Back to top

Csaknem 8000 életet mentettek meg

Publikálva: 2020, október 9 - 10:03
Zárt körű rendezvényen adta át a Vöröskereszt dunaszerdahelyi irodája nevében Nagy Dagmar, a város nevében pedig Hájos Zoltán és Bubniak Júlia hivatalvezető a dunaszerdahelyi véradóknak a kiérdemelt Janský-érmek arany, ezüst és bronz fokozatait, illetve a legtöbb alkalommal vért adónak járó Kňazovický-érmet október 9-én a városháza dísztermében.
Csaknem 8000 életet mentettek meg

Ahogyan Nagy Dagmar elmondta, 2020-ban a Dunaszerdahelyi járásban 133 véradót tüntettek ki, akik összesen 1182 liter vért adtak, amellyel 7878 életet mentettek meg. Mindezért a segítségért nagyrabecsülését és háláját fejezte ki az önkénteseknek. 

A Janský-érem bronz fokozatával 73 véradót (10 Dunaszerdahely, 63 falu), ezüst fokozatával 33 véradót (7 Dunaszerdahely, 26 falu), arany fokozatával 21 véradót (5 Dunaszerdahely, 42 falu), míg gyémánt fokozatával 3 véradót (3 falu) ismertek el. 

Kňazovický emlékérmet (több mint 100 véradás) pedig idén három véradó kapott: a dunaszerdahelyi Peter Kočíšek (110 alkalommal adott vért), a pódafai Bereczk László (101 alkalommal adott vért) és a benkepatonyi Majer Jaroslav (103 alkalommal adott vért).

Nagy Dagmar jelezte, idén a koronavírus járvány miatt kénytelenek voltak az átadóünnepséget kisebb csoportokban megszervezni – ezért is hívták meg külön a dunaszerdahelyi érintetteket a városházára.

Hájos Zoltán polgármester elsősorban azt az elkötelezett segítséget köszönte meg, amellyel a véradók „embertársaink életét megmentik, így is erősítve közösségünket. Jelen helyzetben a városi média adja hírül most ország-világnak, hogy vannak jóérzésű emberek, akik továbbviszik a véradás eszmeiségét.”

A polgármester szerint ezek a véradók igazi példaképek fiataljaink számára. Dunaszerdahelyről a következő véradókat ismerték el.

Kňazovický-emlékérmet kapott: 
Peter Kočíšek 

A Janský-érem arany fokozatát kapta:
Kohel Zsuzsanna
Bugár Szilvia
Bugár Ákos
Herdič Béla
Széll Henrich

A Janský-érem ezüst fokozatát kapta:
Kohút Krisztián
Csánó István
Cseh Márta
Lakatos Péter
Horváth Annamária
Kósa Miklós 
Rigó Ulrich

A Janský-érem bronz fokozatát kapta:
Lakatos Juhos Katalin
Molnár László
Langer Krisztina
Vass András
Putz Erik
Horváth Ildikó
Gyurkovits Iveta
Bugár Erzsébet
Gulyás Attila
Bögi Ildikó

Az átadóünnepségen készült további felvételeket itt tekinthetik meg.

(na)

Ezt már olvasta?

Cookies