Jelenlegi hely

A cigányzene örömünnepe

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, október 9 - 10:28 | Kultúra
A (sokak szerint a) Rákóczi-indulót és a Rákóczi nótát alkotó Bihari Jánosra, „A Magyar czigányok közt Orpheusra”, a nagyabonyi születésű, majd Dunaszerdahelyen élt világhírű magyar zeneszerzőre és hegedűművészre, a verbunkos stílus legnagyobb képviselőjére emlékeztek október 7-én Dunaszerdahelyen koszorúzással és nagyszabású gálaesttel.
A cigányzene örömünnepe

A Csaplár Benedek városi Művelődési központot színültig megtöltő emlékest előtt a szervező Dunaszerdahelyi Roma Muzsikusok Polgári Társulás és a társszervezők, a megyei önkormányzat, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal, a Csallóközi Népművelési Központ, valamint a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ nevében megkoszorúzták a hegedűvirtuóz mellszobrát.

A koszorúzáson dr. Hájos Zoltán polgármester méltatta az egykori zeneszerzőt, illetve a mában munkálkodó Dunaszerdahelyi Roma Muzsikusok Polgári Társulás elévülhetetlen, hagyományőrző munkáját. 

Ezt követően a gálaesten előbb Bihari János életútját elevenítették fel, majd kiemelték, hogy a Dunaszerdahelyi Roma Muzsikusok Társulása példaértékűnek tartja Bihari életművét és munkásságát, ezért is tisztelegnek a nagy előd emléke előtt idém már tizenötödik éve.

Ennek a kerek évfordulónak, illetve az ötletgazda Banyák István cigányprímásnak a 80. életjubileuma alkalmából az esten külön köszöntötte a Magyar Ezüst Érdemkereszttel, Dunaszerdahely Pro Urbe díjával és a város polgármesterének díjával kitüntetett művészt dr. Hájos Zoltán polgármester.

A többórás emlékesten fellépett a Lakatos Miklós, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett prímás vezette tíztagú cigányzenekar, Kollár Katalin operett- és nótaénekesnő, Bősi Szabó László és Dóka Zsuzsa nótaénekesek, Kosáry Judit operett- és nótaénekesnő, Szigeti Ferenc nótaénekes, Bokor János nótaénekest és nótaszerző, Szeredy Krisztina énekművész, szoprán operaénekes, Benedekffy Katalin operaénekesnő, valamint Sárközy Pál, illetve a Cigány Ördögök.