Back to top

Célunk a sportolási lehetőségek bővítése

Publikálva: 2022, szeptember 15 - 09:49
Dunaszerdahelyen az elmúlt években fokozatosan megújultak a sportpályák – legutóbb látványosan például a szabadidőparkban. Ennek kapcsán kérdeztük Hájos Zoltán polgármestert.
Célunk a sportolási lehetőségek bővítése

Többször szóltunk már róla, de mindig kiemelten fontosnak tartom megjegyezni, hogy városunk vezetésének fontos lakosaink egészsége, amelybe beletartozik fiataljaink sportolási lehetőségeinek biztosítása, illetve az ehhez szükséges infrastruktúra folyamatos fejlesztése, sportpályáink korszerűsítése.

Sokan tudják, hogy első körben az alapiskolák udvarain található futópályákat modernizáltuk és cseréltük le a régi salakos pályákat gumialjzatú futófelületre. Ezeknek nagy sikere volt, ráadásul a koronavírus-járvány időszakában ezeket a lakosok is rengetegen ki tudták használni. Fontos ugyanis megjegyezni, hogy az alapiskolák udvarait, az ottani pályákat nem csupán az iskolások használják, hanem azok, a tanítási időn túl nyitottak a nagyközönség számára is.

Eljött annak az ideje is, hogy a meglévő, általában aszfaltfelületű sportpályákat gumifelületűre cseréljük le. Ennél elsősorban azt vettük figyelembe, hogy mire van igénye az iskolának, ott milyen sportágak működnek eleve is jól. Például a Szabó Gyula Alapiskolában a lány kézilabda utánpótlás használja, így ott a meglévő kézilabdapálya kapott új felületet. Azonban ahhoz, hogy a kicsik is tudjanak edzeni, szélességében is két kisebb pályát alakítottunk ki a meglévő mellé, tehát bővültek az edzések lehetőségei. Természetesen ezeket a pályákat nem csupán kézilabdára, hanem például focizásra is ki lehet használni, egyrészt a testnevelés órákon, másrészt az iskola utáni szakkörön esetében, illetve a lakosok számára is elérhetőek ezek a helyek.

Más eset volt a Jilemnicky utcai Alapiskolában, ahol több sportágra igyekeztünk fókuszálni, így a kézilabda, a röplabda, a futball sportolására igyekeztünk lehetőségeket kínálni az iskolás gyerekek és természetesen a nagyközönség számára is. Itt a meglévő betonfelületet gumira cseréltük, új kapuk kerültek ki, sőt azokat körbe is kerítettük hálóval, hogy megfogják a labdákat, így azok ne repülhessenek át a szomszédos telkekre.

Bízom benne, hogy a megújult, korszerű pályákat látva egyre többen kapnak majd kedvet, a szabadidejükben kihasználni azokat, és az iskolásoknak is nagyobb tere van ott a sportolásra.

A további fejlesztések, illetve tervek közé tartozik, hogy hasonló gumifelületű kézilabda-, illetve focipályát akarunk kialakítani a Kodály Zoltán Alapiskolában, illetve a Smetana ligeti Alapiskolában is.

Tehát igyekszünk kialakítani mindenhol úgy ezeknek az infrastruktúráját, hogy az főképp a gyerekek, a fiatalok, de minden dunaszerdahelyi lakos számára hasznos legyen, aki többet szeretne tenni az egészségéért.

Ami a szabadidőparkot illeti, ott is komoly változások történtek. Elsősorban a mellette lévő vásártér megújulásának a szükségességét és hasznosságát fogjuk most, az előttünk álló Csallóközi Vásár idején megtapasztalni.

A szabadidőparkban pedig, mint azt a lakosok látják és tapasztalják, teljes megújulás történt. Egyrészt van már ott egy teljesen új, modern, gumifelületű kosárlabdapályán új kosarakkal és palánkokkal, vagy elég csak a mellette kialakított kisebb műfüves pályákra, a teqball asztalokra gondolnunk. Ezek is olyan hasznos lehetőségek, amelyet a fiatalok is ki tudnak használni. Természetesen gondoltunk a gördeszkásokra is, hiszen az általuk használt gördeszkapálya is megújul. A pályák melletti kültéri fitnesz is újabb elemekkel bővült, ahogyan tapasztaljuk, sokak örömére. Aki tényleg szeretné edzeni a testét, szeretné a kondícióját karbantartani, van rá lehetősége. Azt hiszem mindenki számára fontos, hogy a sportolásra kínált lehetőség, ami eddig is megvolt, jelentősen bővült és korszerűsödött.

Ha a költségvetési vonzatát nézzük, el kell mondani, hogy egy-egy ilyen pálya több mint 100 ezer euróba kerül, ami nem kevés, ugyanakkor bízom benne, ha a diákok és lakosaink is vigyázni fognak ezekre a modern pályákra, akkor azok hosszú éveken keresztül tudnak majd bennünket szolgálni.

A keleti lakótelepen, a garázsok mögött is kialakítottunk egy teljesen új, multifunkciós sportpályát, amely bízom benne, hogy az ottani lakosoknak is a kedvére lesz, és remélem, hogy kedvet fognak kapni a felnőttek is, nem csak a gyerekek a szabadidejük hasznos eltöltésére.

Máshol, ahol parkolóval bővítettük a területet, mert nagy volt rá a lakossági igény, ott is igyekszünk egy multifunkciós sportpályát kialakítani.

Remélem és hiszem, hogy az egészség megőrzése mellett mindannyiunk közös érdeke a sportolás és a mozgás támogatása. Ennek kereteit, lehetőségeit, infrastruktúráját igyekszik ezért folyamatosan bővíteni városunk vezetése. 

Ezt már olvasta?

Cookies