Back to top

A cél megelőzni a gyermekorvosi szakrendelők hálózatának összeomlását

Publikálva: 2023, augusztus 1 - 11:00
Ismét válsághelyzet alakult ki az egészségügyben, miután több mint 400 gyermekorvos mondott fel a sürgősségi rendelőkben. Felmondásukat egyebek mellett azzal indokolták, hogy kevés az orvos, ezért túlterheltek. Arra szólították fel a döntéshozókat, hozzanak olyan intézkedéseket, amelyekkel megelőzhető a gyermekorvosi szakrendelők hálózatának összeomlása.
A cél megelőzni a gyermekorvosi szakrendelők hálózatának összeomlását

Michal Palkovič egészségügyi miniszter javaslatot terjeszt a kormányfő elé, melyek a rendelői és a kórházi gyermekgyógyászati ellátás stabilizációját, majd rendszerszintű megoldását szolgálják, ígérte sajtóközleményében a kormányfő szóvivője, Peter Majer.

Ódor Lajos kormányfő pénteken találkozott az Orvosok Szakszervezeti Szövetsége (LOZ) képviselőivel, valamint Elena Prokopovával, az egészségügyi minisztérium vezető gyermekgyógyászati szakértőjével.

A találkozó témája főként az ambuláns gyermekgyógyászati ellátás szlovákiai helyzete volt, mellyel kapcsolatban a kormányfő mindkét fél véleményét, javaslatait meghallgatta.

Az orvosok szakszervezete olyan intézkedéseket javasol, melyek a fiatal gyermekorvosok számára vonzóvá teszik a rendelői munkát. Szerintük rendszerszintű megoldásokra van szükség, nemcsak a gyermekorvosi sürgősségi ügyeletek rendelési idejének lerövidítésére. A szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelési idő lerövidítésével, ahogy az egészségügyi tárca javasolja, a kórházi gyermekorvosokat terhelnék túl.

Az orvosok szakszervezetének elnöke, Peter Visolajský azt javasolja, hogy nyerjék meg a fiatal orvosokat a rendelői praxis gyakorlására. Az egészségügyi tárca azonban nem ért egyet azzal az állítással, hogy a gyermekorvosi ügyeleti idő két órával történő lerövidítése jelentősen növelné a mentőszolgálatok kiszállásainak számát.

A Hlas-SD arról számolt be, hogy az orvosok szakszervezete képviselőivel folytatott tanácskozás nem vezetett a válsághelyzet megoldását elősegítő egyetlen döntéshez sem, így a gyermekorvosok és a szülők továbbra is bizonytalanságban vannak.

„Elszomorító, hogy a kormányfő mindössze három nappal a felmondási idő lejártát megelőzően kezdett ismerkedni a helyzettel. S még elszomorítóbb, hogy ezzel a kormányfőnek kell foglalkoznia“

– állapította meg a párt alelnöke, Zuzana Dolinková. Úgy véli, hogy Palkovič miniszter láthatóan csak egy báb, aki nem irányítja a tárcát, s akinek nincs tekintélye. „Meglátjuk, hogy a hivatalnokkormány hagyja-e tovább mérgesedni a problémát és mindenkit az utolsó napig bizonytalanságban tart-e, s egyáltalán lesz-e, aki gondoskodjon gyermekeink egészségéről“ – tette hozzá Dolinková.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Cookies