Back to top

A Csallóköz legjobb étele verseny is bizonyítja, fejlődik a csallóközi gasztronómia

Publikálva: 2022, december 29 - 16:54
Fácánból, kacsából és harcsából készült fogás gyűjtötte be a legtöbb pontszámot A Csallóköz legjobb étele versenyen 2022-ben. Izgalmas várakozás után csütörtökön kiderült, hogy melyik étterem készítette a legízletesebb ételt.
A Csallóköz legjobb étele verseny is bizonyítja, fejlődik a csallóközi gasztronómia

Idén 11 étterem vett részt a Csallóköz Területi Idegenfogalmi Szövetség és a Kukkonia Polgári Társulás által november végén megrendezett megmérettetésen, amelynek ismét a dunaszerdahelyi MOL Aréna látványkonyhája adott otthont.

Horváth Szilveszter, a győri La Mareda étterem kreatív séfje, a szakmai zsűri elnöke szerint önmagukat is felülmúlták a versenyzők, hiszen most sokkal nagyobb mértékű volt az évről évre tapasztalt fejlődés, mint korábban. A zsűri további tagjait, Peter Duranskýt és Peter Vajgelt, akik a Bocuse d’Or Europe 2022 döntőjében képviselték Szlovákiát, is meglepte a régióban rejlő fejlődési lehetőség. Peter Vajgel a gasztronómia szempontjából is fontosnak nevezte a kezdeményezést.

A szakemberek építő jellegű kritikája és professzionális iránymutatása sokat jelentetett a résztvevő fiatal szakácsoknak, csakúgy, mint a verseny közösségformáló ereje.

Dunaszerdahelyről, Nagymegyerről, Jókáról, Nyékvárkonyból, Nyárasdról és Komáromból neveztek éttermek a versenybe, amelynek eredménye bizonyítja, hogy számos régióbeli étteremben magas szintű gasztronómiával várják a vendéget. A rendkívül szoros versenyben hat étterem végzett a negyedik helyen, ezek a Peter’s bar (Dunaszerdahely), a Lokal bistro (Dunaszerdahely), a Park Bistro (Dunaszerdahely), a Klapka étterem (Komárom), a Pallos (Nyárasd) és a 24 Lakes Restaurant (Jóka). A dobogó harmadik és második fokán két-két étterem osztozott. Harmadikként a PLATZ - Bistro & BAR (Dunaszerdahely) és a New York Coffee & Restaurant (Dunaszerdahely) végzett. A Corvin Restaurant (Nagymegyer) és a Villa Rosa (Dunaszerdahely) a második helyet érte el a versenyben. A legmagasabb pontszámot a Hotel Amade Château (Nyékvárkony) étterme érte el.

Fülöp Tamás, a Platz Bistro & BAR séfje csallóközi borászatból származó borral ízesítette a rozé kacsamellet, amelyet fűszeres sütőtökpürével és füstölt bébirépával tálalt, ami igazán ízlett a zsűrinek. Szerencsés József, a New York séfje céklával marinált süllőfilével lepte meg a bírákat, akik díjazták az ötletes elkészítését és a tányéron megjelenő ízharmóniát. Sütőtökkel és homoktövissel tálalt harcsasteaket készített Madi Ervin, a Villa Rosa séfje, a tányérba fektetett energiáját a szakmai zsűri is elismerte. Csakúgy, mint a Polák Ferenc, a Corvin Restaurant séfje által készített kacsa trilógiát, amely ritkaságnak számít az éttermekben.

A legtöbb pontot Mészáros Benjamin, a Hotel Amade Château séfje kapta, aki csallóközi fácánnal nyűgözte le a zsűrit, amelyet gombával, paszternákkal, fermentált káposzta espumával tálalt és saját készítésű savanyított finomságokkal tett teljessé. A különböző módokon elkészített étel komplexitását és a tányér elkészítésébe fektetett munkát díjazták a bírák.

Öröm látni, hogy egyre többen érdeklődnek a megmérettetés iránt és a szakmai visszajelzések is igazolják a verseny sikerét

 – mondta Somogyi Gábor a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke. Dóka Tímea a Kukkonia Polgári Társulás elnöke a szakmai fejlődés lehetőségét emelte ki. A szervezet a közeljövőben további tevékenységeket is tervez, amelyekkel hozzájárulhatnak a csallóközi gasztronómia fejlesztéséhez.

A verseny védnökei Bindics Imre executive chef és Czucz Péter creative chef voltak.

A verseny magában hordozza a fejlődés lehetőségét, ezért bízunk benne, hogy az ilyen jellegű kezdeményezésekkel elő tudjuk segíteni a gasztronómia fejlődésének sikerét

 – fogalmazott Czucz Péter.

Az éttermeket és a versenyt bemutató videósorozat továbbra is megtekinthető a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség és a Kukkonia Facebook-oldalán. A közönség január 9-ig szavazhat a kedvenc szakácsára, egy-egy szerencsés szavazó meghívást nyer a dobogós éttermekbe és megkóstolhatja A Csallóköz legjobb ételét.

forrás: Csallóköz Területi Idegenfogalmi Szövetség

Ezt már olvasta?

Cookies