Back to top

Borbély Balázs: A fiataloknak idő kell az akklimatizálásra

Publikálva: 2016, június 22 - 07:28
Szezonértékelő interjú Borbély Balázzsal, aki az elmúlt idényben a DAC nyékvárkonyi B-csapatának vezetőedzője volt, az új évadtól pedig Németh Krisztián segítője az A-csapatnál.

B-csapatunk második évadját töltötte a III. liga Nyugati csoportjában. Tavaly tizenkettedik lett, ezúttal - lényegesen fiatalabb kerettel - hatodikként zárt. Hogyan értékeled az elmúlt idényt?

„Pozitívan lehet értékelni a szezont. Főleg az őszi szerepléssel voltunk elégedettek, míg tavasszal eléggé hullámzó volt a csapat teljesítménye. Ami érdekesség, és az A-csapat eredményeinek az ellenkezője, hogy mi inkább idegenben voltunk sikeresek, és a hazai meccseket nem sikerült hozni. Nem tudtuk feltörni a felállt, jól szervezett védelmet. Épp ez volt a legnagyobb hátrányunk, gyenge pontunk.”

A táblázatok is ezt igazolják, az idegenbeli mérkőzések alapján a második helyen végeztünk. Miért volt jobb kint játszani?

„Mindig könnyebb úgy játszani, hogy több a szabad terület. Nem voltunk annyira kreatív csapat, hogy a jól szervezett, fizikailag erős felnőtt játékosokból álló védelmet fel tudjuk törni, akár erővel is. Itt még nem tartottunk. Idegenben több területünk volt, gyors játékosainknak ez megfelelt, és jól szervezett védekezéssel, valamint jó kapusteljesítménnyel tudtuk hozni a meccseket.”

Egy tartalékcsapat elsőszámú feladata felkészíteni a játékosokat a profi focira. Ez mennyire sikerült? Egri, Mészáros és Szépe jutott játéklehetőséghez az élvonalban, Egri Dezsi abszolút magabiztossággal állta meg a helyét a legjobbak között.

„Ahhoz, hogy valaki élvonalbeli játékos legyen, bármilyen országban, három dolog kell: tehetség, akarat és egy kis szerencse. Az 1996-os korosztály, a tavaly bajnokságot nyert U19-es csapatunk legtehetségesebb játékosai Szépe Jani, Csóka Robi, Mészáros Bandi és Nagy Peti. Sérülés miatt közülük sajnos hosszú időre kiesett Jani és Robi, míg Nagy Petiről el kell mondani, hogy később érkezett a kezeink alá, tizenhat éves koráig csak alacsonyabb szinten focizott. A Tel-Aviv elleni meccsen azonban már meglátszott, mennyit fejlődött az elmúlt egy szezon során. Egri Dezsi más esett. Van egy született adottsága, a hatalmas fizikai erő. Sikerült vele elhitetni, hogy megállja helyét a legjobbak között is, és ezt a pályán, a szlovák élcsapatok ellen be is bizonyította.”

Az új idénytől Németh Krisztián segítője leszel a fortunaligás csapatunknál. Az említetteken kívül kik azok a játékosok, akiket már most magaddal tudsz vinni és nyugodt szívvel bevetni az I. ligában?

„Már most bekapcsolódott a felkészülésbe Szépe Jani, Nagy Peti, Csóka Robi, Maťo Slávik kapus, az U19-ből Sandal Dominik és Pagáč Slavo, míg Egri Dezsi sajnos sérült. A következő szezontól 10-12 tagú kerete lesz a B-csapatnak, és nyitott rendszerben fogunk működni az A- és B-csapat között. Az akklimatizáció az ifi fociból a felnőtt focira eltart egy ideig. Ahhoz, hogy valaki egyből be tudjon ugorni, nagyon nagy fizikai erő kell. De rendszerint szükséges fél év, ami lehet egy, két, egyedi esetben akár három év is.”

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Cookies