Back to top

BÍBORPIROS SZÉP RÓZSA (Örökség) - felhívás

Publikálva: 2017, január 18 - 12:25
A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet főszervezőként és szakmai rendezőként tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a BÍBORPIROS SZÉP RÓZSA (Örökség) országos népzenei vetélkedőt népdalénekesek, népdalkörök, népi hangszerszólisták és népi hangszeres együttesek részére.
BÍBORPIROS SZÉP RÓZSA (Örökség) - felhívás

A vetélkedő célja:

Bíborpiros szép rózsa címmel immár tizedegyedik alkalommal kerül megrendezésre a szlovákiai magyar népzenekedvelők és művelők országos seregszemléje, vetélkedőszerű megmérettetése. A vetélkedősorozat célja, folytatva az egykori, mára már fogalommá vált Tavaszi szél eszméit, országos fórumot biztosítani népdalénekesek és népdalkörök, valamint népzenei hangszerszólisták és zenekarok részére. Célunk a népzenei mozgalom szakmai támogatása, ösztönzése és fejlesztése. A szakma vélemény-nyilvánításai az egyes fordulók alkalmával visszajelzésül szolgálhatnak a résztvevők számára, megerősítve vagy irányt mutatva további tevékenységükhöz. 

 

A vetélkedő arculata (SzAKMAI ELVEK):

 1. Az összeállítások népdalokból álljanak, mellőzve a műdalokat és feldolgozásokat (az éneklőcsoportok kerüljék a kórusszerű hangzást, kánonszerű vagy többszólamú előadásmódot; a hangszerszólisták és zenekarok tartózkodjanak az autentikustól eltérő feldolgozásoktól).
 2. A rendezők javasolják, hogy a résztvevők elsősorban a saját régiójukból származó népzenei anyagból merítsenek (ez biztosítja a természetes megnyilvánulást pl. a tájszólás és a zenei előadásmód szempontjából).
 3. A világi népdalok mellett vallásos népi énekek (nem templomban énekelt, de vallásos témájú énekek) és népi szokásokhoz kapcsolódó dalok (karácsonyi, pünkösdi, farsangi stb. dalok, énekek) is műsorra tűzhetők.

 

A vetélkedő korcsoportjai:

I. korcsoport – alapiskolás tanulók,

II. korcsoport – középiskolás és főiskolás diákok, egyetemisták, felnőttek.

 

A vetélkedő kategóriái:

 1. Ének kategória:
  1. szólisták, max. 5 perces műsor,
  2. népdalkörök (15 főig), maximum 7-8 perces műsor.
  3. népdalkörök hangszeres kísérettel, maximum 7-8 perces műsor.
 2. Hangszeres kategória:
  1. szólisták, max. 10 perces műsor,
  2. parasztzenekarok és citerazenekarok max. 10 perces műsor.

 

A Vetélkedő szervezői, FORDULÓI, IDŐPONTJAI:

A vetélkedő két, vagy három fordulós (járási versenyek, országos elődöntők és országos döntő).

 1. Járási válogató fesztiválok és rendezőik:

A járási válogató fesztiválokat a jelentkezések területi elosztása alapján a Csemadok területi választmányai rendezik. A járási válogató fesztiválok időpontja: 2017. április – június

 1. Országos elődöntők: három-négy helyszínnel, október hónapban
 2. Országos döntő helyszíne, időpontja: Dunaszerdahely,
  2017 novembere.

 

A verseny bizottságai:

Az országos döntő szervezője főbizottságot, szervezőbizottságot alakít, amelyek szervesen együttműködnek a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet által összeállított országos válogatóbizottsággal. A járási válogató fesztiválok, az országos elődöntők szervezői együttműködnek az országos döntő szervezőjével és a szakmai rendezővel.

 

A zsűri:

 1. Az országos válogatóbizottság. A válogatóbizottságot a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szakcsoportjának javaslata alapján a MI igazgatója nevezi ki. Tagjai a járási válogató fesztiválokon, az országos elődöntőkön és az országos döntőben zsűriznek.
 2.  
 3. Az országos elődöntők zsűrije két részből áll:
  1. az országos válogatóbizottság.
  2. Az országos elődöntők további zsűri tagjait (2-3 tag) az illetékes területi választmány javaslata alapján, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szakcsoportjával való egyeztetés után, az illetékes területi választmány delegálja.
 4. Az országos döntő zsűrije:

A verseny országos döntőjének zsűrijét a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szakcsoportjának javaslata alapján a MI igazgatója nevezi ki. A zsűri összetétele: hazai-, külföldi szakemberek (szlovák, magyarországi). A külföldi szakembereket a társintézmények (pl: MTA ZTI, Vass Lajos NSZ) javaslata alapján választja ki a MI szakcsoportja. A társintézmények felkérésére a zsűri rangos fesztiválokra delegálhat énekeseket, csoportokat a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő szereplői közül.

