Back to top

Beszélgess, hallgasd meg, légy kíváncsi rá – Állj mellé!

Publikálva: 2024, január 26 - 13:15
A gyermekek, fiatalok, a fiatal felnőttek életéről, gondjairól, a családon, a közösségen és a társadalmon belüli kihívásairól, azok lehetséges megoldásairól tartott január 24-én, szerda este érdekfeszítő és tanulságos előadást a Mathias Corvinus Collegium Felvidék vendége, Tapolyai Emőke, klinikai pszichológus.
Beszélgess, hallgasd meg, légy kíváncsi rá – Állj mellé!

A múlt héten hatalmas érdeklődés kísérte az MCC Felvidék idei első vendége, Böjte Csaba előadását. Nem volt közömbös a következő meghívott előadójuk iránt sem a közönség, a Szülők Akadémiája rendezvénysorozatuk vendége, Tapolyai Emőke klinikai pszichológus is olyan népes nézősereget vonzott, hogy az MCC dunaszerdahelyi központja összes széke elkelt, sőt többen állva hallgatták végig a különleges és érdekfeszítő előadást.

A ma fiataljait erősen befolyásoló tényezőket sorolta fel, illetve azok hatását részletezte előbb az előadó, kezdve a sokszor hazugságot hirdető közösségi platformoktól, a gyermekeket és fiatalokat egyaránt megbéklyózó bizonyítási kényszert érintve, a különlegesség, egyediség „kötelező“ voltáig. Szavai szerint olyan torzított dolgok zajlanak manapság a különböző online felületeken, amelyek nyomás alá helyezik őket, emiatt szoronganak; azt érzik, hogy nem tudnak eleget felmutatni.

„Pedig az ember értéke nem az, hogy mit teszek le, hanem hogy ki vagyok. Az összes többi mulandó” – szögezte le a szakember.

Ugyanakkor a sokszor torz, hamis példa mellett szerencsénkre lehetnek igaz dolgok is gyermekeink életében – de ezért nekünk, szülőknek kell tennünk – tért át a pszichológus a negatív befolyásoló tényezők taglalásáról a pozitív lehetőségek mezejére.

Mindenekelőtt tudatosíttatni kell a gyerekekkel, a fiatalokkal, hogy mennyire fontosak számunkra, hogy nem csak világmegváltó ötletek kiötlői lehetnek különlegesek, lehetnek emberiek.

Legfontosabb üzenetként azt adta át Tapolyai Emőke, hogy törődjünk gyermekeinkkel, beszélgessünk velük, hallgassuk meg őket, legyünk rájuk kíváncsiak és figyeljünk oda rájuk. A bátorítás mellett pedig szülőként igyekezzünk magunk is jó példát mutatni, és ne hagyjuk őket magukra, ha segítségre van szükségük.

A szakember előadása során a megélt szakmai és személyes tapasztalatait is beépítve mély gondolatok hangzottak el, ám azokat sokszor enyhítette azok derűs, finoman humoros tálalása.

Tapolyai Emőke cseppet sem könnyű témát körüljáró előadását nézői kérdések követték, majd hatalmas tapssal köszönték meg a jelenlévők az értékes gondolatokat.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies