Back to top

Beszámoló: Slovan-DAC 0:1 (0:0)

Publikálva: 2021, május 9 - 22:21
„Elmaradt bajnokavató!”, „Biztos a második hely!”, „Németh Antallal még csak győzött a DAC!” – akár válogathatnánk is a címek között, de egy a lényeg: otthonában verte meg a DAC azt a Slovant, melynek hűtőjében ott pihentek az ünneplésre behűtött pezsgősüvegek. Divković gólja és a VAR meghozta a rég várt sikert!
Beszámoló: Slovan-DAC 0:1 (0:0)

Zsinórban három megnyert meccset követően látogattunk el a Téglamezőre, ahol bajnokavatóra készült a Slovan. A címvédőnek elég volt a döntetlen is az elsőség újbóli elhódítására, de Németh Antal azzal az egyértelmű üzenettel küldte pályára a fiúkat, hogy tegyenek meg mindent ennek megakadályozására. A múlt heti, Zsolna elleni meccshez képest csupán egy változás volt a kezdőnkben: a sárga lapos eltiltás után visszatért a góllövőlistát vezető Ramirez, Nebyla pedig a cserepadra szorult.

Nézők helyett csupán egy felirat díszelgett a B-középben: „Za Slovan a Bratislavu váž si dres a zoder trávu!”, ami magyar fordításban annyit jelent, hogy „A Slovanért és Pozsonyért tiszteld a mezt és szántsd fel a pályát!” Szántásról az első percekben nem beszélhetünk, így az aratás is váratott magára, inkább óvatos kezdés jellemezte mindkét csapat játékát. A hazaiaknál Holman mozgatta a többieket a középpályán, az első lövés viszont Medveděv nevéhez fűződik, de próbálkozását könnyen hárította Jedlička.

Sokkal forróbb volt a helyzet, amikor Čavrić lapos gurítása suhant el a gólvonal előtt, Kružliaknak azonban sikerült az utolsó pillanatban a kapu mellé tessékelnie a labdát. Veszélyes volt, mert ha a csapatkapitányunk szerencsétlenebbül ér bele a beadásba, nagyobb lehetett volna a baj. A Slovan ekkor elkezdte fokozni a nyomást, és jöttek is helyzetek. A 17. percben Jedlička védte Čavrić löketét, két perccel később viszont már a felső lécnek kellett hálálkodnunk. De Marco fejesénél volt a segítségünkre. Az akció előtt Holman ívelt be egy szabadrúgást. Lovon érezte magát a címvédő, és ismét a magyar középpályástól jött az indítás. Ezúttal a leshatárról kilépő Rataót találta meg Holman ejtése. A védőink lemaradtak, de Ratao megtette nekünk azt a szívességet, hogy fölé rúgta a ziccert.

A 27. percben Balić szöglete után kezezést reklamáltunk. A játékvezető pár másodpercre megállította a játékot, hogy megkérdezze a videószobát, valóban kézzel ért-e a labdához Medveděv, majd továbbot intett. A 31. percben Holman, nem sokkal később Divković szánta el magát lövésre. Előbbi próbálkozása Jedlička kezében kötött ki, horvát csatárunk kísérlete viszont jócskán fölé szállt – maradt a 0:0.

A 39. percben ismét a kapufa mentett meg minket a góltól. Ezúttal a bal oldali vasról pattant vissza a mezőnybe a labda, Strelec közeli fejesét követően. Az első kaput eltaláló lövésünk csak ezután jött, ekkor már a 41. percben jártunk. Ramirez 16 méterről próbálkozott – eredménytelenül. De az igazi izgalmak még csak ekkor jöttek.

A 42. percben Ramirez a bal szélre gurított Taiwónak, aki kisodródott ugyan, de sikerült még megcéloznia a kaput. Šulla mellett elgurult a bőrgolyó, de a gólvonal előtt megállították azt az égszínkékek. Szöglethez jutottunk, a sarokról betett labdára pedig Kružliak érkezett a legjobb ütemben, de csak a felső lécet találta telibe. Két olyan ziccer maradt kihasználatlanul, amely gólért kiáltott. Sőt, a sípszó előtt még Ramirez is betalálhatott volna, ha jobban koncentrál, de elkapkodta a lövést, Šulláé lett a labda.

Bíztunk benne, hogy a második félidőt azzal a lendülettel tudjuk majd folytatni, amellyel az első véget ért, de nem teljesen így történt. Viszont szervezettek maradtunk, nem volt kapkodás a játékunkban. Mindkét csapat a másik hibájára várt. Ilyen alkalom volt, amikor Beskorovainyi szemfüles labdaszerzése után három a háromban vezettünk egy kontrát, de Divković passza már nem a legjobb ütemben találta meg Taiwót. Pedig ebben az akcióban benne volt a veszély.

A 62. percben érdekes jelenet játszódott le. Sommer a 16-os sarkán elsodorta Rataót, a játékvezető pedig habozás nélkül befújta a büntetőt. Csakhogy a szabálytalanság még a büntetőterületen kívül történt, ezt pedig a VAR is igazolta, így Očenáš kénytelen volt visszavonni a tizenegyest, noha Holman már készen állt arra, hogy elvégezze. Végül csak szabadot rúghatott a Slovan magyarja, de azt kapusunk szögletre öklözte. A sarokrúgás után De Marco fejelt fölé.

