Jelenlegi hely

Čaputovával találkozott a Kerekasztal küldöttsége

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, március 23 - 11:51 | Hírek
Péntek délután egy órán át tartó egyeztetésre került sor Zuzana Čaputová és a Kerekasztal három fős küldöttsége között Pozsonyban. A találkozón lehetőség nyílt a magyar kisebbséget érintő témák és probémák mélyebb kifejtésére, a kommunikáció a későbbiekben folytonossá válhat.
Čaputovával találkozott a Kerekasztal küldöttsége

A Kerekasztalt Tokár Géza szóvivő, Tóth Tibor ügyvivő, valamint Öllös László politológus, a Fórum Intézet igazgatója képviselte, a találkozóra Zuzana Čaputová stábjának kezdeményezésére került sor. Az elnökjelölt bevezetőjében kifejtette, szeretne mélyebb áttekintést szerezni arról, hogy a szakértők és civil szervezetek véleménye szerint milyen problémákkal és akadályokkal szembesül Szlovákiában a magyar közösség.

A megbeszélésen elhangzott, hogy az államfőnek ugyan korlátozott hatáskörei vannak, de a magyar közösség tagjainak egyik legfontosabb elvárása, hogy az ország elnöke vegyen tudomást a közösség létezéséről. Fontos, hogy a jövőbeni államfő gesztusokat gyakoroljon a kisebbségek felé, problémák esetén pedig személyes fellépésével vagy szakértői hálózatán keresztül vállaljon aktív szerepet azok megoldásában, ne maradjon csendben. Tekintve, hogy hasonló gesztusokat a szlovákiai magyarság az elmúlt évtizedekben egyetlen elnöktől sem kapott, a folyamatos kommunikáció és a téma felszínen tartása is komoly előrelépésnek számítana.

A Kerekasztal képviselői hangsúlyosan szorgalmazták, hogy a jövőben jöjjenek létre olyan fórumok, melyeken az államfő a kisebbségi civil szervezetek, közösségek vezetőivel és tagjaival, azok problémáival is meg tud ismerkedni. Zuzana Čaputová egyben jelezte, hogy megválasztása esetén szeretne egy olyan tanácsadót is a csapatában tudni, aki a kisebbségi ügyekkel foglalkozik és kapocsként szolgálhat a kisebbségi vonzatú ügyek kezelése terén.

A megbeszélésen említés szintjén több gyakorlati probléma is felmerült, beleértve a magyar oktatással kapcsolatos problémákat, az általános tájékozatlanságot a kisebbségekkel kapcsolatban, valamint a magyar közösség politikából és politizálásból való kiábrándultságát. A Kerekasztal képviselői pozitív gesztuskén értékelik, hogy lehetőség nyílt a találkozóra és az egyeztetésre, egyben remélik, hogy a párbeszéd a későbbiekben is folytatódik az államfő és szélesebb körben a szlovákiai magyar társadalom képviselői között.