Back to top

A bűnmegelőzés és a közlekedési balesetek megelőzése az iskolákban

Publikálva: 2021, április 28 - 08:11
Biztonságosan az utakon, Oli története, biztonság és bűnmegelőzés – ezek voltak azok a témák, amelyekkel 2020-ban az egész év során foglalkoztunk a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság lektorával együttműködve – ha azt a Szlovák Köztársaság Járványügyi Bizottsága által elrendelt korlátozások és intézkedések lehetővé tették.
A bűnmegelőzés és a közlekedési balesetek megelőzése az iskolákban

A kockázatos viselkedés, esetleg a szociálpatológiai jelenségek megelőzése az óvodai és iskolai környezetben – a cél annak elérése, hogy a gyerek, tanuló, diák a korának megfelelő szinten tudatosan arra törekedjen, hogy előnyben részesítse a felelősségteljes, kockázatmentes és az egészséget nem veszélyeztető viselkedést és életformát.

A Csallóközi Népművelési Központ (melynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület) a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság gyermek- és ifjúsági prevenciós aktivitások és projektek lektorával, kpt. Bc. Végh Ivetával és a Csallóközi Népművelési Központ szakreferensével, Bc. Erika Sinovával novemberben és decemberben az alsó tagozatos tanulók részére ciklikus tanfolyamokat, iskolázásokat szervezett a patológikus viselkedési formák megelőzésének témakörében.

Az „Oli története“ elnevezésű országos megelőzési program keretében járási központunk Dunaszerdahely alapiskoláinak elsősei és másodikosai 2020. 11. 27 - én és 12.1 – én  a biztonságról és bűnmegelőzésről szóló előadáson vettek részt. Életkoruknak megfelelő eszközökkel, Oliról szóló rövid animációs filmekkel a lektornő felhívta a tanulók figyelmét a vasúti közlekedésben előforduló veszélyekre, és a vasúti sínek közelében való mozgás és játék kockázataira. Hangsúlyozta, milyen veszélyek fenyegetheti a diákokat a vasúti közlekedés során, kiemelte, hogy milyen fontos ezek megelőzése, és a balesetek előfordulásának csökkentése a sínek közelében. A film levetítése után a rendőrnő arról beszélgetett a gyerekekkel, hogy milyen hibákat követtek el a film szereplői, Felhívta a tanulók figyelmét arra, milyen következményekkel járhat a vasúti sínek mentén, vagy azokon, illetve a vasúti átjáróknál történő helytelen viselkedés.

A CSNK a legkisebbek számára egy „Rendőri iskolázás abszolvense“ igazolványt  készített, a rendőrkapitányság pedig rendőri pexesót ajándékozott, amelynek a gyerekek nagyon örültek.

Az alsó tagozat harmadikosai és negyedikesei 2020. december 3-án és 8-án a gyermekbalesetek megelőzésével ismerkedtek meg a Biztonságosan az utcán projekt keretén belül.

A képzés minden résztvevője kétnyelvű megelőzéssel foglalkozó módszertani anyagokat kapott - Védem magam címmel, amelyet a Csallóközi Népművelési Központ a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitánysággal együttműködve adott ki. A tanulók közlekedési táblákkal teli munkalapot kaptak, az előadásban végzett szorgalmas munkájukért, az egyes közlekedési táblák helyes kiszínezéséért a tanító nénitől jó jegyet érdemeltek.

Hisszük, hogy azáltal, hogy a tanulókat megismertettük a közlekedési szabályokkal, hozzájárultunk a biztonságos közlekedéshez, hiszen kis diákjaink is a közúti közlekedés résztvevői attól a pillanattól fogva, ahogy az utcára lépnek.

Bc. Erika Sinová

Ezt már olvasta?

Cookies