Back to top

Beszámoló: DAC-Zsolna 2:1 (1:1)

Publikálva: 2021, május 1 - 19:17
Németh Antal második győzelmét aratta vezetőedzőként a DAC kispadján. Negyedik nekifutásra sikerült legyűrnünk a Zsolnát ebben az idényben, és megerősítettük második pozíciónkat a tabellán. Sőt, az is végérvényesen eldőlt, hogy zsinórban negyedszer is kijutottunk az európai kupaporondra.
 Beszámoló: DAC-Zsolna 2:1 (1:1)

Gyönyörű tavaszi idő fogadta a két csapatot a MOL Arénában, ahová elvileg már visszatérhetett volna 2 ezer néző. A gyakorlatban viszont olyan kemény feltételeket állítottak a járvány megfékezéséért felelős illetékesek, hogy továbbra is üresek maradtak a lelátók. Mindössze 42 szurkoló gyűlt össze a stadion egyik szektorában. A főtribünön mégis feltűnk egy ismerős arc. Marco Rossi, csapatunk egykori edzője, a magyar válogatott szövetségi kapitánya jött el Dunaszerdahelyre, hogy élőben tekintse meg a mérkőzést. Ő is biztos tudta, hogy az új európai kupasorozatba, a Konferencia-ligába való bejutáshoz elég nekünk az egy pont is.

A kezdő sípszó elhangzása előtt Eric Ramirez és Kalmár Zsolt kapott díjat. Előbbi a február/március legjobb játékosának járó trófeát vehette át, utóbbi pedig a szintén e két hónapban lőtt legszebb gól versenyében végzett az élen. Sajnos mindkettejük civilben fogadta a köszöntést. Kalmár hosszú ideig lesérült, Ramirez pedig sárga lapos eltiltását töltötte.

Kicsit komótosan indult a mérkőzés. Sokat dédelgettük és járattuk a labdát, és az első percekben kissé bátortalanok voltunk a kapu előtt. Andzouana próbálkozott először lövéssel, de labdáját blokkolták a védők. Balić löketében már több erő volt, de Petrášnak nem kellett védenie, mert nem találta el a kaput. A 12. percben érdekes jelenetek szemtanúi lehettünk. Egy kapu előtti zsolnai rövidzárlat után Taiwo kísérte be közelről a labdát a kapuba, és mindenki elkönyvelte a vezetést. A gólöröm alatt azonban Smolák játékvezető jelezte, hogy a videószobában már elemzik a helyzetet, majd megszületett a verdikt: Taiwo gólját érvénytelenítették, ugyanakkor tizenegyest ítéltek a javunkra, mivel a gólt megelőzve kézzel ért a labdához az egyik zsolnai a tizenhatosban. A büntetőt Davis értékesítette – 1:0.

Két perccel később a „gólfosztott” Taiwo játszotta magát tisztára, majd vitte le a labdát szinte az alapvonalig, ott azonban már csak a védőt találta telibe. Gólra törően folytattuk a játékot. Schäfer egy remek szóló végén vágódott a földre, a megítélt szabadrúgást pedig a nagy kedvvel játszó Davis tűzte kapura a sorfal mellett, de Petráš hárítani tudott. A félidő fele már eltelt, és Pavol Staňo védencei jóformán még csak a kapunkig sem jutottak el. Ezért is ért hidegzuhanyként bennünket a 30. percben Paur találata. Nem sikerült eltakarítani a labdát a veszélyzónából, az első kaput eltaláló zsolnai lövés pedig máris a hálónkban táncolt – 1:1.

A 35. percben ismét megvolt az esélyünk, de Andzouana és Taiwo egymást zavarta a kapu előtt, így nem csoda, hogy utóbbi próbálkozása igencsak gyengére sikeredett. Több izgalmat igazából már nem hozott az első félidő, de Divković hajrában megeresztett bombája mégiscsak említést kíván. Uraltuk a játékot, nyugodtan futballoztunk, kár, hogy a Zsolna az egyetlen helyzetét gólra tudta váltani.

Igazából a térfélcserét követően sem vett nagy fordulatot a játék. Balić távoli próbálkozásából csak szögletig jutottunk, a másik oldalon pedig Kaprálik került veszélyesen közel a kapunkhoz. Olyannyira, hogy végül csúnyán nekicsúszott a jobb kapufának, de szerencsére nem lett komoly baja. Enerváltan futballoztak a vendégek, edzőjük ezért az 55. percben hármas cserére szánta el magát, de a friss erők sem tudták felpörgetni a játékot.

Andzouanánank viszont Petrášt sikerült felpörgetnie egy szép lövéssel. A léc alá tartó labdát azonban szögletre tolta a kapus. A 60. percben kisebb kakaskodás szakította meg a játékot. A jelenetet megelőzte, hogy Rusnák és Beskorovainyi együtt nekicsúsztak a kapu mögötti reklámtáblának, erre pedig Paur dühödött be a legjobban. A rövid dulakodást laposztással díjazta a bíró. Paurnak és Jedličkának is kiosztott egyet.

