Back to top

Citera hangjával köszönt el az idei Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika

Publikálva: 2019, július 26 - 12:32
Az 1973-ban létrejött Sarló citerazenekar búcsúztatta a Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika jubileumi évadát.
Citera hangjával köszönt el az idei Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika

Takács Tímea, a rendezvénysorozat szervezője a koncert előtt elmondta, különleges ez az alkalom, hiszen a Sarló zenekar koncertjével lezárul ugyan ez az évtizedes sorozat, de a látogatók érdeklődése alapján igény van a folytatásra is. Az elmúlt tíz évben sokféle zene, sokféle stílus, sok-sok zenész szórakoztatta az érdeklődőket a dunaszerdahelyi városháza udvarán, ezt a hagyományt pedig tovább szeretné vinni a koncertek szervezője.

A Sarlóban 1973 óta több mint 100 tag fordult meg, időnként csupán 4 taggal léptek fel, de volt, hogy 13 zenész szólaltatta meg hangszerét. Ezúttal a hét citerás mellett két vendég szerepelt: Balogh Renáta, a Szent György Kórus énekese hangjával kápráztatta el a hallgatókat, a fiatal tehetség, Varga Zaránd furulyán szólaltatott meg népzenei dallamokat. Madocsai, mezőmadarasi, nyírségi népzene mellett hazai, csallóközi is felcsendült a húros hangszereken, de komolyzene és a 30-as évek könnyűzenéje is a repertoáron szerepelt; időnként még a közönséget is sikerült megénekeltetni.

Az udvari muzsikán megszokott ráadásszám előtt kellemes meglepetésben lehetett része a jelenlévőknek, a jubileum tiszteletére ünnepi tortát vágott fel városunk polgármestere, Hájos Zoltán, és az estet támogató vállalat, a CORA Geo vállalat igazgatója, Tomáš Habiňák.

A rendezvénysorozat szervezője, Takács Tímea kihasználva az alkalmat köszönetet mondott a támogatóknak, valamint mindazoknak, akik az elmúlt tíz év alatt sokat tettek azért, hogy kellemes nyári szórakozást biztosíthassanak az udvari koncertek. Külön kiemelte a hangosítási technikát, egy perces néma csenddel emlékeztünk a közelmúltban elhunyt Mészáros Ottóra, Meszire, aki központi alakja volt a rendezvénysorozat hangosításának.

A Sarló citerazenekart: Tóth Józsefet, Vígh Sándort, Libárdi Józsefet, Balogh László Andrást, Balogh Boglárkát, Végh Júliát, illetve a zenekarvezetőt, Balogh Lászlót az utolsó idei koncerten Balogh Renáta és Varga Zaránd erősítette, együtt tették kellemessé a júliusi nyárestét.

Egy évtized ugyan lezárul az udvari koncertek életében, de jövőre újabb érdekes koncertek várják az érdeklődőket.

A Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika szervezőjével, Takács Tímeával pedig összefoglaljuk az elmúlt tíz év történéseit, portálunk olvasói hamarosan érdekesnek ígérkező interjút olvashatnak a kezdetekről, majd az évről-évre egyre népszerűbbé váló koncertsorozatról.

A koncerten készült felvételeinket Képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies