Back to top

A cégek hetven százalékánál van év végi jutalom

Publikálva: 2017, április 28 - 08:25
A hazai cégek több mint 70 százaléka ad 13. fizetést vagy éves pénzjutalmat a dolgozóinak – derül ki a Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége (PAS) legújabb felméréséből.

A 13. fizetés adó és járulék alól történő mentesítés tervezetét üdvözlik a vállalkozók, egyúttal úgy vélik, hogy a kötelező bevezetésük spekulációkhoz vezethet és fékezheti a bérek növekedését.

A kormánykoalíció tagja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) javasolta a 13. fizetés kötelező tételét. A PAS arra figyelmeztetett, hogy Szlovákiában már most is túl nagyok a munkával kapcsolatos költségek, ezért a vállalkozók minden olyan intézkedést támogatnak, amelynek köszönhetően annak anyagi terhei csökkenhetnek.

A PAS felméréséből kiderült, hogy a társaságok 70 százaléka már most is ad 13. fizetést vagy az év végén jutalmat, több mint 50 százalékuk azonban, csak egyes alkalmazottainak vagy nem teljes nagyságban. A plusz kifizetéseket a cégek több mint egyharmadánál a jó gazdasági eredményeik motiválják. További nagy vállalkozói csoport alkalmazottait a jutalmazással jobb munkavégzésre ösztönzi, vagy esetleg így akar új dolgozókat megszerezni.

A válaszadók több mint egytizede helyesnek tartja a többlet jutalmazás vagy bér kifizetését, mert úgy véli, hogy karácsony előtt amúgy is javítani kell az emberek anyagi helyzetén. Valamivel kevesebben válaszolták azt, hogy a dolgozóik rendkívüli eredményei motiválták őket. A válaszadók kis része nyilatkozott úgy, hogy a 13. bér kifizetésével próbálják megtartani az alkalmazottaikat, nehogy azok átpártoljanak a konkurenciához.

Amennyiben az állam bevezetné a kötelező 13. fizetést, amelyet nem terhelne járulék- és adófizetéssel, ez a cégek több mint egyharmada szerint fékezné a szokásos béremelést, s kihatással lenne az egész évi jutalmazásra is. A vállalkozók 22 százaléka még csökkentené is a bért, hogy biztosítsa a forrásokat a 13. fizetés fedezésére. További részük növelné a teljes bércsomagot, s csak kis százalékuk lenne elbocsátásokra kényszerülve.

„A vállalkozók akkor kívánnak 13. fizetést fizetni, amikor sikeresek és jók a gazdasági mutatóik. Nem tetszik nekik, hogy az állam elő akar írni valamit számukra, beleszólva abba, hogy mennyi pénzt és hogyan fizessenek. Inkább azt várnák, hogy az állam gazdasági eszközökkel támogassa ennek a bevezetését, főként a járulék- és adófizetéstől történő mentesítéssel. Ez lenne a 13. bérek kifizetésének legjobb ösztönzése" – vázolta Peter Kremský, a PAS ügyvezető igazgatója.

Amennyiben a 13. bért felszabadítanák a járulék- és adófizetés alól, s annak kifizetése nem lenne kötelező, akkor a cégek csaknem 40 százaléka változatlan összegben továbbra is fizetné azt. Így az állam és a biztosítók helyett több pénz kerülne közvetlenül az alkalmazottakhoz.

Feltehetően a vállalkozók egy jelentős része, ilyen esetben azon spekulálna, hogyan tudná a havi bérek minél nagyobb részét áthelyezni a 13. fizetésekbe. Kremský szerint ezt úgy lehetne megelőzni, hogy a 13. fizetés adó- és járulékkedvezményét csupán a dolgozó évközben kapott havi átlagbérének megfelelő összegre korlátoznák. A felmérésből az is kiderült, hogy a cégek közel 5 százalékát az ilyen kedvezmények a 13. bér kifizetésére motiválnák, azonban közel 12 százalékuk azt a későbbiekben sem vezetné be. A megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy a kötelező 13. fizetés ártana a szlovákiai gazdaságnak, s az ilyen javaslatot csak populista lépésnek tartják.

„Azért sem ajánljuk a kötelező 13. bér bevezetését, mert az csökkentené annak ösztönző erejét. Ha azt amúgy is mindenki megkapná, akkor elveszne a legjobb alkalmazottak motivációja, illetve a jobb gazdasági eredmények elérésének ösztönző hatása, egyúttal elvennék azon cégek rugalmasságát, melyek ezt az eszközt már használják, s azt a jövőben is ki akarják használni" – indokolta a felmérés eredményeit a PAS ügyvezető igazgatója.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: bérek
Cookies