Back to top

Boroszkóp

Publikálva: 2015, december 8 - 20:18
Annyit talán mindenki tud, hogy halhoz a fehér, marhahúshoz a vörös illik, de azt már kevesebben, hogy mindegyik csillagjegyhez társul egy, a szülöttét leginkább jellemző bor. Karácsony alkalmával is ötletes ajándék, ha tudjuk, kihez milyen passzol.

Nyilas: november 23.- december 21.
Az ő bora a Kadarka. Az igazán koncentrált bor izgalmas, kedves, bársonyos és elegáns, melynek fő íz- és illatjegyei a mézeskalács fűszerek, szerecsendió és a friss cseresznye.

Bak: december 22.- január 20.
A hozzá legjobban illő bor a Kékoportó, ami selymesen lágy, de a hangsúly a gyümölcsösségen van. Piros bogyós gyümölcsöket idéző világa csöppnyi fűszerességgel egészül ki és olyan könnyed, hogy akár mindennap is fogyasztható.

Vízöntő: január 21.- február 19.
Legjobban a Pinot Noir, ez az elegáns, kissé hűvös, széptartású bor illik hozzá, amely nem testességével, hanem kifinomultságával, eleganciájával, sokrétűségével hódít, mint maga az ember 

Halak: február 20.- március 20.
Ábrándozó idealista, mint az Olaszrizling. Színe sárgászöld, elegáns illata rezedára emlékeztet, erőteljes ízei, szép savai hosszan megmaradnak a halak érzékében és emlékezetében. 

Kos: március 21.- április 20.
A Syrah a Kos bora, amely vakmerő és szenvedélyes, de a szükséges pajkosságot, vidámságot a Kadarkától kapja meg. A Syrah markáns, mediterrán fajta. Jellegzetes aromavilágát az áfonya, szeder, feketebors és egyéb fűszerek adják meg.

Bika: április 21.- május 20.
A Bika kivár és dolgozik a cél érdekében. Amikor célját elérte, gyönyörű és harmonikus, higgadt és biztonságos, mint a szép Merlot. Virága az ibolya, mely illatot a bora is visszatükrözi.

Ikrek: május 21.- június 21.
Az Ikrek kettőssége egyértelműen a Chardonnaly-Muskotály Cuvée-ben jelenik meg. Ha vörösborban gondolkodunk, akkor az okos Cabernet Sauvignon enged a Cabernet Franc csábításának.

Rák: június 22.- július 22.
A Rák szülötteihez illő bor nem más, mint a Zinfandel. Alkoholban gazdag és csak 30 perc szellőztetés után fogjuk érezni a bogyós gyümölcsöket és a mazsolát idéző ízt, amit érdemes kivárni.

Oroszlán: július 23.- augusztus 23.
Az Oroszlán itala nem is lehetne más, mint a bíborvörös Cabernet Franc. Illatára játékos ízgazdagság jellemző, a szilvás, meggyes, csokoládés, kakaóra és kávéra emlékeztető jegyekkel felpezsdítve.

Szűz: augusztus 24.- szeptember 23.
A Kékfrankos igazi Szűz bor. Minden évben megbízhatóan terem és sohasem csalatkozik benne az ember. Színe bíborvörös, illata és íze a szederre emlékeztet, enyhén fanyar, mégis friss, gyümölcsös. 

Mérleg: szeptember 24.- október 23.
Tipikus Mérleg-bor az Aranyhárs. Elegáns borostyánsárga borkülönlegesség, melyben az aszalt gyümölcsök mellett felfedezhető a dió, birs és naspolya.

Skorpió: október 24.- november 22.
A Skorpió borát, az ellenállhatatlan Cabernet sauvignont muszáj megkóstolni. Határozott ízvilágában a feketeribizli, szilva, étcsokoládé és dohány versenyzik egymással.

Ez csak egy útmutató és nem aranyszabály. Segít eligazodni a borok világában és megkönnyítheti a a karácsonyi ajándékozást, de ha Vízöntőként Debrői hárslevelűt fogyasztana, ne álljon ellent.

Diana

Ezt már olvasta?

Címkék: karácsony
Cookies