Back to top

Bővülnek a városban a parkolóhelyek

Publikálva: 2022, május 11 - 14:18
Harmincegyedik alkalommal tartotta ülését május 10-én városunk képviselő-testülete. Többek között módosították a költségvetést, meghatározták a városi intézmények vezetőinek prémium mutatóit, illetve a jóváhagyták a városi pályázatok egy újabb körét is. Az ülésen hangzott el az is, pár héten belül 225 új parkolóhely létesül a városban – ráadásul minimálisan a zöld terület rovására.
Bővülnek a városban a parkolóhelyek

A plénumon előbb Dunaszerdahely költségvetésének polgármesteri hatáskörben javasolt módosítását fogadták el – ebben elkülönített a város 30 ezer eurót az ukrajnai menekültek megsegítésére. Maga a költségvetés kiegyensúlyozott lesz, fogalmazott a polgármester, aki egyben jelezte azt is, hogy a közbeszerzéseken megspórolt összegeket más beruházások finanszírozására tudja felhasználni majd a város.  

Hakszer Roland független képviselő tartózkodott a költségvetés jóváhagyásától – szerinte a város nem kompenzálja a nagy áremelkedések miatt a szociálisan hátrányos helyzetű nyugdíjasokat vagy nem foglalkozik azokkal, akik segítségre szorulnak. A polgármester válaszában azonban arra mutatott rá, hogy a város azt szeretné, miszerint az egész közösség számára hozzanak jó döntéseket. Így például a Gastro DS-en keresztül biztosítják a szépkorúak számára az étkeztetést, a szociális étkeztetés összegét sem emelte a város, a szükséghelyzetben lévő nyugdíjasok is folyamodhatnak egyszeri támogatásért. Hájos Zoltán szerint emellett pedig stratégiailag is fontosak az olyan beruházások – például rövidesen megkezdődik a Széchenyi utcai óvoda hőszigetelése –, amelyekből az egész közösség profitál.

Sajnos a gazdasági helyzet bizonyosan romlani fog, hangzott el, így Dunaszerdahely jelenlegi beruházásai a jövőt erősítik – a rosszabb gazdasági környezetben a felújított épületek vagy a közösség számára fontos beruházások már készen lesznek. 

Az ülésen jóváhagyták a képviselők a Dunaszerdahelyi Idősek Otthona igazgatója, a Dunaszerdahelyi Szociális Szolgáltatások Központja igazgatója és a Dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatója éves jutalmának a kifizetését, illetve meghatározták a 2022-es évre szóló prémium mutatókat.

A polgármester egyben megköszönte a testület nevében is mindhárom igazgatónak, illetve az intézmények munkatársainak a helytállását a járvány ideje alatt, illetve azt, hogy az elmúlt két évben is eleget tettek az erőn felüli kihívásoknak.

A közhasznú szolgáltatások, általános közhasznú célok és közhasznú célok támogatása 2022 program keretében újabb pályázatot hirdetett Dunaszerdahely, de jóváhagyták az Október utcai óvoda étkezdéjének a Gastro DS általi kezelését is. Ott épül ki ugyanis a város második központi óvodakonyhája.

Reagál a város a rezidens parkolói helyek bővítésének a kérdésére is.

Brunczvik Tünde (Szövetség) felvetésére válaszolva a polgármester elmondta, megtörtént a felmérés, és már közbeszerzés alatt van a lakótelepi parkolás bővítése. Elhangzott, hogy 2010 óta 875 hellyel bővítették a parkolóhelyeket, most pedig 1-2 hónapon belül, a visszajelzésekre reagálva, Dunaszerdahely tizennégy pontján 225 új parkolóhelyet létesítenek. A polgármester elmondása szerint az újabb parkolóhelyek kijelölésénél azt is figyelembe vették, hogy ez ne a zöld terület rovására menjen.

A testületi ülés végén Puha György (Szövetség) képviselő felhívta a figyelmet, hogy idén szeptemberben ünnepli tízéves jubileumát a Sikabony Polgári Társulás, amelynek vezetője, Simon Ferenc lett a 2022-es év Szent György-díjasa.

(nagy)

Cookies