Jelenlegi hely

A Continental okosabroncsa felfújja saját magát

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, május 31 - 12:12 | Színes
Gépkocsink megléte során a műszaki állapotán kívül oda kell figyelnünk a gumiabroncsok állapotára is, mivel számos tényezőt befolyásol minőségük. Például az üzemanyag-fogyasztást, a fékezés biztosságát és a kanyarodást. Ezek optimalizálásra és az ezzel járó rendellenességek elhárítására alkotta meg okos abroncsát a Continental.
A Continental okosabroncsa felfújja saját magát

A Continental új fejlesztése a ContiSense és a ContiAdapt, melyeket a 2017-es Frankfurt Motor Show-n mutattak be. Ezek olyan egyedi kivitelezésű abroncsok, amelyek a beépített szenzorok segítségével kiszűrik és felhívják figyelmünket a gumikkal kapcsolatos problémákra. Hogy ennek az újításnak mi a célja? A Continental legfontosabb célkitűzése ezen okosabroncs megalkotása során az volt hogy, csökkentsék a halálos kimenetelű balesetek számát, hiszen sajnos számos esetben a gumi rossz minősége okozza azokat. Valljuk, hogy mi magunk is sokszor halogatjuk, lecserélésüket, mert jönnek a kifogások, hogy ,,most nincs rá időm” meg  ,,bírja az még egy darabig” stb. és ezzel elodázzuk a dolgot.

Na persze létezik az a variáció is, amikor nem vagyunk tisztában azzal, hogy van – e valami baja a gumiabroncsnak vagy sem, de a Continental-nak köszönhetően többet erre nem lesz gondunk.

A gumywebshop.sk -nak köszönhetően most már ezt is tudjuk, hogy ma már léteznek ilyen gumiabroncsok is, de hogy mit is tudnak akkor a következőkben lesz szó részletesen.

Hogy mit tudnak?

Közös tulajdonságuk, hogy mindkét esetben nyomon követhető a gumi állapota, illetve a teljesítménye. A gumiabroncsokon lévő profilmintázatban három különböző zóna található, a száraz, a csúszós és a vizes. Az abroncsnyomástól és a futófelülettől függően más-más zóna aktiválódik, vagyis igazodik az éppen adódó útviszonyokhoz.

ContiSense

A ContiSense passzív és jelez, ha probléma van a gumiabroncsokkal. A profilmélységgel és a hőmérséklettel kapcsolatos információkat képes továbbítani. Abban az esetben, ha az előre meghatározott határértékeken kívül esnek a mért adatok, egyből figyelmeztetést küld a gépkocsivezetőnek. A ContiSense további fejlesztéseinek köszönhetően képes lesz arra, hogy az útviszonyokról is figyelmeztetést adjon, esőről, hóról, az aszfalt hőmérsékletéről. Ezeket az információkat Bluetooth-kapcsolaton keresztül az okostelefonunkra is továbbítja majd.  

ContiAdapt

A ContiAdapt egy proaktív rendszer, amely nem igényel emberi közbeavatkozást. Az általa alkalmazott folyamatban, a nyomás és a változtatható kerékpánt egy sor kombinációját használja, hogy testre szabja az abroncs tapadó felületének a méretét és igazítsa az adott útviszonyokhoz. Ennek a jellemzője, hogy a kerékbe épített apró méretű kompresszorok által és a felni szélességének állításával szabályozza a nyomást. Ennek köszönhetően megváltoztatható a futófelület mérete, mely igen fontos lehet a biztonságot tekintve. Ennek eredménye, hogy kifogástalanul tud alkalmazkodni a gépkocsi a vizes, jeges, egyenetlen, csúszós úthoz.

Nézzünk egy példát: amikor csökkenti a rendszer az érintkezési felület méretét és növeli a gumiban uralkodó nyomást, akkor egyenes útszakaszon, száraz körülmények között alacsony lesz a gördülési ellenállás és így üzemanyagot is spórolhatunk. Csúszós úton, pedig nagy tapadási felület szükséges és alacsony nyomás, mely biztos tapadást nyújt. Egy jéggel borított felület esetében a fejlesztés engedélyezi azt is, hogy a gumiabroncsban a nyomás 1 bar alá csökkenjen.

(PR)