Back to top

Csallóközi szakemberek az 55. közgazdász-vándorgyűlésen

Publikálva: 2017, szeptember 11 - 13:38
Eger, Heves megye székhelye adott otthont szeptember 7. és 9. között a magyar közgazdászok legrangosabb és legnagyobb éves összejövetelének. Sorrendben az 55. közgazdász-vándorgyűlés két plenáris és 17 szekcióülésén több mint 160 előadó osztotta meg gondolatait a majdnem 900 fős, hazai és határainkon túli magyar közgazdászokból álló hallgatósággal.
Csallóközi szakemberek az 55. közgazdász-vándorgyűlésen

Az idei konferencia nyitó ülésén – ahogyan az elmúlt években mindig – a gazdaságpolitika és a monetáris politika irányítói, a gazdasági élet meghatározó szereplői tartottak előadásokat.

Először volt azonban Nobel-díjas közgazdász előadó jelen: Az előadások sorát Thomas J. Sargent Nobel-díjas közgazdász, a racionális várakozások elméletének egyik úttörője nyitotta, majd Matolcsy György jegybankelnök mutatta be a válságkezelés magyar útját. (Kicsit azért váteszinak tűnik, amikor a jegybankelnök az eszközárbuborékokról szóló előadás után a válságkezelésről beszél.)Az előadásokat Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. Vezérigazgatója és Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnöke, a Monetáris Tanács elnöke zárta.

Itt adományozták a Magyar Közgazdasági Társaság legmagasabb kitüntetését, a Közgazdász Életműdíjat Kovács Árpád egyetemi tanárnak, a Költségvetési Tanács elnökének, a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnökének az államháztartás és a költségvetési folyamatok vizsgálata terén végzett, sok évtizedes elméleti kutatói és gyakorlati munkásságáért, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság elnökeként végzett tevékenységéért. A kitüntetést Pleschinger Gyula, az MKT új elnöke és Hegedüs Éva, a társaság főtitkára adta át.

A Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság (SZMKT) hattagú küldöttségét a korábbi elnök, Pogány Erzsébet, illetve az új elnök, Lelkes Gábor vezette. A küldöttséget az előadások sokszínűségéhez illően sikerült összeállítani. Részt vett Hervay Rozália, a Termék.sk és a Háztáji.sk oldalak szakmai vezetője, Horbulák Zsolt, a trencséni Dubček Egyetem adjunktusa, Bóna Zoltán a Fiatal Borászok Szövetségétől és Matus Tibor, az SZMKT ügyvezetője. Az MKT új vezetése tárgyalást kezdeményezett a határon túli közgazdász társaságok vezetőivel, a vajdasági és az erdélyi kollégáikkal.

A vándorgyűlésen a résztvevők a bőség zavarával küzdöttek, mivel egyszerre 6-7 helyszínen folytak az előadások. A szakmai programok sokszínűségét jelzi, hogy a szekcióülések témái közé a klasszikusnak számító pénzügyek, gazdaságpolitika, versenyképesség, agrárium mellett fontos hangsúlyt kapott például a logisztika, a filantrópia, a társadalmi vállalkozások, a borászat, a sportgazdaság, az Ipar 4.0, és a műemlékvédelem.

A rendezvényt záró előadást pedig hagyományosan a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály tartotta, aki bemutatta az eddig elért eredményeket, és beszélt az országra váró kihívásokról, mint a versenyképesség, az innováció, a demográfia, a kisebb állam, a tőkebeáramlás, a mobilitás és a stabilitás.

Ez az előadás hűen tükrözte a magyar közgazdász szakma jelenlegi közérzetét. Mintha tompultak volna ez eddigi szemléletkülönbségek, a megosztottság. Érdekes, hogy az elért sikerek ellenére úgy tekintenek a szomszédokra, hogy azok a „bezzegországok", mint Szlovákia vagy Románia. Ismerve nemzetünk habitusát, biztosan nagyobb sikerrel kecsegtet a konkurenciát megbecsülve fejlődni, mint amikor a mellényünkről lepattognak a gombok az önbizalomtól. Tény, hogy idén nem kellett Kovács Árpádnak, az MKT örökös elnökének elismételnie egy korábbi szellemes mondását: „Három napra kivontunk több száz közgazdászt a forgalomból – végre szárnyalhat a magyar gazdaság!"

Forrás: gazdasag.sk
MTI Fotó: Komka Péter

Ezt már olvasta?

Címkék: Lelkes Gábor