Back to top

Csatár-kín kontra Priskin

Publikálva: 2016, november 7 - 16:10
A derbi elemzését, vagyis a főétel ízének taglalása előtt illene, pontosabban helyénvaló lenne feltenni egy alapkérdés. Kinek játszik a Slovan, és kinek játszik a DAC?
Csatár-kín kontra Priskin

Az utóbbira tán lehet választ adni, hát a DAC biztosan nem Világi Oszkárnak játszik, hanem legalább annak a mintegy 300 vérbeli DAC-drukkernek, akik a meccs előtt a magyar himnusz mellett a székely himnuszt is elénekelték, ami mint tudjuk, legalább annyira magyar mint a Kölcsey-vers Erkel-melódiaköntösben….. és a DAC, tegyük hozzá gyorsan, akkor játszik majd az új DAC-arénában több ezer felvidéki magyar szurkolónak, ha majd a kezdőcsapatában, mondjuk a baszk Atletico Bilbao mintájára minél több felvidéki vagy nem felvidéki magyar focista kap majd helyet, egyelőre ott még nem tartunk, hiszen például ezen a pozsonyi szomorkás őszi novemberi délutánon csak kettő magyar volt a kezdőben Kontár Zoli és Vida Krisztofer András személyében…. Na de kinek játszik a Slovan? Merthogy a jelenlevő 806 nézőből legalább 300 a DAC-nak szurkolt,  a maradék –jóindulattal- 506 közül meg senki sem szurkolt a kékeknek. Alighanem azért, mert a szerb edző kezdőcsapatában csak 4 szlovák kapott helyet /Mucha, Kubík, Orsula/  és egy szlovákiai magyar, a párkányi Saláta Kornél és a későbbi meccshős, révkomáromi/pati Priskin Tamás.

Márpedig nem beszéljünk mellé, a Slovan és DAC esetében is biztosan állítható, ha mondjuk a pozsonyiaknál a kezdő 11-ben legalább 7-8 szlovák a DAC-ban pedig legalább 7-8 magyar lenne, akkor a vasárnap délutáni rangadón a tv-közvetítés ellenére sem 806 drukker lett volna jelen, hanem legalább 10-szer annyi … A Bilbaóban a kezdőcsapatban 10-11 baszk szerepel immár évek óta, és immár évek óta rendre teltházas meccseik vannak. A focidrukker ugyanis egyes lokalitásokban nagyon is lokálpatrióta, nagyon is nemzeti érrzelmű  és semmiképp sem multikultruális, egy Bilbao-drukker soha az életben nem lesz nem baszk multikulturalista, ahogyan soha az életében nem lesz egy vérbeli Slovan-drukker nem szlovák és egy vérbeli DAC-drukker nem magyar. Ezért is volt jó húzás a székely-magyar László Csabát a DAC kispadjára ültetni , no meg azért, mert egy remek edző. Talán utólag a szoros vereség okán felróható lenne neki, hogy a Slovan otthonában egyetlen egy vérbeli csatárt sem küldött pályára és a csapatra 90 perc alatt csupán egyszer találta el a kaput – és itt utalok vissza cikk felcímére, vagyishogy szétfőtt a székelykáposzta, azaz eltaktikázta magát a tréner az ultracatenaccio taktikával, de hát mielőtt még ezzel vádolnánk őt, nézzük csak meg a keretét. Jelen helyzetében maximum 1 pontért jött, jöhetett a DAC,  és ha nem bakizik bele irgalmatlanul egyetlen egyszer az amúgy sokat dolgozó futógép Simon Pambou egy ártalmatlan labdába a felezővonalnál, akkor a törött mutatóujjal is játékra jelentkező Priskin Tamás sem hívhatta volna fel magára egy győztes találattal Bernd Strock figyelmét az Andorra elleni vb-selejtező kapcsán. Szóval, az eredmény ugyan bosszantó, de a 0:1 ellenére is állítom: László Csaba 0:0-ra hajazó stratégiája igenis helyénvaló volt, még akkor is, ha a voltaképpen az 5-5-0-ás, csatármentes hadrendben csak Stepanovský  és Pambou kereste  a kontra lehetőségeket úgymond bújtatott csatárként a védekezésre berendezkedett középpályás sorból. Ugyan mit tehetett volna a mester, ha a csapatában nincs egy igazi játékmester, egy irányító-középpályás és olyan csatár sem, mint mondjuk Priskin /Polievka, Sabala, Pacinda és Szarka – bár útobbiak sérültek -  sem ütik meg Priskin szintjét/ Tulajdonképpen a DAC legnagyobb kínja csatár poszton van… Ha mondjuk az utolsó 20 percre DAC-mezben léphetett volna pályára a magyar válogatott támadó, akkor a végeredmény most nem 1:0 lenne, hanem 0:1. Szóval eredményesebb  nagyon László Csaba irányításával sem lehet a folytatásban a DAC , ha nem vesz neki tavaszra mondjuk egy Priskint, akár magát Priskint /miért ne?.../ Világi Oszkár… Vérbeli góllövő csatár nélkül az új stadionban sem fog tudni győzni sokszor a DAC, akárhogy is főzi, fűszerezi a székely káposztáját Csaba királyfi ….  

D.Tok Ernő
Fotó: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies