Back to top

Bűnmegelőzésről az óvodában

Publikálva: 2016, március 19 - 10:23
A Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársa, Balogh Szabina, együttműködve a Csallóközi Népművelési Központtal (s annak munkatársával, Boros Gabriellával), gyermekek és fiatalok számára ciklikus képzéseket szerveznek, hogy járásunkban is megelőzzék a bűneseteket, baleseteket. Ezúttal, március elején óvodásokat látogattak meg – Dunaszerdahelyen a Benedek Elek Óvodában jártak.
Bűnmegelőzésről az óvodában

Komoly témákkal foglalkoztak a gyermekek és a szakértők, olyanokkal, mint a különböző típusú veszélyek, amelyekkel mindennap találkozhatunk. Elsősorban a biztonságos közlekedésről esett szó, így a séta, a kerékpározás vagy a rollerezés közbeni veszélyekről, amelyek nemcsak az utcán, hanem az út menti játszótereken vagy parkokban is leselkedhetnek rájuk. Nagyon fontos ugyanis, hogy a kicsik már minél korábban tisztában legyenek kötelességeikkel és felelősségteljesen viselkedjenek játék közben is.

Mikor és milyen körülmények között léphetnek az úttestre, miért fontos a koncentrált figyelem a közlekedéskor, miért nem szabad az autósoknak vezetés közben, kézben tartott telefonnal beszélgetni, vagy a gyalogosoknak telefonálás közben szétszórtan viselkedni, mind szóba került. Ugyanis sokszor ezeket a példákat látják, másolják rólunk a gyermekek is, azt gondolva, így a helyes. Segédanyagként a Z. Hrabovská és A. Tešovičová szerzőpáros ide illő módszertani útmutatóját, a Póla tanácsai gyermekeknek című kiadványt tanulmányozták át, amely a gyerekeknek életkoruknak megfelelő módon magyarázza el azokat az adott problémákat, amelyekkel ezeken az előadásokon foglalkoztak.

A Szlovák Köztáraság Belügyminisztériuma által kiadott könyvet a Csallóközi Népművelési Központ további szlovák és magyar nyelvű szórólapokkal egészített ki, amelyet egy szakmai munkaközösség dolgozott ki.

A gyermekeknek nagy élmény volt, hogy egy „igazi”, egyenruhás rendőrnővel találkozhattak, s így kicist tudatosíthatták, a szabályok, törvények fontos részei életünknek, amellyekkel már a legkisebbeknek is érdemes megismerkedniük.

(Forrás: -sve-, osvetads.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies