Jelenlegi hely

Csaknem 8000 életet mentettek meg

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, október 9 - 10:03 | Hírek
Zárt körű rendezvényen adta át a Vöröskereszt dunaszerdahelyi irodája nevében Nagy Dagmar, a város nevében pedig Hájos Zoltán és Bubniak Júlia hivatalvezető a dunaszerdahelyi véradóknak a kiérdemelt Janský-érmek arany, ezüst és bronz fokozatait, illetve a legtöbb alkalommal vért adónak járó Kňazovický-érmet október 9-én a városháza dísztermében.
Csaknem 8000 életet mentettek meg

Ahogyan Nagy Dagmar elmondta, 2020-ban a Dunaszerdahelyi járásban 133 véradót tüntettek ki, akik összesen 1182 liter vért adtak, amellyel 7878 életet mentettek meg. Mindezért a segítségért nagyrabecsülését és háláját fejezte ki az önkénteseknek. 

A Janský-érem bronz fokozatával 73 véradót (10 Dunaszerdahely, 63 falu), ezüst fokozatával 33 véradót (7 Dunaszerdahely, 26 falu), arany fokozatával 21 véradót (5 Dunaszerdahely, 42 falu), míg gyémánt fokozatával 3 véradót (3 falu) ismertek el. 

Kňazovický emlékérmet (több mint 100 véradás) pedig idén három véradó kapott: a dunaszerdahelyi Peter Kočíšek (110 alkalommal adott vért), a pódafai Bereczk László (101 alkalommal adott vért) és a benkepatonyi Majer Jaroslav (103 alkalommal adott vért).

Nagy Dagmar jelezte, idén a koronavírus járvány miatt kénytelenek voltak az átadóünnepséget kisebb csoportokban megszervezni – ezért is hívták meg külön a dunaszerdahelyi érintetteket a városházára.

Hájos Zoltán polgármester elsősorban azt az elkötelezett segítséget köszönte meg, amellyel a véradók „embertársaink életét megmentik, így is erősítve közösségünket. Jelen helyzetben a városi média adja hírül most ország-világnak, hogy vannak jóérzésű emberek, akik továbbviszik a véradás eszmeiségét.”

A polgármester szerint ezek a véradók igazi példaképek fiataljaink számára. Dunaszerdahelyről a következő véradókat ismerték el.

Kňazovický-emlékérmet kapott: 
Peter Kočíšek 

A Janský-érem arany fokozatát kapta:
Kohel Zsuzsanna
Bugár Szilvia
Bugár Ákos
Herdič Béla
Széll Henrich

A Janský-érem ezüst fokozatát kapta:
Kohút Krisztián
Csánó István
Cseh Márta
Lakatos Péter
Horváth Annamária
Kósa Miklós 
Rigó Ulrich

A Janský-érem bronz fokozatát kapta:
Lakatos Juhos Katalin
Molnár László
Langer Krisztina
Vass András
Putz Erik
Horváth Ildikó
Gyurkovits Iveta
Bugár Erzsébet
Gulyás Attila
Bögi Ildikó

Az átadóünnepségen készült további felvételeket itt tekinthetik meg.

(na)