 

A TOVÁBBJUTÁSI KULCSOK MEGHATÁROZÁSA:

Járási válogató fesztiválok, országos elődöntők:

 • A szereplők a szakmai színvonal és a vetélkedő arculata fejezetben megfogalmazott szakmai elvek alapján jutnak a járási válogató-fesztiválról az országos elődöntőbe. A szereplők a továbbjutások kihirdetése előtt szakmai értékelésen vesznek részt.
 • Az országos elődöntőről az országos döntőbe a zsűri – a szakmai színvonal és szakmai elvek alapján továbbjutó szereplőkön kívül – talonban is megnevezhet továbbjutókat. A talonban megnevezett szereplők tényleges továbbjutása a fesztivál gazdasági helyzetétől és a későbbi időpontban rendezett országos elődöntők továbbjutóinak számától függ. Az országos elődöntők befejezésekor az országos válogatóbizottság dönti el a továbbjutást. A továbbjutások kihirdetése előtt szakmai értékelésen vesznek részt a szereplők.

 

MEGHIRDETETT DÍJAK, HELYEZÉSEK:

Járási válogató fesztiválok, országos elődöntők:

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet oklevelet, emléklapot biztosít a járási válogatófesztiválokra.

A Csemadok területi választmánya a zsűri értékelése alapján, további saját oklevelet ad(hat) ki.

Országos döntő díjai:

 • A csoportok az arany- ezüst- és bronz sávok minősítést kapnak, amelynek odaítéléséről a zsűri dönt, a minősítések két évre szólnak
 • Az aranysávban kiemelt díjként a Bíborpiros szép rózsa díj adható ki – a díj két évre szól.
 • Továbbjutás a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjébe (a Vass Lajos Népzenei Szövetség a Bíborpiros szép rózsa országos döntőjében zsűriző szakembereinek javaslata alapján.)
 • A zsűri a szakmai védnökkel való előzetes egyeztetés után egyéb díjakat is kiadhat.

Ág Tibor-díj:

A vetélkedő főszervezője a neves népzenekutató, a szlovákiai magyar népzene és népzenei mozgalom szakavatott ismerőjének tiszteletére díjat alapított, amelyet a népzenei mozgalom egyéniségei és közösségei kaphatnak meg hosszú éves tevékenységük alapján.

A díjra javaslatot tehetnek magánszemélyek és közösségek is 2017. október 31-ig, a díjra javasolt szakmai életútjának leírásával. A javaslatot a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet címére kell elküldeni. A díjat a beérkezett javaslatok alapján, szakmai elbírálás után az országos döntőn adja át a zsűri.

 

A fesztivál eredményei:

A fesztivál eredményeit a főszervező a sajtóban és az intézet, illetve a Csemadok honlapján teszi közzé.

A fesztivál zárása után a Csemadok Országos Elnökségének jelentést készít, amely tartalmazza a verseny lefolyását, pontos programját, a résztvevő csoportokat, egyéneket, a kísérőprogramokat, a gazdasági (tételes) beszámolókat.

 

BENEVEZÉSI HATÁRIDŐK:

Jelentkezési határidő: 2017. március 10.

 • Jelentkezési lapok a Csemadok területi választmányainál szerezhetők be, vagy az intezet.sk honlapról tölthetők le.
  E-mailban a biborpiros [at] csemadok.sk címre küldendők.
 • Az elektronikus jelentkezési lap kitölthető az intezet.sk honlapon a Bíborpiros szép rózsa menüben.

 

Szakmai tanácsadás:

Népzenei Adattár: Bíró Huszár Ágnes, biborpiros [at] csemadok.sk, tel.: 031/552 24 78

 

ELÉRHETŐSÉGEK:

Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Dunaszerdahely

P.O.BOX 16., Bacsákova 240/13.

929 01 Dunajská Streda

tel.: 031/552 24 78

mobil: 0905/358 529

e-mail: biborpiros [at] csemadok.sk,  vagy intezet [at] csemadok.sk

 

Mellékletek:

1. sz. melléklet:     szakmai útmutatás

2. sz. melléklet:     a felkészülésnél felhasználható kiadványok listáját

tartalmazza tájegységek szerint (könyvesboltokban

beszerezhetők és a Népzenei Adattárban helyben tanulmányozhatók).

3. sz. melléklet:     Szlovákiai magyar népzenei adatbázis:

http://csemadok.sk/intezet/kozmuvelodesi-adattar/szlovakiai-magyar-nepzenei-adatbazis/

A mellékletek és a versenyszabályzat letölthetők az intezet.sk honlapról.

Ezt már olvasta?

Címkék: Csemadok, felhívás
Cookies