A 72. percben kettős cserét hajtottunk végre: Taiwo és Balić ment le, Nicolaescu és Njie pedig fel. Medveděv próbálkozása célt tévesztett, de a következő helyzetből már gól született. Méghozzá vendéggól! A 76. percben a bal oldalon vezettünk egy szép támadást, Ramirez labdája találta meg Divkovićot, ezúttal nem hibázott – 0:1. Rég volt már olyan, hogy mi vezettünk a Téglamezőn, ezért igyekeztünk sokáig kiélvezni a vezetés ízét. Sőt, az akár igen édes is lehetett volna a számunkra, ha Ramirez nem könnyelműsködi el a helyzetét hét perccel a rendes játékidő vége előtt.

Nem sok volt már hátra, a Slovannak egy gól kellett a bajnoki címhez, borítékolható volt, hogy körömrágós lesz a hajrá. De ilyen forgatókönyvre még így is kevesen számítottak. A 84. percben De Marco fejjel kiegyenlített. A gólt a hangosbemondó is bemondta, a kispad ünnepelt, az újságírók bekönyvelték, ám Očenáš a füléhez kapott, és ismét elkezdett kommunikálni a videószobával. A játékosok izgatottan vártak a verdiktre, ami kisvártatva meg is született: nem ér a gól, mert leshelyzetből esett (Ratao állt rossz helyen). Visszakaptuk az elveszettnek hitt győzelmet, de még mindig nem volt vége.

Vladimír Weiss is pályán volt már, a Slovan ugyan próbálta fokozni a nyomást, de mindhiába. Persze, ehhez az is kellett, hogy Jedlička maximálisan koncentrált maradt, és útját állta minden hazai próbálkozásnak. A negyedik játékvezető már jelezte, hogy hat perc lesz a hosszabbítás, amikor Nicolaescu maga mögött hagyva a védőjét, kapu felé startolt, és berúgta a második gólunkat is. Vagyis mégsem! Pontosabban: valóban berúgta, és felugrottunk, hogy nullkettő, de ismét jött a VAR, és ezt a találatot is visszavonta a bíró, mivel Nicolaescu lesen vette át a labdát. Bánja a kánya, másra már nem futotta a Slovan idejéből, Očenáš pedig közel százpercnyi játék után véget vetett a találkozónak.

Mindkét félidőnek a vége sikeredett igazán izgalmasra. A Slovan akár gólokkal is vezethetett volna az első játékrészben, de ha nem Jedlička védett, akkor a kapufa volt a segítségünkre. A játékrész végén mi is eltaláltuk a felső lécet, és Taiwo ordító helyzete is kimaradt. A második felvonásban pedig a VAR-é volt a főszerep. Egy visszavont tizenegyes és les miatt két meg nem adott gól – ezt eredményezték a videószobában meghozott döntések, de ezúttal így volt minden a legnagyobb rendben. A második helyünk már biztos, és két fordulóval a bajnokság vége előtt még nem dőlt el a bajnokság. Merjünk-e nagyot álmodni?

Edzői értékelés:

Németh Antal (DAC): „Nagyon örülünk a győzelemnek. A Slovan nagyon erős együttes. A mérkőzés előtt azt mondtuk, hogy három dologra van szükségünk a sikerhez: csapatszellemre, egyéni képességekre és szerencsére. Ez ma működött. Harcoltunk és megérdemeltük a győzelmet. Lehet, hogy nem épp a mai meccsen nyújtott teljesítményünk volt a legjobb, de összességében kijárt már nekünk ez a győzelem. Ma a szerencse is mellénk szegődött. Már biztos a második helyünk, de tovább küzdünk a hátralévő két találkozón, hiszen matematikai esélyünk még van a bajnokság megnyerésére. Most még nem gondolok a jövőmre, hisz ez a döntés nem rajtam múlik.”

Darko Milanič (Slovan): „Közel voltunk, hogy megünnepeljük az elsőséget, ma többet érdemeltünk volna annál, mint amit az eredmény mutat. A harmincadik percig sok helyzetünk volt, be kellett volna találnunk. Olyan csapat ellen játszottunk, aki már a középpályán védekezett, ennek ellenére veszélyesek voltunk. Hiányzott egy kis szerencse, mert egyébként jól játszottunk. Most szomorúak vagyunk, de jövő héten behúzhatjuk a bajnoki címet. Amikor átvettem a csapat irányítását, a DAC-nak ment jól, és mi voltunk lemaradva. Lehetetlen, hogy egy csapat az egész szezonban mindent megnyerjen. A jövő héten az Aranyosmarót ellen szeretnénk bajnokok lenni. A jövőmről nem én döntök.”

ŠK SLOVAN POZSONY - FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY 0:1 (0:0)
Fortuna Liga, rájátszás, 8. forduló, Téglamező, Pozsony, 2021.05.09., 18:00
Játékvezetők: Očenáš - Štrbo, Poláček
Nézőszám: 0
Góllövő: 77. Divković
Sárga lap: 45. De Marco, 90. Holman, 90+2. Bajrić, ill. 18. Beskorovainyi, 54. Ramirez, 63. Sommer
DAC: Jedlička - Blackman, Kružliak (K), Beskorovainyi, Davis - Divković, Schäfer, Balić (72. Njie), Andzouana (39. Sommer) - Ramirez (89. Müller), Taiwo (72. Nicolaescu)
Slovan: Šulla - Medveděv, Abena, Bajrić, De Marco - De Kamps (K), Rabiu (80. Weiss) - Čavrić (75. Daniel), Holman, Ratao (87. Henty) - Strelec

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 53% : 47%
Lövések: kapura: 9:8 mellé: 5:4
Szabadrúgás: 18:16
Szöglet: 8:3
Les: 1:1

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC