Back to top

Beszélgetés dr. Prokopp Mária művészettörténésszel és Rieger Tibor szobrászművésszel

Publikálva: 2017, február 26 - 08:42
A Szent Erzsébet Főiskola Dunaszerdahelyi Kihelyezett Tagozata mellett működő közművelődési klub vendége lesz március 17-én dr. Prokopp Mária művészettörténész és Rieger Tibor szobrászművész Budapestről.
Beszélgetés dr. Prokopp Mária művészettörténésszel és Rieger Tibor szobrászművésszel

Az est háziasszonya Pogány Erzsébet, a Felvidék.ma hírportál igazgatója lesz, míg a beszélgetés témája a Magyarok Nagyasszonya szobor közadakozásból történő felállítása Királyfiakarcsán, illetve Rieger Tibor szakrális művészete.

A beszélgetés időpontja március 17., péntek, 18.00 óra lesz, helyszíne pedig a főiskola előadóterme a Bartók Béla korzón.

Rieger Tibor neves szobrászművész a Magyarok Nagyasszonya szobrát hálája kifejezéseképpen a csallóközi Királyfiakarcsa községnek – boldog gyermekévei földjének és népének – ajándékozta. Elkészítette a szobor gipszváltozatát és 2015-ben a Szent István napi ünnepségen jelképesen átadta a falu és a felvidéki szervezetek képviselőinek. A közösség örömmel fogadta az adományt, ám a szobor bronzba öntésére, fölállítására nem sikerült támogatást szerezniük.

Rieger Tibor köztéri szobrai a Kárpát-medence számos helységében, többek közt Győrött, Budapesten és a Dunántúlon találhatók. Ő alkotta a mosonmagyaróvári 56-os sortűz emlékművét, a Pannonhalmi Apátság Millenniumi bronz kapuját, a Budavárból kitiltott Teleki Pál szobrot, és Mindszenty József, Apor Vilmos, Szent István, Jedlik Ányos-Czuczor Gergely, Baross Gábor szobra mellett a Bethlen Gábor Alapítvány becsületrendjét, a Teleki Pál Érdemérem kitüntetést is.

Kitüntetései közül néhány: az MS Mester-, a Szent Márton-, a Szervátiusz Jenő, a Magyar Örökség- és a Pro Cultura Christiana-díj birtokosa, 2016-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

A Magyarok Nagyasszonya szoborajándéka lesz Rieger Tibor első köztéri alkotása a Felvidéken.

Dr. Prokopp Mária művészettörténész szavaival tudjuk a leghitelesebben bemutatni a csallóközi Királyfiakarcsán felavatandó Magyarok Nagyasszonya szobrot: „Jelenés-szerűen áll előttünk a »tisztaságos Anya«, »az Úr szolgáló leánya«, aki Isten megbízásából érkezik éppen most közénk, hogy megerősítse a 21. század magyarjainak hitét. Sudár, átszellemült, szépséges alakja a Földgolyón áll. Ünnepélyesen, meghatottan, mindkét kezével megtartja, fenntartja a párnára helyezett Szentkoronát. Tudja, hogy az 1000 éves magyar törvények értelmében, ez a korona nem csupán hatalmi jelkép, hanem a minden magyar  Hazáját jelentő ország birtokosa. Szent István első királyunk bízta az Istenszülő gondjaira a Kárpát-medence egész területét magába foglaló Magyarországot. (…) S a Szent Szűz komolyan vette a megbízatást. Ezt bizonyítja az 1000 éves történelmünk, amelynek embert próbáló, ádáz viharaiból mindig kikerülhettünk, és talpra állhattunk! S népeink is mindig tudták, hogy ezt a csodát a Magyarok Nagyasszonyának köszönhetik.”

Ezt már olvasta?