Back to top

Biztonságban a karácsonyi nyugdíj-kiegészítés

Publikálva: 2019, december 4 - 07:33
A Szlovák Végrehajtói Kamara felhívta a nyugdíjasok figyelmét, hogy a karácsonyi nyugdíj-kiegészítés nem vonható végrehajtás alá.
Biztonságban a karácsonyi nyugdíj-kiegészítés

A TASR hírügynökséget Stanislava Kolesárová, a kamara szóvivője tájékoztatta erről. Ha a nyugdíjas ellen végrehajtás van érvényben, előfordulhat, hogy blokkolják a számláján a karácsonyi nyugdíj-kiegészítés összegét.

„Azt tanácsolhatjuk az ilyen nyugdíjasoknak, hogy a Szociális Biztosítótól kérjenek igazolást a karácsonyi nyugdíj-kiegészítés folyósításáról, és azt mutassák be a bírósági végrehajtónak, aki ezután engedélyezi az összeg felhasználását” – mondta Kolesárová.

A kamara szerint az ilyen esetekre az lenne a megoldás, ha a kiegészítést nem a számlára küldené a biztosító, hanem postai utalvánnyal. A nyugdíjból egyébként annyi pénzt vonhat le a végrehajtó, hogy 210,20 euró maradjon egy hónapra.

Ha további személyt is a nyugdíjas tart el, akkor ennek az összegnek a további 50 százalékának, vagyis még 105,10 eurónak kell a számlán maradnia. A Szociális Biztosító számításai szerint idén összesen 1,3 millió euró karácsonyi nyugdíj-kiegészítést fizetnek ki.

Október végén 34 ezer nyugdíjas ellen folyt végrehajtási eljárás.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies