Back to top

Biztonságos internet – „Sosem lehetsz biztos, ki van a másik oldalon…”

Publikálva: 2021, február 12 - 08:36
Egyre több árnyoldalát tapasztalhatjuk meg manapság az internet használatának is. A legszomorúbb, hogy az online tér veszélyei a gyerekeket sem kímélik. A rendőrség ezért is arra kéri a szülőket, fokozottabban figyeljenek oda gyermekeikre, és tájékoztassák őket az online lét szabályairól, beszélgessenek velük az internet veszélyeiről.
Biztonságos internet – „Sosem lehetsz biztos, ki van a másik oldalon…”

Kedves szülők! Ezúton szeretnénk Önöket megkérni, hogy ebben az időszakban is fokozottabban figyeljenek oda gyermekeikre, és tájékoztassák őket, beszélgessenek velük az internet veszélyeiről. Manapság a gyerekek a kialakult járványhelyzetben nagyon sok időt töltenek az interneten. A rendőrség pedig egyre több olyan esettel találkozik, amikor idegen személyek kihasználják a gyerekek jóhiszeműségét, és kicsalják tőlük a személyes adataikat – majd fenyegetőznek, illetve személyes találkozókra hívják őket

 

Kedves Gyerekek! Hogyan tudtok biztonságosan viselkedni az interneten?

 Fontos tudni:

  • Ne nyissátok meg az olyan e-mailokat vagy üzeneteket, amelyek idegen személyektől származnak, ezek vírust tartalmazhatnak.
  • Ne használjatok egyszerű jelszavakat, a jelszó választásakor használjatok számokat kicsi és nagy betűket vagy speciális jeleket.
  • Védjétek a jelszavatokat! Ne jegyezzétek le sehova, jegyezzétek meg. És nagyon fontos, hogy ne küldjétek el a jelszavaitokat senkinek sem.

Ha van Facebook-profilotok vagy fenn vagytok az Instagrammon vagy más közösségi oldalon, nagyon jól gondoljátok meg, milyen fényképet tesztek fel magatokról – ezeket ugyanis idegen személyek felhasználhatják, visszaélhetnek a képeitekkel. Sok adat megmarad a biztonsági szervereken, és ezért fontos átgondolni, mit tesztek fel magatokról a világhálóra.

Ha veszélyes helyzetbe kerültök, például valaki megfenyeget, ellopja a profilotokat, megváltoztatja a fényképeteket, vagy a ti nevetekben a barátaitoknak durva megjegyzéseket ír, azt

  • azonnal tudassátok a szüleitekkel,
  • kérjétek a www.stopline.sk oldalon az oldalatok LEÁLLÍTÁSÁT
  • közösen a szüleitekkel menjetek el a rendőrségre, és részletesen mondjátok el, mi történt veletek.

Az, aki rosszat csinál nektek, kihágást vagy bűncselekményt követhet el, amiért eljárást indíthatnak ellene. A törvény azt mondja, ha kihágást követ el, pl. valaki fényképe alá vulgáris szavakat ír, fenyeget, akkor azt a személyt megbüntetik, ha betöltötte 15. életévet. Bűncselekményt akkor követ el, ha pl. rágalmaz vagy életveszélyesen megfenyeget (pl. az írja, hogy „megöllek”) –  ilyen esetben a személynek 14 évesnek kell lennie, hogy a tettéért felelősségre lehessen vonni.

Ezért is gondoljátok át, kivel és mit írtok. Ez nem játék, nagyon komoly dologgá válhat.

Azzal, hogy sok időt töltötök az interneten, vagy akár játszatok, függővé is válhattok.

Mit is jelent a számítógép-függőség?

A számítógép-függőség azt jelenti, hogy nagyon sok időt töltötök a számítógép vagy a mobiltelefon előtt, ami ronthatja az egészséget (látáskárosodás, stressz, álmosság). A számítógép, a mobil egyfajta drog, és vannak olyan emberek, akiknek kezeltetniük kell magukat, hogy megszabaduljanak ettől a függőségüktől.

A szabadidőtöket inkább töltsétek hasznosan – a szüleitekkel a természetben, társasjátékokkal vagy sporttevékenységgel…

Végh Iveta százados

Ezt már olvasta?