Közben egy „Harcoljatok, harcoljatok!” buzdítás is felhangzott a lelátóról. Régen lehetett ilyet hallani élőben a MOL Arénában, de lehet, hogy épp ez adott erőt Taiwonak a gólszerzésre. Jött ugyanis a 68. perc, amikor csatárunk remekül fordult le őrzőjéről, Kopasról a tizenhatosban, és ballal könyörtelenül a hálóba küldte a labdát – 2:1. Ezt a gólt már senki nem vehette el Taiwotól.

A vezetés tudatában okosan játszottunk, a fiatal zsolnaiakból ezúttal mintha hiányzott volna a rájuk jellemző tűz és elszántság. A 77. percben is mi szerezhettünk volna újabb gólt: Moumou végezte el a feladat oroszlánrészét, majd tálalta a labdát Taiwónak, aki ezúttal bizonytalan volt a befejezésnél. Taiwon közben már a fáradtság jelei is mutatkoztak, ennek ellenére még kétszer is helyzetet tudott teremteni, mielőtt lecserélte volna őt az edző.

Ráfordultunk már a hajrára, amikor a csereként pályára lépő Moumou lövése után kaptunk a fejünkhöz. A 86. percben lehetett volna meg a harmadik találatunk is, ha sikerült volna egy kicsivel lejjebb szorítanunk a labdát. Ezt követően még a szintén becserélt Nicolaescu és Divković hozott össze egy kontratámadást, de a centerbe visszatett labdára már nem volt érkező a társak közül. A csapat a lefújást követően az aréna mögötti parkolóban összesereglett szurkolókhoz vonult, hogy velük együtt ünnepelje meg az újabb három pontot, és az európai kupaszereplés jogának kivívását.

Nagyot melóztunk a munka ünnepén: három gólt rúgtunk, mégis csak kettő lett belőle. De ez most épp elég volt ahhoz, hogy a szezonban először legyőzzük a Zsolnát. Németh Antal mérlege pedig eddig százszázalékos: a múlt heti aranyosmaróti győzelmet követően a mai meccset is behúzta. Három mérkőzés van még hátra, jövő héten pedig épp legnagyobb riválisunkhoz, a pozsonyi Slovanhoz látogatunk.

Edzői értékelés:

Németh Antal (DAC): „Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani annak a 42 szurkolónak, aki itt volt ma velünk a stadionban, és természetesen annak a több ezernek is, akik a televízió képernyőjén keresztül buzdítottak bennünket. Bízom benne, hogy jobban élvezték ezt a meccset, mint múlt héten az Aranyosmarót ellenit. Érzésem szerint az első perctől az utolsóig uraltuk a játékot. Az első játékrészben kaptunk egy szerencsétlen gólt, de az öltözőben láttam az arcokon, hogy a fiúk meg akarják nyerni a meccset. A cseréink is arra irányultak, hogy mindhárom pontot itthon tartsuk. Örülök a mai teljesítményünknek. A csapatszellem hasonlóan jól működött, mint egy hete, de akkor a pálya körülményei nem voltak a legideálisabbak ahhoz a stílusú futballhoz, amit mi játszani szeretnénk. Ma más volt a helyzet, a játékosok pedig partnerek voltak ebben.”

Pavol Staňo (Zsolna): „Nem mondhatok mást, mint gratulálhatok a hazaiaknak a megérdemelt győzelemhez. Nehezen értékel ilyenkor az ember. Nem futottunk annyit, amennyit egyébként szoktunk, és nem voltunk határozottak a párharcokban. Ez tette lehetővé, hogy a hazaiak könnyen helyzetbe kerüljenek. Szerettünk volna valamit kezdeni a mérkőzéssel, a második félidőben egyszerre hármat is cseréltünk. Úgy tűnt, hogy bejön, de aztán megsérült Anang. Összességében minden a DAC forgatókönyve szerint alakult a mérkőzésen.” 

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - MŠK ZSOLNA 2:1 (1:1)
Fortuna Liga, rájátszás, 7. forduló, MOL Aréna, 2021.05.01., 14:30
Játékvezetők: Smolák - Hancko, Ferenc
Nézőszám: 42
Góllövők: 16. Davis (11m), 68. Taiwo, ill. 30. Paur
Sárga lap: 61. Jedlička, ill. 39. Slebodník, 54. Anang, 61. Paur, 90+2. Minárik
DAC: Jedlička - Blackman, Kružliak (K), Beskorovainyi, Davis - Divković, Schäfer, Balić, Andzouana (77. Njie) - Nebyla (63. Moumou), Taiwo (81. Nicolaescu)
Zsolna: Petráš - Anang (70. Bichakhchyan), Kopas, Minárik, Javorček - Fazlagić - Gono (55. Myslović), Bernát - Kaprálik (55. Rusnák), Slebodník (55. Ďuriš), Paur (K) (65. Kurminowski)

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 55% : 45%
Lövések: kapura: 5:1 mellé: 7:1
Szabadrúgás: 13:13
Szöglet: 10:1
Les: 1:0

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Fortuna liga