális és szellemi központjában adják át a díjat. „Az pedig, hogy a Csemadok részesül ebben az elismerésben, külön öröm, hiszen mind tudjuk, hogy a szervezet munkája nemcsak a rendszerváltás előtti időkben, hanem azóta is mennyire fontos a magyar közösség megmaradása szempontjából” – jelezte Hájos Zoltán, aki egyben annak a reményét is kifejezte, hogy az odaítélt díj megerősíti és további, a közösségért tenni kívánó aktív munkára ösztönzi a Csemadokot.

Dionýz Hochel a 2008-ban alapított Európai Polgári Díjról szólt, miszerint azzal az Európai Parlament tüntet ki olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető, komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. Egyúttal a megjelentek tapsától kísérelve szlovákul és magyarul is megköszönte a Csemadoknak eddigi több évtizedes munkáját.

Csáky Pál, mint elmondta, külön örül annak, hogy nem egyedüli európai parlamenti képviselőként van jelen, s adja át a díjat, hanem Anna Záborskával közösen. Csáky szerint azért is különleges ez az idei, a kölcsönös tiszteletről és megbecsülésről is szóló díj, mert azt a Csemadok mint kisebbségi szervezet kapta meg, s 2016-ban egyedüliként is, ami a Szlovák Kormány felé is fontos jelzésként értékelhető.

Anna Záborská beszédében az Európai Unió sokszínűségére utalt. Szerinte az unió egy olyan csodás mozaik, amelynek színes kövei a nemzeti közösségek, s amely ettől a sokszínűségtől olyan szép és különleges – s ő is azon van, hogy ez az egybefogott sokszínűség együtt kell alkosson egy egészet továbbra is.

A beszédek után Anna Záborská és Csáky Pál közösen adták át a Csemadok elnökének, Bárdos Gyulának az elismerést. Bárdos elsősorban az 50 ezer Csemadok tag nevében vette át és köszönte meg az elismerést.

______________________________________

A Csemadok kulturális és közművelődési szervezet Pozsonyban alakult meg 1949. március 5-én, Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete néven – ennek a rövidítése a Csemadok mozaikszó. A szervezet elnevezése többször változott: Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kulturális Szövetsége (1966–1969), Csehszlovákiai Magyar Társadalmi és Kulturális Szövetség (1969–1971), Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kulturális Szövetsége (1971–1990), Csehszlovákiai Magyarok Demokratikus Szövetsége (1990–1993), Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – Csemadok (1993).

 

 

Ezt már olvasta?

Címkék: Csemadok
Cookies