Back to top

Bevált a szemaforos zebra

Publikálva: 2019, november 14 - 08:14
A Fő utcán, a nagyposta melletti zebrán a gyalogosok átkelését már egy ideje jelzőlámpás megoldás segíti – ennek tapasztalatairól kérdeztük dr. Hájos Zoltán polgármestert.
Bevált a szemaforos zebra

„Korábban arra kértük a dunaszerdahelyi polgárokat, hogy véleményezzék azt a tervünket, miszerint  jelzőlámpás gyalogos átkelőt hoznánk létre a postánál. A nagy többség akkor is azt jelezte vissza a számunkra, hogy támogatják az ötletet.

Voltak emellett olyan Pozsonyba ingázó hozzászólók is, akik látva a dénesdi vagy a csöllei példát, attól tartottak, hogy a szemaforral szabályozott, városon átmenő forgalom jelentősen korlátozódná a közlekedést, illetve annak folytonosságát. Mások azt mondták, mindenképpen meg kell oldani végre, hogy a gyalogosok valóban biztonságosan kellhessenek át az úttesten a sűrű forgalom közepette.

A városi hivatalnak ezért is minden körülményt figyelembe véve kellett a döntést meghoznia. Az eddigi tapasztalatok pedig azt igazolják, hogy valóban jó döntés született az ügyben – nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk ugyanis.

Az autósforgalmat sem akadályozza már, hogy a gyalogosok már nem egyesével, és sajnos sokszor bizony balesetveszélyesen, szinte az autók elé futva, hanem a jelzőlámpa segítségével csoportosan kelnek át a zebrán.

Másrészt a gépkocsivezetők is megszokták már az új helyzetet, hiszen a Fő utcai jelzőlámpák összehangolt programozása is a forgalom folyamatosságát segíti. Mikor az Erzsébet térnél számukra a szemafor zöldre vált,  és elindul a forgalom, röviddel a posta melletti gyalogosátkelőnél pirosra vált a jelzés a gyalogosok számára, így az autók könnyebben haladhatnak át a Fő utcán.

Úgy vélem tehát, a döntés pozitív volt, a beruházás pedig mind a gyalogosok biztonsága, mind a folyamatos gépjárműforgalom tekintetében ésszerű és szükséges volt.”

Ezt már olvasta?

Cookies