Back to top

Bombariadók az alapiskolákban Szlovákia-szerte

Publikálva: 2024, május 7 - 13:41
Ahogyan arról közösségi oldalunkon korábban tudósítottunk, ma délelőtt bombariadók voltak a város alapiskoláiban, pontosabban a Kodály Zoltán Alapiskolában, a Vámbéry Ármin Alapiskolában, a Szabó Gyula Alapiskolában és a Jilemnicky Alapiskolában. Nem kapott fenyegetést a Smetana ligeti Alapiskola és az egyházi alapiskola. Az intézmények az épületeket terv szerint és gyorsan kiürítették, a gyerekek végig biztonságban voltak.
Bombariadók az alapiskolákban Szlovákia-szerte

Dunaszerdahelyen terv szerint és gyorsan, hatékonyan megtörtént az alapiskolák kiürítése, majd azok rendőrségi átvizsgálását követően a gyerekek biztonságban visszatérhettek az épületekbe, és folytatódott az oktatás. 

A rendőrség egyelőre vizsgálja az országszerte több alapiskolát érintő, szlovák nyelven írt fenyegető bejelentéseket.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) foglalkozik az iskolákba érkező bombafenyegetésekkel. Több mint 200 iskolának címezték őket szinte egész Szlovákiában. A rendőrség azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, hogy megelőzze az iskoláknak küldött e-mailekben említett lehetséges következményeket. Erről a közösségi hálón is tájékoztattak.

„Minden óvintézkedést megteszünk, hogy elkerüljük az életet és a testi épséget fenyegető veszélyt. Az ilyen fenyegetéseket a rendőrség nem veszi félvállról, ezért az intézkedésekbe a NAKA munkatársain kívül más rendőri erőket is bevontunk” 

– tette hozzá a rendőrség. Bevonták a tűzszerészeket, a speciálisan kiképzett szolgálati kutyákkal rendelkező kutyavezetőket és az egyes rendőrségi regionális igazgatóságok rohamrendőri egységeit.

A rendőrség kapcsolatban áll az egyes iskolákkal is, amelyek teljes mértékben együttműködnek velük. 

„A múlt héten több mint 120 iskolának küldtek hasonló e-mailt a Pozsonyi régióban” 

– emlékeztettek.

Az összegyűjtött bizonyítékok alapján a NAKA nyomozói mindkét esetben terrorcselekmény különösen súlyos bűncselekménye miatt indítottak büntetőeljárást.

Az elkövetőre így 20-tól 25 évig terjedő börtönbüntetés vagy életfogytiglani szabadságvesztés vár. 

„Intenzíven dolgozunk a cselekmény tisztázásán és az e-mailek kibocsátójának felkutatásán, együttműködünk más biztonsági szolgálatokkal és külföldi partnerekkel is” 

– jelentette ki az esetek kapcsán a rendőrség. 

Pozsony megyében a Malackai, a Szenci és a Bazini járás iskoláiban is jelentettek bombariadót, tájékoztatott a Pozsonyi Megyei Rendőrség szóvivője, Silvia Šimková.

(tasr / ma7 / dszi / nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies