Back to top

A betegek nehezen juthatnak a gyógyszereikhez, az orvosi kamara bírálja az új törvényt

Publikálva: 2022, január 14 - 08:47
A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) bírálja a gyógyszerek és egészségügyi segédeszközök előírásának új módját, miszerint a körzeti orvos már nem írhat elő szakorvosok ajánlására gyógyszert, ezt a betegek egészségügyi ellátásához való hozzáférése korlátozásának tekinti. A kamara így reagált a gyógyszerekről és egészségügyi eszközökről szóló törvény január elsején életbe lépett módosítására.
A betegek nehezen juthatnak a gyógyszereikhez, az orvosi kamara bírálja az új törvényt

A vitatott változtatást, mely érinti az összes kórházat és rendelőt, a kamara szerint előzetes szakmai vita és tárcaközi egyeztetés nélkül, képviselői javaslatra hagyták jóvá. Ezért felhívják az egészségügyi minisztériumot, hogy azonnal helyezze hatályon kívül a törvénymódosítás szóban forgó 119-es paragrafusát.

„A módosítás szerint preskriptív korlátozással a gyógyszereket, egészségügyi segédeszközöket és diétás élelmiszereket csak az illetékes szakorvos írhatja elő. A delegált, azaz átruházott vénykiállítás a körzeti orvos részéről erősen korlátozott, sok esetben lehetetlen” – áll az orvosi kamara állásfoglalásában.

Hozzátették, hogy a jelenlegi helyzetben az egészségügyi rendszerbe történő ilyen beavatkozás helytelen, mivel lényegesen korlátozza a körzeti orvosok hatáskörét a beteg ellátásában.

Szerintük az orvosoknak ennek a döntésnek köszönhetően nem lesz kellő áttekintésük az aktuális gyógykezelésről és a gyógyszerek esetleges ellenjavallatairól, ami veszélyt jelent a betegekre nézve. Ráadásul ez a változtatás arra kényszeríti azokat, akik több betegségben szenvednek, hogy a hosszú távon szedett gyógyszereik felíratását több rendelőben intézzék, gyakran a lakóhelyüktől távol, évente többször is a tervezett ellenőrzések mellett. Ez aránytalanul és szükségtelenül leterheli főleg az idősebb és a több krónikus betegségben szenvedő betegeket. Mindezek mellett az egészségügyi intézmények, szakrendelők sincsenek felkészülve az ilyen változásra napi tevékenységük ellátása mellett.

Sokaknak például nincsenek specialistáik minden területen, következésképpen a betegek kórházból történő elbocsátása után nem írhatják elő számukra a szükséges gyógykezelést.

A körzeti orvosnak pedig nem lesz lehetősége azoknak a gyógyszereknek az előírására, melyeket a kórházi kezelőorvos javasolt. Ugyanakkor számtalan előkészületi lépés sem történt meg az elektronikus egészségügyi rendszer problémamentes működéséhez sem.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)

Ezt már olvasta?

Cookies