Back to top

Csallóközi székirodalmi könyvturné

Publikálva: 2020, szeptember 9 - 19:17
Felvidéken, pontosabban három csallóközi városban, Komáromban, Somorján és természetesen Dunaszerdahelyen pótolja a koronavírus-járvány miatt tavasszal és nyáron elmaradt magyarországi „székirodalmi könyvturnéit” a dunaszerdahelyi születésű Bíró Szabolcs, ismert történelmiregény-író.
Csallóközi székirodalmi könyvturné

„Ilyen szempontból az ősz sem lesz olyan, mint máskor, Magyarországon például továbbra sem lesznek székirodalmi rendezvények, ám egy háromállomásos felvidéki könyvturnét mégis sikerült leszervezni. 2020. szeptember 25-én Komáromban, október 3-án Somorján, október 30-án pedig Dunaszerdahelyen találkozhatunk – természetesen a biztonsági előírásokat betartva” – jegyzi közösségi oldalán a fiatal regényíró.

„Az első állomáson leginkább az Anjouk-sorozatról, illetve nagy általánosságban a munkásságomról lesz szó, a másik két előadáson pedig a Lázár evangéliuma című regényemet mutatjuk be. A moderátor mindhárom eseményen Németh Péter barátom, a Székirodalom Crew oszlopos tagja lesz, a belépés pedig valamennyi előadásra díjtalan” – írja Bíró Szabolcs.

______________

Lázár evangéliuma (Apokrif történelmi rémlátomás)

„Apám nagy uralkodó volt: felült a szent királyok trónusára, és repedező örökségükből erős birodalmat épített. S rám miféle sors vár? Én láthatom mindezt elevenen szétrohadni...”

1348 nyarán Anjou Lajos hazatér a Nápoly elleni bosszúhadjáratából. A várost elfoglalta, politikailag és erkölcsileg azonban kudarcot vallott. Diadalmenetét mégsem az ellenségei, hanem egy titokzatos idegen kórság miatt kényszerül megszakítani. Az ifjú uralkodó meglehetős sietséggel igyekszik vissza a Magyar Királyságba, ahová magával hurcol valami olyasmit is, amit korábban még soha senki nem látott, nem tapasztalt: egy betegséget, amely nemcsak megöli, de fel is támasztja az embert halottaiból. Mindez először valódi csodának tűnik, ám a hálaimák helyét hamar átveszi a rémült könyörgés az isteni megbocsátásért. A feltámadottak ugyanis korántsem régi önmagukként térnek vissza: az életre kelt holtak megállíthatatlanok, és az éhségük csillapíthatatlan...

Bíró Szabolcs, a Non nobis Domine és az Anjouk-sorozat írója teljesen új oldalát mutatja be a Lázár evangéliuma lapjain. A liliomos lobogó ezúttal olyan háborúba megy, mint még soha azelőtt: az ellenség nem keletről vagy nyugatról, hanem a síron túlról érkezik, és jóval többet akar a puszta hatalomnál. A legfőbb kérdés, hogy fennmaradhat-e egyáltalán az emberi élet, vagy minden odavész a kárhozat oltárán.

Ezt már olvasta?

Címkék: Bíró Szabolcs