Back to top

A Covid-igazolványokról fogadott el törvényt a parlament

Publikálva: 2021, július 26 - 16:13
A koronavírus-járvány esetleges következő hullámakor alkalmazható törvényt fogadott el a szlovák parlament vasárnap. A kormány tagjai szerint erre azért volt szükség, hogy a jövőben hozott rendelkezéseknek legyen jogi alapja.
A Covid-igazolványokról fogadott el törvényt a parlament

A törvénymódosításnak, mely csak a köztársasági elnök aláírása után léphet érvénybe, az az egyik célja, hogy a jövőben a Szlovák Közegészségügyi Hivatal a járványügyi intézkedések kidolgozásakor figyelembe vehesse a Covid-igazolványt. A módosítás értelmében a közegészségügyi hivatal, illetve a regionális hivatalok közegészségügyi veszély esetén elrendelhetnék, hogy csak ezen igazolvánnyal rendelkezők léphessenek be bizonyos épületekbe. Az igazolványban szerepelne, hogy tulajdonosa oltva van-e koronavírus ellen, van-e érvényes negatív koronavírus-tesztje, illetve átesett-e a betegségen.

Vladimír Lengvarský, egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, a törvényt azért alkották, mert a kormány nem szeretné, ha megismétlődne a korábbi országos lezárás, szeretnék, ha az iskolák, üzletek, éttermek, wellnessközpontok működhetnének, ha az esetleges romló helyzetben is lehetne kulturális és sportrendezvényeket tartani. Egyértelműen kijelentette, hogy az élelmiszerüzletek, vagy a gyógyszertárak biztosan nem lesznek bezárva senki előtt.

A miniszter azt is hozzátette, hogy az új törvény olyan, mint amilyen több országban már el lett fogadva, és használatban van.

A parlamenti ellenzék nem ért egyet a törvénnyel, egyrészt kérik a köztársasági elnököt, hogy ne írja azt alá, másrészt a törvényt az Alkotmánybíróságon támadnák meg.

teraz.sk alapján, -rovin-

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus